Intel HD Graphics 5300 - překvapivý výkon pro pasivní chlazení

8. 10. 2014 08:00    Rubrika: Technologie    Autor: Jakub Pavlis

Intel připravuje pro uvedení na trhu své mobilní procesory Broadwell, zprvu by jimi chtěl především více proniknout do nejmobilnějších zařízení. Tablety, phablety a mobilní telefony dnes pro mladou generaci často znamenají první vstup do IT světa, ale nejen pro ně jsou důležité hry a grafický výkon. Jak se Intel popasoval s 4,5W TDP v grafickém světě?

Intel HD Graphics 5300 - překvapivý výkon pro pasivní chlazení

Není to dlouho, co jsme vám přinesli údaje o nové generaci mobilních procesorů Intel Broadwell. Samozřejmě nechyběl ani přehled základních vlastností integrovaného grafického adaptéru. Od té doby už ovšem přibylo několik informací, mezi nimi především první výsledky benchmarků. Dnešní článek je tedy možné chápat především jako doplnění toho minulého.

Na začátek stručné shrnutí hardwarových vlastností. Mluvíme tu o procesorech Intel Core M-5Y70 na architektuře Broadwell Y. Procesory jsou určeny pro nejmobilnější zařízení typu tabletů, phabletů a vyšších řad smartphonů. Intel v nich vidí dnes svou největší slabinu, protože procesorům Atom se na tomto trhu v konkurenci ARM čipů příliš nedaří. Časem můžeme čekat i další procesory založené na Broadwellu, ohlášeny jsou i ULV varianty a během příští ho roku (2015) zajisté dojde i na plnohodnotné mobilní, serverové a desktopové procesory.


Intel Core M obsahují grafické jádro Intel HD 5300 (GT2). To podporuje DirectX 11.2 a OpenGL 4.3, vedle OpenCL 1.2 přibylo i OpenCL 2.0 s podporou virtuální paměti. Grafická část čipu má 24 exekučních jednotek (pro srovnání, Intel HD 4600 generace Haswell má 20 exekučních jednotek a dnes hraje na zhruba stejném „písečku; Iris Pro Haswell má 40 jednotek). Velká pozornost byla věnována podpoře 4K obsahu a schopnostem čipu generovat obraz pro 4K monitor. Konečně přibyla i částečná podpora kodeku H.265. Bohužel ještě nedošlo na integraci nových obrazových rozhraní (HDMI 2.0 a DisplayPort 2.0), ale Intel se brání tím, že na trhu není ani příslušný hardware, ani obsah, který by to vyžadoval. To také znamená, že ani výrobci dalších grafických karet, tedy NVIDIA a AMD, nebudou motivováni do svých mobilních grafických karet příští rok tyto výstupy zavádět, většina jejich výrobků totiž používá řešení Optimus, resp. Enduro, tedy vyvedení vypočítaného obrazu pomocí integrované karty.


Intel představil svůj nový procesor ve vlastním referenčním tabletu Llama Mountain, který byl novinářům k dispozici a z nějž pochází výsledné hodnoty:

Cinebench R11.5 multi-thread: 2,77 bodu, v OpenGL testu cca 17 fps.

Pro Futuremark 3DMark Ice Storm Unlimited máme dva nezávislé výsledky:
45 997 a 57 346 bodů, to odpovídá hodnotám nad 200 fps.


Futuremark 3DMark Cloud Gate: 4576 bodů.


SunSpider v1.0.2 JavaScript benchmark 114,7 ns při běhu v Internet Exploreru pod Windows 8.1, což je více, než kolik dosahují slabší desktopové procesory starší generace.


Mimochodem, notebook.cz dlouhodobě pro srovnání výkonu grafických karet používá žebříčky renomovaného serveru notebookcheck.net. V něm naměřené hodnoty odpovídají úrovni low-mid cards (nižší střední třída) a v syntetických testech 3DMark Ice Storm dedikovaným grafikám jako NVIDIA GeForce 230M (architektura Fermi) nebo AMD R5 M230 (GCN), v Cloud Gate se blíží třeba AMD Radeonu 7570M a překonává Intel HD 4400, tedy obvyklou kartu notebookových procesorů. A nemohu než zopakovat, že se jedná o tabletový procesor připravený pro pasivní chlazení.

Intel určitě s novým Broadwellem zaboduje. Nevím, jestli zrovna v nemobilnějších aplikacích, to záleží především na nastavené cenové politice, která prozatím zůstává tajemstvím. Ale už teď víme, že technologicky jde o hezký posun kupředu a kdo máte dobré známosti s Ježíškem, můžete se těšit na nějakou hezkou placatou krabici pod stromečkem.

(hodnoty benchmarků byly převzaty ze serverů notebookcheck.net a legitreviews.com)

Technologie

Diskuse