Haswell - čtvrtá generace procesorů Intel Core je zde

6. 6. 2013 07:00    Rubrika: Technologie    Autor: Jan Konvalina

To, že firma Intel čtvrtou generaci svých procesorů pojmenovala kódovým označením Haswell není žádným tajemstvím. Původně měly být procesory představeny později, ale Intel uvolnil embargo na čtyřjádrové čipy a tak se dnes můžeme podívat na větší část mobilního portfolia, náhled výkonu a v neposlední řadě nové technologie, kterými jsou procesory Haswell vybaveny.

Haswell - čtvrtá generace procesorů Intel Core je zde

Tick – Tock

Firma Intel už delší dobu praktikuje vydávání nových procesorů v takzvaném režimu „Tick – Tock“. To znamená, že je nejdříve vyvinuta nová architektura na staré výrobní technologii, kde se vyzkouší, protože přechod na menší výrobní postup s novou architekturou je velmi rizikový. A následně je další generace vyrobena pomocí nového výrobního postupu a zásahy v architektuře jsou pouze kosmetické. Starší architektura Sandy Bridge byla označena jako „tock“ a nástupce Ivy Bridge přinesla pouze lehké úpravy a hlavně 22nm výrobu tedy „tick“. Haswell tedy přináší opět novou architekturu a proto na sebe upoutává takovou pozornost.

Trošku zmatku ve značení


Mobilní procesory s architekturou Haswell půjdou identifikovat pomocí písmenka H na konci označení. V případě čtyřjádrového procesoru bude značení HQ (Quad). TDP, tedy maximální vyzařované teplo, bude maximálně 47 W a procesory ponesou nejsilnější grafiku označenou jako Intel Iris Pro 5200 (GT3e), ta narozdíl od „obyčejné“ Intel Iris Pro bude mít navíc embedded DRAM paměť, která bude plnit funkci jako L4 cache o velikosti 128MB. Zajímavost je, že do ní bude mít přístup jak procesor, tak grafika.

V noteboocích se objeví i čipy s koncovkou M (MX a MQ). MX budou jakási extrémní varianta. TDP se bude taky pohybovat na hranici 47W a u verze MX dokonce 57W. Tyto čipy budou vybaveny pouze Intel HD Graphic 4600, která bude mít asi poloviční výkon Iris 5200. Zde se ovšem počítá s využitím dedikovaných grafických karet.


Úspora energie je jeho druhé jméno

Jedním z hlavních taháků procesorů Haswell, kterým se sám Intel velmi oháněl a snažil se ho hodně rozšiřovat do povědomí, byl fakt, že čip disponuje velmi pokročilými spořícími funkcemi, které dokáží v některých případech srazit spotřebu až téměř na nulu. To je dosaženo novými úspornými stavy C6 a C7. Stav procesoru v zátěži je označen jako C0, kdy jsou všechny části napájeny a je dostupný plný výkon. V případě, že procesor nepracuje, je aktivován režim C1, kdy je snížen odběr a procesor se podtaktuje. Pak už následuje režim C3, kde uvolní paměť L1a L2 cache. V novém režimu C6 jsou odpojeny nepotřebné jádra od napájení a v režimu C7 dokonce i paměť L3 cache. Pro zajímavost, v režimu C3 je maximální odběr procesoru 20W, v režimu C6 pouze 3,5W. Samotné změny uživatel ani nedokáže zaznamenat.


Dostupné budou i procesory s extrémně nízkým odběrem značeny jako ULT. Budou dokonce disponovat režimy C8, C9 a C10.

Co je vlastně nového

Od příchodu Sandy Bridge se výkon u procesorů Intel nijak dramaticky a skokově nezvyšoval. Intel do toho nic netlačilo. Vždy se jednalo pouze o optimalizaci, a vylepšování stávajících funkcí. Ani v případě Haswellu se velkých změn nedočkáme. Pár zajímavých novinek se ale najde. Intel přidal AVX2 a FMA instrukce, které by některé úkony měli zrychlit až dvojnásobně, v praxi to ale tak skvělé nebude. Dále je vylepšena obsluha paralelních vláken pomocí TSX instrukce a vylepšena technologie VT-d, která pomáhá s virtualizací. To je téměř vše. Je nasnadě, že pokud se radujete z nového notebooku s procesory Ivy Bridge a nemáte enormní nároky na výdrž baterie, kde Haswell bude excelovat, není z procesorového hlediska velký důvod si rvát vlasy a shánět modernější výbavu. Obzvláště pokud využíváte dedikovanou grafickou kartu. Ostatně právě v oblasti grafiky je změn trošku více.

