AMD v roce 2013 - nová generace, nové APU

30. 1. 2013 07:00    Rubrika: Technologie    Autor: Jakub Pavlis

AMD se pořád nepodařilo dobýt trh, který je podle jejich strategie ten nejdůležitější - trh s APU a procesory pro malé a mobilní přístroje. Zatím se ale ještě nevzdává, pro letošní rok má nachystanou pěknou dávku překvapení, která určitě budou stát za pozornost. První již představilo a v praxi se s nimi setkáme už během nejbližších měsíců.

AMD v roce 2013 - nová generace, nové APU

AMD rozděluje své mobilní procesory a APU do tří tříd podle předpokládaného tepelného výkonu (TDP) a samozřejmě také podle výrobní technologie měřené v nanometrech. V dnešním článku tedy budeme tyto kategorie také dodržovat.

První je standardní třída s výkonem mezi 17 a 35 W, tedy APU určené pro běžné (v porovnání s Intelem spíše slabší) notebooky. Intel nabízí pořád výrazně vyšší výkon, ale v řadě aplikací ho prostě uživatelé nepotřebují a AMD zase bojuje cenou. Horkým želízkem v ohni tak bude optimalizované APU Richland, které je především mírně upraveným APU Trinity. Technologie jsou v jádru stále stejné, tedy výpočetní jádra Piledriver, osazena budou dvě nebo čtyři. AMD tvrdí, že nárůst výkonu bude v porovnání s minulou generací o 20-40%. Vzhledem k tomu, že zůstává stejný, tedy 32nm výrobní postup, lze většinu tohoto nárůstu přičíst inovovaným grafickým jádrům, protože použita už budou ta z „osmičkové“ generace. Konkrétně půjde o APU s označením A10-5750M s Radeonem HD 8650G, A8-5545M s Radeonem HD 8510G a nakonec A6-5350M s Radeonem 8450G. Podlele tiskové zprávy AMD pochází výše uvedený procentuální nárůst výkonu ze srovnání Trinity čipů A8-4555M a A10-4600M s Richlandy A8-5545M a A10-5750M v testu 3DMark11. Skóre činila 780 a 1150 bodů pro starší Trinity a 1100 a 1400 pro novinku.

Právě procesory Richland by se měli objevit nejdříve, protože jejich výrobě nic nebrání, AMD má nasmlouvané kapacity a mění se toho v celkové architektuře čipu jen velmi málo., první zásilky prý už putují k OEM výrobcům. A spěchat se bude na Richland asi i proto, že je to opravdu jen pomoc v prodejní nouzi – pravděpodobně už letos nás čeká jeho nástupce s úplně novou architekturou výpočetních jader generace...

...Jaguar. V AMD pro toto APU mají kódové označení Kaveri a půjde o 3. generaci A-serie APU. Hlavní změnou bude použití nové architektury výpočetních jader s názvem Steamroller. AMD se tuto informaci podařilo docela dlouho držet z dosahu médií, takže jde trošku o překvapení, hlavně tedy kvůli době uvedení. AMD chce stihnout ještě letošní vánoční sezónu. Kromě toho, že Kaveri bude vyráběno 28nm projektem se toho moc neví, vlastně ještě to, že AMD pro ně chce inovovat i grafickou část, ovšem s těmito jádry bychom se měli setkat už o něco dříve:

Přesunout se totiž můžeme do další kategorie, mezi nízkonapěťové komponenty určené především pro základní notebooky či netbooky a podobná zařízení, kde už není problém instalovat větší baterii a aktivní chlazení, ale TDP se musí pohybovat pod 25 W. Sem míří druhá novinky, APU Kabini. Nahradit má APU v řadách A6 a A4 a řadu E, tedy generaci Brazos s jádry Bobcat. Hlavní výhodou, kterou AMD svým odběratelům nabídne, bude SoC architektura, tedy soustředění všech dílčích součástí (výpočetní, grafické, sběrnic) do jednoho snadno chladitelného čipu. To výrazně pomáhá úsporám při návrhu nových zařízení, navíc to je první x86 čtyřjádro v tomto balení, to se dá dobře využít i marketingově.

