AMD A10-5750M – přezbrojení na vlajkové lodi

29. 5. 2013 07:00    Rubrika: Technologie    Autor: Jakub Pavlis

AMD jako čerstvou novinku vypustilo do světa nové APU z vrcholu své nabídky z řady A10 – A10 5750M. Když říkám, že jde o vrcholný model, nemůžeme si bohužel představovat, že půjde o procesor, který se postaví intelovské řadě Core i7, AMD tyto vody už dávno opustila a soustředí se na poněkud nižší výpočetní výkony.

AMD A10-5750M – přezbrojení na vlajkové lodi

Není se co divit, vůči Intelu je v prémiových produktech nekonkurenceschopné, ale přiznejme si, kdo dneska výkon nejsilnějších mobilních procesorů doopravdy využije? Hráči potřebují velice silné grafické karty, ale procesor je tak trochu druhořadou záležitostí. Opravdu veliký výkon procesoru potřebujete jen ve velice úzkém segmentu činností (rendering HD videa, práce s fotkami v .raw) a i zde profesionálové upřednostní spíše desktopové pracovní stanice, a to i kvůli věcem, kterým notebooky prostě nevyhoví – nepoměřitelně lepší kvalitou velkých monitorů počínaje a klidem na práci nebo přesně kontrolovanými světelnými podmínkami ateliéru konče. A tak AMD ubralo na výkonu a zaútočilo na nejslabší část Intelu – grafická jádra. Má tedy jeho taktika smysl?

Výsledkem jeho snah je APU A10-5750M postavené na architektuře Bulldozer a jádře s kódovým označením Richland. Bohužel nejde o nejnovější technologii z rodiny Steamroller, takže to svádí čekat jen mírně (až hodně) inovovaného předchůdce A10-4600M. Má jít o konkurenci pro plnohodnotné procesory Intel Core i3 nebo dokonce i5. Oproti případnějšímu Core i3 má A10 navíc především technologii Turbo Core Max, která stejně jako Turbo Boost od Intelu umožňuje krátkodobě přetaktovávat jádra na vyšší frekvenci. Tou totiž žádné procesory Core i3 nedisponují. Naopak Intel hraje kartu v podobě Hyper-Threading technologie, tedy schopnosti provádět výpočet více vláken najednou, to AMD vůbec neumí. Z tohoto hlediska je těžko říci, který z procesorů je lepší, Turbo Core využijete u jednovláknových aplikací, například starších her, Hyper-Threading zvyšuje výkon počítače při současném spuštění více programů nebo v optimalizovaných hrách. Ale budoucnost patří spíše paralelismu než hrubému výkonu.


Výraznou, byť ne vždy se projevující nevýhodou je také fakt, že A10 není „genuine“ quad-core procesor, obsahuje sice 4 výpočetní jádra, ale pouze 2 jádra pro výpočty s plovoucí desetinnou čárkou, protože AMD vytváří ve svých procesorech tzv. moduly. Jejich bonusem je snadná škálovatelnost zejména s ohledem na propojení s vyrovnávacími paměťmi a paměťovým řadičem, takže AMD by teoreticky mělo být schopno postavit procesor s libovolným (nebo prostě jen vysokým) počtem jader (Co byste řekli na takový 64jádrový procesor? :-D ). Nevýhodou pak zmiňovaný nižší výkon v operacích s plovoucí čárkou. Dále je procesor tvořen dalšími bloky jako dvoukanálovým paměťovým řadičem schopným pracovat s paměťmi DDR3(L)-1333 a integrovanou grafickou kartou Radeon HD 7660G s kódovací a dekódovací jednotkou videa.