Právě v grafickém výkonu Intel vždy zaostával za konkurencí a proto se na grafickou část u Haswellu více zaměřili. Grafická část nově podporuje DirectX 11.1 a OpenCL 1.2 a openGL 4.0. Samotná grafická část ve své nejsilnější verzi Iris Pro má 40 výpočetních jednotek, podporuje 4k rozlišení. Nástupce FullHD má 3840 x 2160 pixelů a to při obnovovací frekvenci 60Hz přes DisplayPort. Přes HDMI bude možné využít rozlišení až 4096 x 2304 pixelů, ale jen při 24Hz. Dále je zde podpora až tří monitorů současně. Současně nabízí velmi zajímavou technologii Panel Self Refresh. Princip spočívá v tom, že se přímo LCD displej vybaví paměťovým bufferem a pokud se na obrazovce nebude nic pohybovat, tak bude obraz obnovován pouze z této paměti a grafická část procesoru se může vypnout úplně. To přinese další značnou úsporu energie, protože do současnosti musela grafika pracovat vždy.


Nechybí ani obvod Quick Sync, který je zaměřen speciálně na multimediální funkce. Ten obsahuje integrovaný dekodér pro video s rozlišením 4k a přibyla podpora formátů MJPEG, MVC a SVC. Čip nabízí rozšířené možnosti post-processingu, lze upravovat gamut a snímkovou frekvenci. V integrovaném enkodéru přibyla podpora formátů MPEG-2 a také SVC. Díky Quick Sync se má tedy kvalita výstupního videa značně zlepšit.

Je nesporné, že Intel ušel s novou generací Haswell dlouhou cestu. Pro někoho bude asi zklamání, že výkon nebude růst tak, jak bychom se přáli, alespoň ne ten procesorový. Kde bude velmi znát rozdíl, budou celkové provozní vlastnosti notebooků a ultrabooků. Haswell dokáže velmi dobře a efektivně pracovat s energií z baterie a tím navýšit vydrž. Je otázka o kolik a nelze věřit Intelem proklamovaným 50 procentům. Rozdíl bude notebook od notebooku. Také nepochybně klesne celkové zahřívání a tak bude možné vybavovat přístroje menšími chladiči a tím pádem na trh přijde více designově zajímavých notebooků. Kde se ovšem navýšení výkonu projeví je grafická část procesoru, zde Intel zabral a předvedl vzhledem ke konkurenci kvalitní řešení. Kromě výkonu došlo i k optimalizaci multimediálních vlastností a přidání podpory vysokých rozlišení. Haswell tedy v budoucích přístrojích nabídne dostatečný výpočetní i multimediální výkon bez potřeby dedikovaných grafických karet. Není důvod se netěšit.

Nakonec jsou tu výsledky procesoru Intel Core i7 4702MQ. Ten má 4 jádra taktovaná na 2.2 GHz a v Turbo Boostu až 3.2 GHz. Dokáže se v nečinosti i podtaktovat na 800 MHz. TDP je 37W. Grafický čip je HD 4600, to je střední třída.

  • PC Mark 07 – 5582 bodů
  • PC Mark 08 Work – 4606 bodů
  • PC Mark 08 Home – 2940 bodů
  • 3D Mark (2013) – Ice Storm 43882 bodů
  • 3D Mark (2013) – Cloud Gate 5982 bodů
  • 3D Mark (2013) – Fire Strike 715 bodů.

Pro zajímavost: tomuto procesoru trvala komprese celovečerního filmu 720P MKV (H.264) 19 minut. V roce 2009 by mobilnímu procesoru Core2Duo stejná práce trvala asi 18 hodin.

Technologie

Diskuse