LCD a jejich technologie 2 - vlastnosti a vady

24. 4. 2013 07:00    Rubrika: Technologie    Autor: Jan Konvalina

Dnes se podíváme na nejdůležitější parametry displejů našich notebooků a jejich možné chyby.

LCD a jejich technologie 2 - vlastnosti a vady

V minulém díle s názvem "LCD a jejich technologie 1 - jak to funguje" jsme popsali obecné technologie LCD. Pojďme se podívat na jejich parametry.

Co dalšího sledovat u displejů?

Je víc parametrů, které se vyplatí sledovat u displejů, než jenom technologie výroby a povrchová úprava. Vyšší cena není vždy opodstatněná a někdy se kvalitnější TN panely dokáží vyrovnat levnějším IPS displejům.

Doba odezvy

Podstatnou vlastností jakéhokoliv displeje je rychlost, jakou je schopen pixel reagovat a změnit se z bílé barvy na černou a zase zpátky na bílou. Doba odezvy není tak důležitá u kancelářských monitorů, ale je to jedna z hlavních priorit u displejů pro hráče nebo grafiky. Udává v milisekundách (ms). Čas se počítá součtem obou hodnot. To znamená, že čím nižší čas výrobce udává, tím je panel rychlejší a je menší riziko tvorby duchů a rozmazaných hran u pohybujících se objektů. Toto je ale jen ideální teorie. Příležitost, kdy se pixel musí přebarvit z černé na bílou, se moc často nevyskytuje, a tak výrobci uvádějí hodnotu v případě tzv. „grey to grey“ z šedé na šedou. Díky tomu se marketingově snížila doba odezvy až na dnešní 2ms u TN panelů. I tak se ale udává hodnota, kterou pixel zvládá nejlépe a ne úplně ideální. Neexistují řádné normy. A tak z panelu, který má 32ms dokáže marketing správnými testy udělat 8 ms panel a to se hned lépe prodává.

Ovedrive

Protože se překlopení pixelu řídí hlavně intenzitou elektrického náboje a často je třeba pixel převrátit co nejrychleji, tak se využívá technologie OverDrive. Princip je snadný, k rychlému otočení do pixelu elektronika na velmi krátký čas pustí výrazně vyšší napětí než standardní. Poté, co se pixel otočí, je už dodáváno běžné napětí. OverDrive není ovšem všemocný, při špatném nastavení buď uživatelem, nebo elektronikou výrobce může docházet k překmitům pixelu a to způsobuje výrazný šum.

Jas

Jas je jednoduché udání maximální svítivosti displeje v jednotkách kandela [cd/m2]. Tato hodnota není pro kvalitu zobrazení příliš podstatná, ale je velmi důležitá pro uživatele, kteří chtějí s notebookem pracovat venku. Zde při slabém jasu obrazovky nebude na monitoru téměř nic vidět. Někdy se sice stane, že i nejnižší hodnota jasu by mohla při práci v noci oslňovat, ale to jsou vzácné případy.

Kontrast

Kontrast udává poměr svítivosti plně černého a plně bílého obrazu na displeji. Čím je vyšší, tím obraz působí ostřeji a barevněji. Existují dva typy kontrastů, které výrobci udávají. Kontrast a Dynamický kontrast. Hodnota kontrastu je důležitá, pokud se monitor využívá ve světlé místnosti. U IPS displejů se kontrast pohybuje v poměru 500 – 1100 : 1. Dobrý kontrast je výhodný například pro sledování filmů, kdy černá je opravdu černá a neproměňuje se do tmavě šedé.

Dynamický kontrast je často mocný nástroj marketingu. Hodnoty šplhají až do milionových hodnot a není problém najít displej s dynamickým kontrastem 20000000 : 1 a více. Tento kontrast je však dosažen jen u multimediálního obsahu jako jsou filmy, hry nebo prohlížení fotek. Elektronika displeje rozpozná tmavší a světlejší části obrazu a dokáže v tom místě podsvícení zesílit nebo zeslabit. Tím dokáže zobrazit živější scény.

