Celeron 1005M - solidní základ

16. 7. 2014 08:00    Rubrika: Technologie    Autor: Jan Konvalina

Před nedávnem jsme si představili nejlevnější APU čip od AMD, Intel však taky nabízí levné procesory s rozumným výkonem pro domácí použití, kde hraje prioritu cena. Intel Celeron 1005M přesně do této kategorie zapadá, jedná se o dvoujádrový levný procesor s integrovaným grafickým čipem, který zastane všechny základní požadavky uživatele.

Celeron 1005M - solidní základ

Celeron 1005M už tu s námi je delší dobu, představen byl v červenci 2013 a na trh se dostal na podzim. Jedná se tedy o architekturu Ivy Bridge, což je pouze lehce optimalizovaná starší Sandy Bridge. Samotný procesor patří mezi takzvaný entry-level, tedy ten nejlevnější segment, čipu chybí některé pokročilejší technologie. Procesor vyrobený 22nm technologií, obsahuje 2 fyzická jádra taktovaná na 1,9 GHz, ale bez Hyper-Threadigu, čip tedy zpracuje jen 2 vlákna. Vyrovnávací paměť cache má kapacity L1 128 kB, L2 512kB a L3 2048kB. Příjemná je i spotřeba, TDP má hodnotu pouhých 35W.

Celeron 1005M je plně 64bitový s podporou SSE4.0 instrukcí a dokonce vizualizací Vt-x. Stejně jako u Core i3 zde však chybí Turbo Boost, takže procesor se při nevytížení pouze podtaktuje, přetaktovat se při využití pouze jednoho jádra neumí. Chybí i zmíněný Hyper-Threading a Intel vPro zabezpečení.


V jednom pouzdře je spolu s CPU částí integrovaná i grafická část. Ta nese prostý název Intel HD Graphics a 6 výpočetních jednotek má takt 650 MHz s možností přetaktování až na 1GHz. I když má HD Graphics plnou podporu DirectX 11 a OpenCL k hraní her rozhodně určena není. Bez problémů přehraje filmy, akceleruje Flash a zvládne vykreslení většiny multimediálního obsahu. Hraní her připadá v úvahu pouze u starých titulů a omezení detailů.

Při srovnání výkonu je ideální porovnat „tabletový“ Celeron N2810 Bay Trail a oblíbený nízkonapěťový Core i5 4200U, který najdeme v mnoha úsporných ultraboocích a noteboocích. Vzhledem k poloviční ceně Celeron 1005M na Core i5 4200U mnoho neztrácí, oproti Celeronu N2810 je však o hodně výkonnější, ovšem za cenu o hodně vyšší spotřeby 35W proti 7,5W.


Celeron 1005M se tak prezentuje jako zajímavý procesor, především v poměru cena výkon. V domácím notebooku určeném na prohlížení internetu, přehrávání filmů, a základní kancelářskou práci na rozdíl od Bay Trail Atomu rozhodně nebude brzda. Rozloučit se ale můžeme s hraním náročnějších 3D her, ale to je způsobeno spíš grafickým čipem než procesorovou částí. Troufnu si říct, že v případě přítomnosti slušnější dedikované grafické karty by procesor použitelný byl. Pokud tedy najdete v cenících notebook s tímto procesorem a odpovídajícími parametry, není třeba se bát.

Technologie

Diskuse