AMD FirePro M6100 - rudý výkonný pracant

26. 2. 2014 08:00    Rubrika: Technologie    Autor: Jan Konvalina

Při výběru notebooku si kromě účelu, k čemu notebook potřebujeme, vybíráme především podle konfigurace. Jedna z nejdůležitějších komponent může být grafická karta. Co když ale notebook využíváme především k práci s CAD systémy? Jak nVidia tak AMD nám nabízejí mnoho modelů profesionálních grafických karet a dnes si představíme současnou špičku od AMD - Firepro M6100.

AMD FirePro M6100 - rudý výkonný pracant

Jak už bylo řečeno, M6100 patří mezi profesionální high-end od AMD. Karta byla představena v druhé polovině roku 2013, ale fyzicky se na trh dostala poměrně nedávno. On vůbec vývoj v oblasti profesionálních grafických karet je trošku pomalejší, což je pochopitelné. Nové verze CAD programů nevychází dvakrát do roka a karty nejsou určeny k hraní her. Hlavní výhoda těchto karet spočívá především v certifikovaných ovladačích pro 3D software jako například zmíněné CAD programy a tím optimalizaci pro maximální využití schopností profesionální karty oproti běžným Radeonům a v neposlední řadě odlehčení zátěže procesoru.

AMD FirePro M6100 je založena na architektuře GCN a vyrobena 28nm technologií pod původním označením Saturn. V jádru je přítomno 12 výpočetních jednotek, tedy 768 stream procesorů, 48 texturovacích jednotek a 16 ROP jednotek. Vypadá to, že na tuto kartu jsou využívána částečně deaktivovaná jádra Bonaire. Vysokého výkonu je dosaženo především vysokými takty, kdy jádro může mít takt až 1075MHz a paměti 1375 MHz (5500 MHz efektivně). Herní výkon by se tedy dal u konkurence srovnat s nVidia Quadro K4100M nebo GTX 770M. Výkon je tedy velmi uspokojivý. Negativní vliv vysoké takty ale mají na vyzářené teplo TDP. To se dostává až k hranici 75W a to už je na notebook značná hodnota, proto kartu najdeme především v masivních 15ti a 17ti palcových mobilních pracovních stanicích. Co se teoretického výkonu týká, tak v single precision výpočtech dosahuje FirePro M6100 1651 GFLOPS.


Srovnání výkonu v testech Specviewperf 12 s aktuálnímy 75W ekvivalenty od NVIDIA.

Paměťový systém je na první pohled pouze 128 bitový, ale díky použitým GDDR5 pamětí a efektivním taktu 5,5GHz je propustnost až 88GB/s. Maximální kapacita videopaměti je 2GB. Sdílená paměť už pak samozřejmě není třeba. Karta využívá dnes již samozřejmé PCIe 3.0 x16.

Ani v technologiích nemůže karta zaostávat oproti konkurenci, nebo herním kartám. Karta plně podporuje DirectX 11.1 a shadery verze 5.0 a OpenGL 4.3. Dále je přítomna většina technologií AMD. Předně PowerPlay a PowerTune, které slouží k dynamické změně taktů jádra v závislosti na teplotách. ZeroCore, díky které se vypínají nevyužívané části jádra a tím se šetří energie z baterie. A také Enduro. Tato technologie, podobně jako Optimus u nVidia se stará o přepínání mezi integrovanou grafickou kartou v procesoru, nebo dedikovanou FirePro M6100.


Velká výhoda grafických karet od AMD je možnost připojení až 4 displejů zároveň díky HDMI 1.4a, nebo DisplayPort 1.2.

AMD FirePro M6100 je současná pracovní špička od AMD, kde je výkon vykoupen poměrně velkou spotřebou a TDP a v neposlední řadě velmi vysokou cenou. Své místo si však v podnikové sféře určitě najde.

Technologie

Diskuse