Novinky jsou samozřejmě i technologické. Pro Kabini už má AMD nasmlouvané 28nm výrobní kapacity, takže se celý Soc podařilo zmenšit na nějakých 114 mm2, alespoň jak podle fotek propočítali novináři, AMD tak konkrétní specifikace dosud nevydalo. APU podporuje instrukční sady až po SSE4.2, DirectX 11.1 a double-precision při výpočtech s pohyblivou řadovou čárkou. Výpočetní část bude složena z jednotlivých dvoujádrových modulů, přičemž každý bude mít 2 MB sdílené vyrovnávací (L2) paměti na modul. Na baterii by zařízení s tímto APU mohlo prý běžet až 10 hodin, ale to samozřejmě záleží na dalších komponentách a způsobu použití. První prototyp A6-5200 (1,7 GHz, Radeon HD 8400, paměť DDR3-1600) dosáhl v PCMarku Vantage na 5271 bodů, což je zhruba o 40% více než srovnatelný model předchozí generace (E2-1800).

Posledním APU v dnešním přehledu bude AMD Temash, který míří do přístrojů s TDP kolem 5 W a nutností pasivního chlazení, tedy především do tabletů a možná větších smartphonů. Celkem překvapivě půjde opět o dvou- i čtyř- (!) -jádrové modely, velmi nepřekvapivě samozřejmě v SoC balení. Právě překvapivá informace o možných čtyřjádrech trochu znepřehledňuje rozdělení segmentu mezi Temash a Kabini, ale marketing AMD nikdy moc nezářil. Zatím se chlubí tím, že by mělo jít o nejvýkonnější tabletový procesor, který navíc přináší plnou x86 kompatibilitu, takže by možné použití tabletů při stejné hmotnosti (a snad i velikosti) bylo opět blíže notebookům. Win 8 na tabletech zatím moc úspěchů neslaví, ale Microsoft neklesá na mysli a ani se mu nedivím, možnost používat stejné programy jako na PC a plná kompatibilita je z dlouhodobého hlediska opravdu velikou výhodou.

O specifikacích se toho ví asi úplně nejméně (kromě Kaveri), ale jsou k dispozici překvapivě tvrdá data – čtyřjádro A6-1450 s integrovaným Radeonem HD 8280 a kmitočtem 1 GHz se střetlo se starším APU Z-60 (na stejné frekvenci) a dost výrazně vyhrálo, v PCMarku Vantage bylo skóre 3123 ku 1914 bodům pro Temesh, v grafickém 3DMarku 981 ku 455 bodům. Na CES AMD dokonce ukázalo, jak se na vzorovém tabletu s Temeshem hraje DIRT Showdown ve Full HD (1920 x 1080 pixelů), byť tedy v v relativně skromném nastavení. Ale neříkejte mi, že tohle nebude ten pravý důvod, proč každý druhý kluk na 2. stupni tohle bude nutně potřebovat do školy: „A tátííí, vždyť to ani není tak drahý jako noťas!“

AMD vyhlásilo mobilní platformy za svůj hlavní cíl už v roce 2011 s nástupem nového CEO Roryho Reada. Zatím se však do oblasti ovládané ARM procesory příliš nepodívalo ani ono, ani Intel, který také usilovně chystá nové procesory Y, ovšem s TDP kolem 10 W, v tomhle by mohla být výhoda AMD. Navíc Microsoft nutně potřebuje začít vydělávat na Windows 8, a jinudy než přes dotyková zařízení to zatím nepůjde, zejména firemní klienti jsou se „Sedmičkami“ velice spokojení a k upgradeům se nemají. Ovšem z rovnice Intel + AMD + Microsoft mi vychází pěkně krutý boj. A když připočteme i herní giganty jako EA a další herní distributory...

Technologie

Diskuse