Výrobci vidí budoucnost optických disků v zálohování a 4K

7. 8. 2013 07:00    Rubrika: Technologie    Autor: Jakub Pavlis

Stále více notebooků přichází na trh bez optické mechaniky a tento trend se už objevuje i u některých desktopů, Prostory v cloudech jsou za hubičku nebo zadarmo, film stáhnete nebo nastreamujete, svou kolekci her máte ze Steamu. Jak dlouho ještě potrvá, než optická média zemřou?

Výrobci vidí budoucnost optických disků v zálohování a 4K

Je to 34 let, co tu optická média, prvně zastoupena kompaktními disky (CD) máme. Na jejich počátku stály firmy Sony a Philips a Sony patří mezi nejsilnější hráče doposud. A stále míní, že používání optických disků přes všechny jejich nevýhody stále ještě nebylo odzvoněno.

Když se ohlédneme do minulosti, CD se prosazovalo velice dlouho (přes deset let), ale používají se pořád. DVD mělo nástup rychlejší, ale prosadilo se v méně aplikacích, vlastně jen jako nosič filmu a her a jako zálohovací médium. Blu-ray disky si zatím nijak velkou základnu nevytvořily a vlastně slouží jen pro prodej HD filmů a občas pro (spíše profesionální) zálohování. Sestupná tendence je tedy poměrně patrná. A to ví i u Sony nebo dalšího velkého hráče, Panasonicu. Ale nevzdávají se, pořád ještě vidí několik oblastí, kde by optické disky mohly hrát svou roli.


Asi největší, ale také nejméně jistou roli slibuje distribuce 4K filmů. Televize a monitory s obřími obrazovkami, na kterých je i Full HD rozlišení vlastně docela hrubé, jsou bez obtíží přístupné a pro výrobce jejich zdokonalování není nijak problematické. Dokonce i výrobci grafických karet pravidelně navyšují výkony a poradit si s 4K rozlišením ve hrách pro ně bude v blízké budoucnosti samozřejmé. Budou ale lidé chtít filmy ve vysokém rozlišení na fyzických nosičích? Přeci jen zabírají dost místa a řada uživatelů si se stále dostupnějším vysokorychlostním připojením k internetu zvykla na streamované video, případně na domácí disková pole, kam se filmů vejde dost a nezabírají moc místa a ještě se dají jednoduše smazat, aniž by se muselo chodit k popelnici s košem.

Druhou oblastí, na kterou se chtějí firmy zaměřit, je zálohování dat, a to především na profesionální úrovni. Zejména televizní a filmové společnosti mají ve svých archivech obrovská množství dat (filmy, nesestříhané projekty, stopáž, která nebyla použita ve filmech, ale mohly by být při případných znovuvydáních použita jako bonusový materiál apod.), ke kterým nepotřebují zrovna častý přístup, ale je třeba je mít zdigitalizované a na nosičích, které dlouhodobě nepodléhají zkáze tak snadno, jako pevné disky.

A právě pro takové nasazení může být ideální optický disk, pokud se podaří vyřešit hlavní problémy, totiž kapacitu a datovou hustotu.


Panasonic a Sony tedy chystají 300GB optický disk. Není to žádná velká novinka, s vysokokapacitními médii jsme se potkali již několikrát, byť povětšinou v prototypech. Například už v roce 2007 ukázala takto velký holografický disk společnost Maxell, podobné výrobky má někde v sejfech i General Electric a vývoj probíhá i u Fujitsu. Pro Sony a Panasonic hraje hlavně to, že jsou to velké společnosti, které kooperují, mají se zaváděním podobných technologií zkušenosti, Sony pak vlastní obrovský archiv filmů, hudby a her a také obě společnosti mají distribuční síť a zákazníky pro svá profesionální zálohovací řešení.

Jsou dva hlavní způsoby, jak se s problémy kolem hustoty zápisu a kapacity vypořádat – jednak vytvářet menší „značky“, tedy laserové zářezy do datové vrstvy, což umožňují zlevňující se technologie, jednak přidávání vrstev zápisu, zde zase hrají hlavní roli nové materiály. A nejde o nic nemožného, společnost Pioneer, kterou nejspíše můžete znát jako výrobce hi-fi techniky a autorádií, již představil 400GB Blu-ray disk, tak vysoké kapacity dosáhl pomocí šestnácti zapisovacích vrstev! Trochu jinou cestou je začít používat holografické disky, Sony ani Panasonic zatím nespecifikovali, kudy se chtějí ubírat oni.


Menším, ale také důležitým problémem je životnost optických disků. Jistě si vzpomenete na ten pocit při situaci, kdy životně důležitá data byla ztracena s hláškou „jednotka nenalezena“. Nebo znáte alespoň ten vztek, když během dlouhé cesty autem začne „přeskakovat“ vaše nejoblíbenější písnička na drahém originálním CD. Na druhou stranu se stačí zamyslet nad tím, v jakém prostředí obvykle „CDčka“ skladujeme a používáme. V profesionálních aplikacích se přešlo na cartridge, Sony je nazývá ODC. Do jednotlivých ODC médií se vkládá celý svazek optických disků, většinou dvanáct, což v Současnosti znamená kapacitu až 1,5 TB. Snadný výpočet říká, že s novými disky to bude až 3,6 TB v jediném médiu. Nutno poznamenat, že ODC média jsou založena na technologii XDCAM, který se používá pro profesionální televizní a filmovou tvorbu, tato média jsou kompatibilní s celou řadou profesionálních kamer a jsou velice mobilní. Pro statické potřeby nabízí třeba Panasonic zálohovací systém LB-DM9, který lze naplnit až devadesáti zásobníky po dvanácti discích s kapacitou 100 GB každý. Celkem dokáže zálohovat až 108 TB dat a díky speciálnímu měniči a RAID technologii nabízí přenosovou rychlost až 216MB/s.


Jak vidno optické disky před sebou ještě mají nějaký ten krůček, i když v úzkém slova smyslu asi překonané jsou. Zatím netušíme, jak a kam povede vývoj holografických disků, ale jedno je jisté, tady jsme teprve na samém začátku. A pravda poslední? Člověk je tvor pohodlný a půjde cestou největšího komfortu, takže v běžné domácí elektronice nás asi velké změny ještě dlouho nečekají, takže doporučuji – kupte si domácí NAS a filmy i fotky nahrajte na HDD.

Technologie

Diskuse