AMD mezigeneračně nezmenšila, takže stále zůstává u 32nm výrobního procesu, což se odráží především na výsledném TDP, které činí 35 W. Samozřejmě umí pracovat i s menším, 28nm procesem, ovšem výrobní kapacity jsou omezené a drahé, takže je využívá především pro dedikované grafické karty, protože v nich dnes leží centrum jeho příjmů, navíc grafiky mají přece jen výrazně vyšší výkony a výhody drobnějšího procesoru jsou na nich tedy znatelnější. Intel toho se stejným TDP předvádí přeci jen o dost více. Na druhou stranu AMD se povedlo na destičku o rozloze 246 mm2 vměstnat 1 303 000 000 transistorů, což vůbec není špatné i s ohledem na konkurenci.


Výpočetní část APU je taktována na 2,5 GHz a díky Turbo Core technologii se jednotlivé jádro může přetaktovat až na 3,5 GHZ, záleží však také na chlazení přístroje, v němž bude APU umístěna. Přesto je výhodou, že toto APU dokáže bez poškození pracovat až při teplotě 105 stupňů Celsia, to prodlouží zejména dobu, kdy může běžet v Turbo Core módu. Vnitřní mezipaměť L2 má velikost 4096 kB. Podporuje instrukce SSE(1, 2, 3, 3S, 4.1, 4.2, 4A), x86-64, AES, AVX, FMA a hardwarovou virtualizaci AMD-V. Vzhledem k tomu, že se jedná o horkou novinku, nejsou zatím k dispozici relevantní údaje o výkonu.


Když si to shrneme, dosavadní čtení nebylo moc veselé, v mezigeneračním srovnání vlastně došlo pouze k navýšení taktů a optimalizaci ovladačů. Jenže k tomu důležitému jsme se zatím nedostali. Už minulá generace dokázala Intelu zvalchovat záda v grafickém výkonu. Intel se prozatím nikam neposunul (musíme počkat na Haswell), ale mezi grafickými kartami je vývoj přeci jen o něco rychlejší a AMD přiložilo pod kotel. AMD Radeon HD 8650G je zase o něco výkonnější a to už minulý Rdeon HD 7660G byl do té doby nejvýkonnějším integrovaným řešením. Výrobce zařízení, ve kterém APU bude, může nastavit frekvenci jádra mezi 533 – 720 MHz (dříve 497 a 686 MHz), čím více, tím bude samozřejmě výkonu a vyzářeného tepla, s obojím se musí počítat. V jádru je 384 unifikovaných programovatelných shaderů s podporou DirectX 11, Shader Model 5.0. Co se týče výkonu, může samozřejmě velice široce variovat podle nastavení výrobce. Co se týče dat, zatím jsou k dispozici pouze výstupy ze základního 3D Marku 11:

3DMark 11 Performance: 1417 bodů
3DMark 11 GPU: 1355 bodů

To staví integrovanou kartu na roveň dedikovaným kartám NVIDIA GeForce GT 640M LE (3DMark 11 GPU: 1349 b.), AMD HD 7690M XT (1346 b.) nebo AMD FirePro M5950 (1350 b.). V recenzích u notebooků s těmito kartami obvykle píšeme, že stačí s přehledem na starší hry, ale se zmiňovanou NVIDIA si ve středních detailech zahrajete i Dirt Showdown (2012) nebo Mass Effect 3 (2012), hry jako Diablo 3 nebo FIFA 12 běží na plná nastavení bez problémů.

Ve skutečnosti vlastně AMD jen trochu dopracovalo starší APU a přidalo mu grafický čip s mírně vyšším výkonem, ale jako celek by to mohlo fungovat. Největší výhodu vidím v tom, že při rozumné spotřebě nemusíte řešit přepínání grafik, a přitom máte pořád dost grafického i výpočetního výkonu na běžný život s multimediálním nebo pracovním notebookem, vzhledem k TDP se APU dá v klidu zabudovat i do menších notebooků (řekněme od 13''). Pro výrobce znamená APU se silným grafickým výkonem mnohem jednodušší návrh chlazení s měně součástkami (stačí jedna heatpipe a větrák), takže i výsledný notebook může být levnější. Je smutné, že právě toto APU je vrcholem nabídky firmy jako je AMD, ale já téhle cestě fandím.

Technologie

Diskuse