AMD Radeon R7 M265 – první zástupce nové generace

12. 2. 2014 08:00    Rubrika: Technologie    Autor: Jakub Pavlis

AMD představila nové řady mobilních grafik se zcela novým značením, které snad zase nějaký pátek vydrží. Pojďme se podívat na to, co všechno se změnilo v nové střední třídě. Hádejte, jde pouze o další, byť radikálnější, přeznačení, nebo o úplnou novinku?

AMD Radeon R7 M265 – první zástupce nové generace

AMD nečekala na devítitisícovou řadu a po poměrně dlouhé době radikálně přeznačila své grafické karty. Nově se tak budeme u Radeonů setkávat s označením Rx pro výkonovou třídu (prozatím jsou zavedené tři třídy, R5, R7 a R9), označením způsobu nasazení M (písmeno M pro mobilní aplikace, desktopové karty označení nemají) a modelovým označením trojmístnou číslovkou, kdy první číslice by měla být označením generace a druhé dvě opět naznačením výkonu v rámci třídy.


Ve značení tedy nastala radikální změna, v technologii karet to tak bohužel není. Samozřejmě že vývojáři AMD přepracovali a zoptimalizovali návrh čipu i desky, implementovali nové technologie a aktualizovali ovladače (což zejména u této řady bylo více než potřeba), ovšem s výraznějšími změnami musí počkat, až jejich dvorní výrobce, firma TSCM, vyvine menší výrobní proces. Očekává se přechod na 20nm architekturu a tentokrát jsou zřejmě u AMD již připraveni, vše vázne na Tchaiwanu. A tak zůstává starší 28nm proces, který byl používán už u 7000 řady.

Prakticky je tak i nový model jen odvozen od předchozí generace, konkrétně Radeonu HD 8750M a jeho čipu Mars postaveného na architektuře GCN (Graphics Core Next). Mimochodem, u desktopové řady se už používá GCN2. Hlavními změnami tak je podpora DirectX 11.2 Tier 1 a zvýšení frekvencíc.

Čip má stále plochu 77 mm? a vměstná se na ní 1,04 miliardy transistorů. TDP by mělo být kolem 15 W, ale AMD ho již tradičně ve svých specifikacích neuvádí. Pokud by tomu tak bylo, byla by tato grafická karta vhodná i pro výkonnější malé notebooky s úhlopříčkami 13'' a možná i menší.


Do paměťových slotů lze u tohoto modelu osadit DDR3 paměti o maximální kapacitě 2 GB. Sběrnice má šířku 128bitů, takže umožňuje propustnost až 32 GB/s, což je další dílčí vylepšení (o 3,8 GB/S). Paměti jsou taktovány (v referenčním designu, jednotlivý výrobci to mohou upravovat) na 1000 MHz, tedy 2000 MHz efektivně.

Ve výpočetních jádrech je skryto 384 univerzálních programovatelných shaderů organizovaných do 6 výpočetních jednotek, 24 texturovacích jednotek a 8 ROP jednotek. Jádro je v referenčním designu taktováno na 825 MHz, je v tom však započteno i možné přetaktování a v základě to bude spíše 725 MHz Znamená to až 39 GFLOPs za sekundu.


Podporovány jsou standardy DirectX 11.2 Tier 1, Shadre Model 5.0, OpenCL 1.2, herní rozhraní Mantle a připojení přes PCIe 3.0.

Podle prvních údajů z měření notebooku Acer TravelMate P255 na serveru laptop.bg dosáhne karta AMD Radeon R7 M265 v testu 3DMark Cloud na průměrných 8008 bodů, v testu 3DMark Fire pak 1220, v 3DMark11 16790. Unigine Engine dává výsledek 397 bodů (při 1280 x 1024), Cinebench R11 2,96 bodu, NovaBench 399 a Photoshop Real-Life 20,3.

Herní testy prozatím nejsou k dispozici.

Multimediální jádr umí formáty MPEG-2 i -4, -4 AVC/H.264 a i part 2 (DivX, Xvid), VC-1, MVC a také Adobe Flash, dále AMD HD3D, tedy zobrazování 3D obsahu z Blu-ray. Plně využívá maximálních rozlišení výstupů DVI i DisplayPort (2560 x 1600), HDMI (1920 x 1200) i VGA (2048 x 1536). Přes digitální výstupy je samozřejmě přenášena i hudba ve vysokém rozlišení a prostorovém uspořádání až 7.1 ve formátech AC-3, AAC, Dolby TrueHD a DTS Master Audio. Jde o stejné charakteristiky jako má UVD 3, AMD ovšem nikde nezmiňuje, zda jde o totožnou multimediální aplikaci. Lze předpokládat, že ano, ostatně umí vše, co lze dnes na notebooku využít (kromě 4K rozlišení).


Nechybí ani technologie Enduro pro automatické přepínání dedikované a integrované grafické karty (obdoba NVIDIA Optimus), která ovšem v testu naší redakce s počítačem Samsung NP530U4E a kartou minulé generace příliš nepřesvědčila, s novou kartou by však měla být optimalizována a podporovat automaticky chod většiny běžných programů či her. Dále najdeme obvyklé technologie ZeroCore a PowerTune pro regulaci spotřeby a napětí.

AMD Radeon nové generace je sice opět především lehce optimalizovaná přeznačené karta se staršími kořeny, ale pořád se jedná o rozumnou volbu do menších počítačů, zejména pokud jsou správné neoficiální údaje o spotřebě. Karta nabídne rozumný herní zážitek u starších a méně náročných her typu Diablo 3, nejnovější hry z druhé poloviny roku 2013 nebo současné už samozřejmě budou vyžadovat spíše spartánské nastavení, ale pořád je budete moci hrát i na cestách. Ostatně, pokud chcete hrát Call of Duty 2014, neobejdete se bez pořádně nadupaného 17'' notebooku, přinejmenším...

Technologie

Diskuse