AMD Kaveri A10-7300 - výborná konkurence pro Core i3

27. 8. 2014 08:00    Rubrika: Technologie    Autor: Jakub Pavlis

Z trhu se AMD spíše vytrácí, než aby posilovalo, ale přesto může v řadě případů nabídnout plnohodnotnou konkurenci pro Intel. Oblast nízkonapěťových procesorů se středním výkonem je jednou z nich a APU řady A10 nemusí být špatnou volbou pro nikoho, kdo hledá nízkou spotřebu a vyvážení výkonu výpočetní a grafické části procesoru.

AMD Kaveri A10-7300 - výborná konkurence pro Core i3

AMD dobře ví, že na poli výkonu Intelu konkurovat nemůže a hned tak se na něj nedotáhne. Proto se logicky specializovalo na levnější, ale rychle rostoucí segment nízkovýkonných procesorů. Řada A10 je vlastně jednou z těch nejvyšších, alespoň v notebookovém ranku, přičemž konkuruje jen nižší střední třídě Intelu (nebo jak nazveme procesory Core i3). A navíc má dvě silná místa, totiž integrovanou grafickou část a samozřejmě cenu. AMD si uvědomuje, že není tak silnou značkou a na trhu ji drží do značné míry agresivní cenová politika, ovšem know-how získané od ATI a dále rozvíjené v konkurenci s NVIDIA dokáže používat účelně.

Kaveri je relativně nový čip, desktopová řada byla představena na počátku letošního roku (2014) a mobilní řada ještě o něco později, v dubnu. AMD sice obvykle představuje obdobné technologie o něco později než Intel, ale stejně potěší, když si můžete vybírat z nejaktuálnějších technologií. Je pravda, že vychází ze starší generace Bulldozer, ale využívá 28nm proces a dodavatelem jsou Global Founderies a při výrobě využívají specifický SHP proces, který byl vyvinut speciálně pro AMD. A oproti Core i3 procesorům má i výhodu použití Turbo módu.


Jádra procesoru mají kódové jméno Steamroller a jsou třetí generací rozvíjející architekturu Bulldozer. Čip obsahuje vedle grafického jádra dva výpočetní moduly, přičemž každý má dvě integrovaná jádra. Ve výsledku lze tedy říci, že procesor má čtyři jádra a umí zpracovávat čtyři thready najednou, neboť AMD zatím nevyvinulo protějšek intelovské Hyper-Threading technologie. L1 vyrovnávací paměť má 96 KB pro každý modul zvlášť a také vlastní dekodér. L2 paměť je společná a má hodnotu 4096 KB. Základní frekvence činí 1900 MHz, v turbo módu může být jedno jádro taktováno až na 3200 MHz. TDP je vyšší než u ULV procesorů od Intelu, ale 19 W je pořád velice nízká hodnota a maličko vyšší spotřebu vynahrazuje grafické jádro


AMD Kaveri A10-7300 je pleně 64bbitový s podporou instrukcí SSE (1, 2, 3, 3S, 4.1, 4.2, 4A), x86-64, AES, AVX a FMA. Důležitou součástí je i paměťový řadič, který zvládne obhospodařovat paměti DDR3-1600.


Chloubou všech APU od AMD jsou integrované grafické karty, které vycházejí z dedikovaných Radeonů. Jejich výhoda leží ve 3D výkonu, v přehrávání videa a 2D výkonu jsou Radeona, potažmo Kaveri srovnatelná s Intelem. Jakmile ale dojde na 3D výkon, procesory od konkurence v této kategorii konkurovat nemohou a pokud, tak jen ve výkonu pod DirectX 9 (Ice Storm u 3D Marku), u novějších specifikací má výrazně navrch AMD). Radeon R6, který je v tomto Kaveri APU integrován, používá 384 shaderů a je taktován na 533 MHz a má 64bitovou poměťovou sběrnici. Je postaven na architektuře GCN 1.1, podporuje DiectX 11.2 a speciální API Mantle, které by mělo dost výrazně zrychlovat optimalizované hry. Ovšem i ty bez této podpory by měli běžet na nízké či střední detaily, a to včetně nejnovějších. Výkonem je srovnatelný s dedikovanou (!) NVIDIA GeForce GT 720M.


AMD rozhodně pořád umí udělat poctivé a zajímavé procesory v oblastech, na které se specializuje. V tuto chvíli však zákazníci nedávají na trhu prostor dvěma akovým gigantům, jako je Intel. AMD přesto stojí za uvážení, pokud hledáte levný a jednoduchý notebook a cena je hlavním kritériem. Pak můžete získat více než kolik může za stejnou cenu nabídnout konkurence.

Technologie

Diskuse