AMD FX APU - ani mobilní vlajková loď na Intel nestačí, boduje cenou

12. 11. 2014 08:00    Rubrika: Technologie    Autor: Jakub Pavlis

AMD oživilo svou značku FX a uvadí pod ní dvojici mobilních procesorů, které tvoří vlajkovou flotilu, totiž vrchol v nabídce AMD v tomto segmentu. Jde o dva čtyřjádrové modely založené na architektuře Kaveri ve výpočetní části a GCN v části grafické. Hlavní, ale ne jedinou technologickou inovací je použití HUMA paměťového řadiče.

AMD FX APU - ani mobilní vlajková loď na Intel nestačí, boduje cenou

AMD FX je v mobilním světě dnes dvojice procesorů, nebo spíše APU FX-7600P a FX-7500, v obou případech jde o čtyřjádrové čipy založené na architektuře Kaveri, která je u AMD nejpokročilejší a nabízí celou řadu technologií, které jsou od Intelu odlišné. Obecně vzato jde o zajímavé procesory, které mohou nabídnout za nízkou cenu dosti muziky, a to nejen díky vestavěnému HD Audiu. Vzhledem k tomu, že jde v případě FX 7600P o nejvýkonnější mobilní model a u FX-7500 o nejvýkonnější nízkonapěťový model, není situace nijak slavná, neboť v žebříčku renomovaného serveru notebookcheck.net se nachází až na 170. resp. 236. místě, tedy na úrovni Core i7 Y, Core i3 U nebo Pentií, tedy supernízkonapěťových variant (Core i7 Y má TDP 11,5 W a běžně pracuje s TDP 6 W) nebo low-end modelů.

AMD si je toho vědoma a samozřejmě má jiné výhody, mezi prvními nutno jmenovat cenu, jako druhou potom přeci jen výrazně propracovanější dedikované grafické jádro, které je sice zhruba na úrovni intelovských Iris Pro, technologicky tedy Intel nezaostává, ale ve zmíněné konkurenci naleznete spíše HD 4200, proti kterým AMD jasně vítězí.


Kaveri je relativně nový čip, byť má AMD trošku problémy s uspokojením celého trhu, desktopová řada byla představena na počátku letošního roku (2014) a mobilní řada ještě o něco později, v dubnu. Vychází ze starší generace Bulldozer, ale využívá 28nm proces a dodavatelem jsou Global Founderies a při výrobě využívají specifický SHP proces, který byl vyvinut speciálně pro AMD. Je zaměřen na vysokou hustotu transistorů za cenu nižšího taktu, což samozřejmě vyhovuje spíše výrobě grafických jader s vysokou paralelizací výpočtů. A AMD dobře ví, proč tohle chce. Odpověď je totiž především v paměťovém řadiči HUMA, který umožňuje stejný přístup do systémové paměti jak CPU, tak GPU. To má vést především ke snížení latencí a k lepšímu využití celého procesoru snazším sdílením výpočetního výkonu obou typů. APU by tak měla rychleji zpracovávat především aplikace, které již v softwarovém návrhu počítají s možností počítání sériových výpočtů na CPU a paralelních na GPU. To samozřejmě nejsnáze využijí hry, kterým pomůže i API Mantle, ale i programy pro práci s videem, úpravou fotek nebo klidně i některé webové prohlížeče.

Jádra procesoru mají kódové jméno Steamroller a jsou třetí generací rozvíjející architekturu Bulldozer. Čip obsahuje vedle grafického jádra dva výpočetní moduly, přičemž každý má dvě integrovaná jádra. Ve výsledku lze tedy říci, že procesor má čtyři jádra a umí zpracovávat čtyři thready najednou, neboť AMD zatím nevyvinulo protějšek intelovské Hyper-Threading technologie. L1 vyrovnávací paměť má 96 KB pro každý modul zvlášť a také vlastní dekodér. L2 paměť je společná a má hodnotu 4096 KB. Základní frekvence činí 2700 MHz u FX-7600P, resp. 2100 MHz u FX 7500, v Turbo módu může být jedno jádro taktováno až na 3600, resp. 3300 MHz. TDP je v případě plnohodnotného APU 35 W, tedy stejně jako u Intelu, ULV varianta má 19 W, to u Intelu se dostanou na 15 W běžně a jak je již zmíněno výše, u obdobného CPU výkonu i pod 11 W, zde ovšem za vysokou cenu a s podstatně menším výkonem grafickým.