Pozorovací úhly

Pozorovací úhly se udávají ve stupních, při kterých se lze na monitor dívat a přitom si obraz stále drží předepsaný kontrast - alespoň 10:1 nebo 5:1 (podle výrobce). Zde je hlavně dobře poznat rozdíly mezi TN a IPS displeji, kdy se u TN displejů při pohledu už z minimálního úhlu barvy mění a blednou. IPS tento problém nemá, nebo ne v takové míře. A právě jen v případě TN se vyplatí údaj sledovat. Zde má ještě částečně vliv povrchová úprava, protože leklý displej může ještě pozorovací úhly zhoršit díky odleskům.


Pozorovací úhly se obvykle udávají dva, horizontální a vertikální. Naše redakce pro názornou ukázku pozorovacích úhlů displejů testovaných notebooků vždy pořizuje fotografie testovaných notebooků v úhlu 45 st.

Chyby a vady displejů

Jako každá technologie a výroba LCD displejů má jistá úskalí a nikdy se nelze vyhnout nějaké vadě. Některé si může uživatel způsobit i sám. Displej je poměrně křehké zařízení, kterému vadí otřesy a namáhání ohybem nebo krutem. Stejně tak je náchylný na prašné prostředí. Stejně může být často problém v nadmíru namáhaném kloubu displeje. Podívejme se na nejčastější možnosti problémů.

Vadný pixel

Vadný (mrtvý) pixel se může vyskytnout jak už z výroby, tak i v průběhu používání displeje. U TN displeje je projevuje jako trvale svítící bod, který má barvu podle toho, který subpixel je poškozen. Často bílý, zelený nebo červený. Je to dost rušivý úkaz. Každý z výrobců má jiná kriteria co je už reklamovatelný počet mrtvých pixelů na jednom panelu. Často také záleží na umístění, když čím blíže ke středu panelu, tím snazší je reklamaci uplatnit. U IPS panelu se mrtvý pixel projevuje jako tmavý bod, kterého si často uživatel ani nevšimne.

Bílá skvrna (mura)

Je vada, která nelze při kolmém pohledu rozpoznat. Viditelná je především při pohledu ze strany, kdy se projevuje jako světlá až bílá skvrna, která může dosáhnout značné velikosti. Zde může být s reklamací trošku problém. Ne vždy je vada považována za reklamovatelnou a někteří výrobci ji uznávají, pouze pokud je vidět v šedé ploše.

Nerovnoměrné podsvícení

Zde může být příčin několik. Pokud se jedná o starší notebook s CCFL podsvícením, může být už nějaká trubice stará a překročit životnost, v tom případě velmi intenzivně klesá svítivost a není vyloučeno úplné selhání. Pokud je notebook vybaven LED, je problém pravděpodobně v elektronice nebo v kabeláži vedené kloubem. Zde již nezbývá než navštívit servis nebo reklamovat.

Artefakty a chyby v obrazu

Zde již pravděpodobně došlo k mechanickému poškození. Otřes, ohyb nebo neopatrná manipulace. Nejspíš došlo k prasknutí skleněného panelu nebo poškození elektroniky. Panel bude třeba vyměnit.

Čeho se vyvarovat?

Aby nám displej dlouho a spolehlivě sloužil, je dobrá především mechanická opatrnost. Je zapotřebí se vyvarovat především jakéhokoliv tlaku na displej, a to i z vnější strany víka (pozor např na přeplněnou brašnu s notebookem).

Je také vhodné nepodceňovat ani údržbu a čištění samotného displeje. Monitor u notebooku je jako magnet na prach a nečistoty, zvlášť, když je notebook nástroj mobilní a často se dostane do prašného prostředí a zaprášený displej nejen že nevypadá dobře, ale současně zhoršuje vlastnosti displeje a znepříjemňuje práci.

Technologie

Diskuse