Fujitsu PalmSecure - ruka jako klíč

6. 8. 2014 08:00    Rubrika: Technologie    Autor: Jan Konvalina

Už s prvními opravdu přenositelnými notebooky vyvstala otázka zabezpečení. Zatím co v minulosti stačilo strčit papíry s tajnými, nebo důležitými daty strčit do trezoru, v digitální době je to trošku problematičtější. Technologií na ochranu dat bylo je a bude velké množství, jak softwarových tak hardwarových, a s různou kvalitou. Dnes se podíváme na technologii PalmSecure od Fujitsu, která dovolí odemknout počítač dlaní.

Fujitsu PalmSecure - ruka jako klíč

Z našeho pohledu lze notebook zabezpečit mnoha způsoby, od těch primitivních jako displej prostě uzamknout na heslo, tak i ty trošku pokročilejší jako například rozpoznání obličeje a nebo dodnes hojně používaný snímač otisků prstů na korporátních noteboocích napříč všemi výrobci. Fujitsu si dalo za úkol všechny tyto technologie překonat a připravilo PalmSecure, kdy se do notebooku dostanete pomocí snímání celé dlaně. Tedy ne dlaně konkrétně, ale pomocí mapy krevního řetězce v dlani, tedy žil.


Technologie PalmSecure není žádná novinka a používat se začala už v roce 2005, stále však bylo zařízení pro snímání mapy žil v ruce příliš velké, než aby si našlo cestu do přenosných zařízení. Nyní už se podařilo modul zmenšit na velikost menší krabičky od sirek (35 x 27 mm) a nadešel čas no použít v počítačích. Jak už bylo uvedeno výše, modul PalmSecure snímá mapu krevního řečiště ve dlani. Tu má každý člověk jedinečnou, podobně jako otisk prstu - ale zatímco otisk prstu se dá napodobit (nejenom jako v laciných špionážních filmech) mapa žil v ruce už ne. Ta je zaměřena světlem s vlnovou délkou 760nm, které je velmi blízko infračervenému a vytvoří ze žil černou mapu, protože je pohlcováno hemoglobinem v krvi. Mapa se poté porovnává se vzorem. Ten se vytváří z každé dlaně a zkomprimuje se na 3-5 kb velký soubor zašifrovaný pomocí AES klíče. Přidružený software pak zkonvertuje údaj na tzv. "biometric template" tedy jakýsi biometrický vzorek a znovu zašifruje pomocí AES. Tento vzorek už slouží k ověřování uživatelů a uložení třeba v zmíněném notebooku, ale klidně i na platební kartě.

PalmSecure systém má řadu výhod. Tou hlavní a nejdůležitější je především vysoká bezpečnost a přesnost. Samo Fujitsu uvádí, že PalmSecure dokáže udržet hodnotu počtu neoprávněných přijetí vzoru pod hranicí 0,00008 procenta a počet nepřijetí vzoru oprávněného člověka pod 0,01 procenta, to jsou velmi dobré hodnoty. Nehrozí tak xkrát přejíždění prstem po senzoru otisku a modlení se, že se senzor smiluje. Další výhodou je i hygieničnost, protože vůbec nemusí dojít ke kontaktu se snímačem - ruka se snímá ze vzdálenosti zhruba 5cm.


Tento systém se však v budoucnu nemusí používat pouze v počítačích, velké uplatnění nalezne třeba na letištích jako identifikace, náhrada zámků u automobilů, v bankovnictví jako náhrada PIN kódu, a další nepřeberné množství možností, kdy je třeba přesná a spolehlivá identifikace. Vraťme se ale k notebookům. Fujitsu nabízí PalmSecure k počítači za příplatek 100 až 150 eur, ale jsou i modely, které jsou modulem už vybaveny z továrny. Třeba Fujitsu Lifebook U904. Sice se nejedná o kdovíjakou novinku, byl představen už minulý rok, ale nabídne 14 palcový IGZO displej s rozlišením 3200 x 1800 pixelů s procesory Intel i5/i7 spolu s SSD úložišti. Základní konfigurace za 40 000 Kč vč. DPH lze rozšířit o PalmSecure za minimální příplatek.


Fujitsu kromě notebooků plánuje PalmSecure nasadit i do telefonů a tabletů a to nejenom se svoji značkou, ale prodá technologii i ostatním výrobcům, kteří budou mít zájem. V takzvaně enterprise segmentu by mohlo jít o zajímavé řešení.

Technologie

Diskuse