HDMI 2.0 - připraveno na vysoké rozlišení 4K

18. 9. 2013 08:00    Rubrika: Technologie    Autor: Jan Konvalina

Dostat obraz z počítače na obrazovku je dnes pro nás možná samozřejmost, ale i konektory, které nám toto umožňují, si prošly značným vývojem. U notebooků je tento problém vyřešen přímým napojením displeje na výstup grafické karty. Přesto však ne vždy velikost interního LCD stačí, a tak chceme vyvést obraz na větší monitory, TV či projektory. Kromě archaického anologového VGA se od roku 2005 na noteboocích objevuje i HDMI konektor. Ten nabídl přenos nekomprimovaných dat pouze po jednom kabelu včetně až osmikanálového zvuku; dnes však naráží na své limity.

HDMI 2.0 - připraveno na vysoké rozlišení 4K

HDMI (High-Definition Multi-media Interface) se objevil v roce 2002 v první verzi označené jako 1.0. Ta nabízela maximální propustnost 4,9 Gbit/s a nabízela přenos 192kHz/24bit audia. Verze 1.1 přinesla pouze podporu DVD-Audia a teprve verze 1.2 konečně přinesla možnost osadit HDMI i do počítače. Zásadní vylepšení se HDMI dočkalo v červnu 2006 u revize 1.3. Ta nabídla širší pásmo a přenos rychlostí až 10,6 Gbit/s, což umožnilo zvolit si barevnou hloubku obrazu na vyšší než 24bitovou. Podporuje automatickou audio-video synchronizaci a volitelně i Dolby TrueHD, DTS-HD Master. Také byl vyvinut mini-konektro typu C, díky kterému můžeme dnes najít HDMI i u tabletů a smartphonů. Poslední verze 1.4 přidala podporu 3D, zpětnou komunikaci a vyšší rozlišení 3840x2160 24 Hz / 25 Hz / 30 Hz a 4096x2160 24 Hz.


S příchodem 4k televizí ale přestal standart HDMI 1.4 dostačovat a bylo třeba vyvinout nástupce s vyšší propustností. 4. září 2013 konečně přišla organizace stojící za vývojem HDMI s novou revizí, která bude označena prostě HDMI 2.0. Přenosová rychlost narostla až na 18 Gb/s a umožní přenos až 32 zvukových kanálů najednou. Stejně tak je zvýšena podpora samplovací frekvence až do 1536 kHz a co hlavně, to je podpora 4k obrazu při obnovovací frekvenci 60 Hz a také nového širokoúhlého formátu 21:9.


Jedna z důležitých věci je, že kabely ani konektory by se neměly měnit, to znamená zpětnou kompatibilitu. Nemění se ani maximální doporučená délka kabelu, která zůstává na 10 metrech. Někteří výrobci tvrdí, že jejich zařízení jsou už nyní připravena na novou revizi HDMI a u některých to půjde buď pomocí změny firmwaru, nebo placené sady.

Konkurenční DisplayPort tedy konečně dostává obstojnou konkurenci a už brzy budeme nacházet v noteboocích nový standard, který nakrmí kvalitním signálem i současné 4k televize a monitory, nová éra kvality obrazu tedy může přijít.

Technologie

Diskuse