AMD FX- jsou plně 64bitové procesory s podporou instrukcí SSE (1, 2, 3, 3S, 4.1, 4.2, 4A), x86-64, AES, AVX a FMA. Důležitou součástí je i zmiňovaný HUMA paměťový řadič, který zvládne obhospodařovat paměti DDR3-2133, čemuž zatím Intel konkurovat na mobilním poli nemůže. Faktem je, že tyto paměti jsou extrémně drahé a výrobci je prakticky nepoužívají, zejména ne do notebooků výkonem patřícím do střední třídy. Pokud byste se ovšem plácli přes kapsu a pořídili si je (nejspíše jako výměnu za osazené pomalejší), nárůst výkonu grafického jádra by byl poměrně impresivní. Špatnou zprávou ovšem je, že tento řadič se nachází pouze v F|X-7600P, ULV varianta v rámci úspor drží pozice pouze na rychlosti 1600 MHz.

Chloubou všech APU od AMD jsou totiž právě integrované grafické karty, které vycházejí z dedikovaných Radeonů. Jejich výhoda leží ve 3D výkonu, v přehrávání videa a 2D výkonu jsou Radeony, potažmo Kaveri, srovnatelné s Intelem. Jakmile ale dojde na 3D výkon, procesory ze Santa Clary v této kategorii konkurovat nemohou a pokud, tak jen ve výkonu pod DirectX 9 (Ice Storm u 3D Marku), u novějších specifikací má výrazně navrch AMD). Radeon R7, který je v těchto Kaveri APU integrován, používá 512 shaderů na 686 MHz u FX-7600P a 384 shaderů s taktem 553 MHz, oba mají 64bitovou paměťovou sběrnici. Jsou postaveny na architektuře GCN 1.1, podporují DiectX 11.2 a speciální API Mantle, které by mělo dost výrazně zrychlovat optimalizované hry. Ovšem i ty bez této podpory by měli běžet na nízké či střední detaily, a to včetně nejnovějších. Výkonem je silnější Radeon srovnatelný s dedikovanou (!) NVIDIA GeForce GT 730M, potažmo Intel Iris Pro 5200, i slabší varianta může konkurovat GeForce GT 720M.


V rámci výkonových testů nabízím srovnání AMD FX-7600P, AMD FX-7500 a Intel Core i5-4200U (2 jádra, 1,6-2,6 GHz, 15 W TDP) v tomto pořadí:

  • Cinebench R15 Single: 75 / 56 / 100 bodů (více je lépe)
  • Cinebench R15 Multi: 228 / 169 / 229 bodů (více je lépe)
  • Geekbench 3 32bit Multi: 5210 / 4085 / 4479 bodů (více je lépe)
  • Geekbench 3 32bit Single: 1861/ 1760 / 2305 bodů (více je lépe)
  • 3DMark 2013 (Fire Strike): 2956 / 1736 / 3324 bodů (více je lépe)
  • TrueCrypt AES Mean 100 MB: 1,7 / 1,1 / 1,4 GB/s (více je lépe)

Z výkonových testů je patrné, kam APU od AMD patří. Na mainstream v podobě nízkonapěťového Intelu sice nedosáhnou, ale drží se v těsném závěsu a v praktickém nasazení příliš rozdílů nepoznáte. Přitom nabízí mnohem nižší cenu, za kterou Intel dodá tak maximálně Pentia nebo Celerony, nad kterými už AMD FX vyčnívá. Výrobci bohužel tohle až tak moc nezohledňují a nabídka se zajímavými procesory AMD není právě nejširší, ale pokud na takový notebook narazíte a splňuje vaše ostatní očekávání stran velikosti, výbavy či displeje, nebál bych se po AMD sáhnout.

Technologie

Diskuse