Uvádění procesorů Intel Broadwell na trh – zdržení a nejasnosti

19. 2. 2014 08:00    Rubrika: Technologie    Autor: Jakub Pavlis

Jak Intel mlhavě informoval, dojde ke zdržení uvedení nové platformy Broadwell na trh. Podle odhadů vedení společnosti i novinářů to může vést ke zpomalení trhu s desktop PC i notebooky přinejmenším během prvního pololetí tohoto roku. Co za tím všechno vězí a co vlastně od Broadwellu čekat?

Uvádění procesorů Intel Broadwell na trh – zdržení a nejasnosti

Situace rozhodně není nejjasnější a bude dobré se na ni podívat podrobněji. První by nás mohl zajímat důvod, proč vlastně Intel dodávky zpožďuje. A zde je první zpráva. Převažují zřejmě ekonomické důvody nad těmi čistě technickými či vývojovými. Největší starost totiž firmě dělají prodeje aktuální generace a také celková návratnost investic, které do jejího vývoje byly vloženy. Spekuluje se o tom, že sklady Intelu praskají ve švech a odbyt není takový, jaká Intel ještě loni očekával. Zdržení by tedy mělo sloužit především k jejich vyprázdnění. A s tím se pojí nejméně jedna zajímavá věc – totiž snižování cen. Intel k němu samozřejmě nebude nijak moc ochotný, přeci jen současná generace Intel Haswell je relativně čerstvá a navíc výkonově nemá u náročnějších aplikací konkurenci. AMD hájí pozice především u vysoce mobilních zařízení, které mají určitý herní potenciál, a Intelu zbývá velice široké pole působnosti. Zřejmě to tedy povede ke stagnaci nebo i mírnému poklesu trhu v prvním pololetí. Uživatelé nechtějí dávat Intelu tolik peněz za jeho výrobky a Intel bude více zlevňovat až po uvedení Broadwellu na trh.


Druhým důvodem má být dosavadní nízká výtěžnost 14nm výrobního procesu, který je na Broadwellu to nejzásadnější. Ze strany Intelu samozřejmě tahle informace potvrzená není, ale spekulace se objevují velice často. Intel má sice za poslední rok rekordní obchodní bilanci, takže si může dovolit leccos, ale všechno má své meze. Na druhou stranu, intel má vlastní výrobní závody a výroba samotná, na rozdíl od uvedení na trh, by se o tolik opozdit nemusela. Navíc je na Intel velký tlak, aby své zásadní novinky uvedl s plnou parádou už na Computexu, který se tradičně koná v červnu.

Co se týče data uvedení Broadwellu nsa trh, Intel nikdy nemluvil příliš jasně a nejpřesnější informace vždy byly pouze v řádu čtvrtletí na střednědobých výhledech (tzv. roadmap). Navíc je třeba oddělit jednotlivé oblasti a výrobní řady. Pro nás, uživatele notebooků a mobilních zařízení vůbec, je dobrou zprávou, že Intel si v současné době asi nejvíce cení poměru výkonu ke spotřebované energii, takže na nové technologie se můžeme těšit jako první právě v mobilní sféře. Vydání čipů řady U (nízkonapěťové) a Y (pro tablety a ultramobilní zařízení) by se mělo odehrát ještě během posledního čtvrtletí tohoto roku a Intel bude zřejmě mířit na předvánoční trh. A to přesto, že ten obvykle není cílem největších technických inovací, protože lidé mají velikou motivaci nakupovat i bez technologických pobídek. Ty naopak přicházejí začátkem nového roku, aby vánoční dárek, který už svou dávku radosti přinesl, co nejrychleji zastaral a měl být nahrazen novým.

Srovnání procesorů Haswell a Broadwell.
Srovnání procesorů Haswell a Broadwell.

Na předvánočním trhu budou navíc dodávky výrobků s Broadwell procesorem dost omezená a Intel kolem nich možná chce vytvořit určité mystično a módní vlnu – jako když se stojí fronty na nové modely Applu, který ostatně bývá prvním, kdo nové technologie od Intelu uvádí.

Výrobky v odvětvích s nižší marží lze zřejmě očekávat až v prvním kvartále roku 2015, například u procesorů Celeron a Pentium se očekává vůbec nejpozdější nástup na trh, protože tradičně mají v kancelářských počítačích nejnižší marže.

Roadmap mobilních procesorů.
Roadmap mobilních procesorů.

Velmi nejasná je i situace v rámci desktopových procesorů, i tam je možnost, že některé budou vydány ještě ve čtvrtém čtvrtletí roku 2014.

Když se ale vydání Broadwellu oproti původním plánům posunuje i o více než půl roku, co si Intel hodlá během roku 2014 počít? Prozatím chystá především pro desktopový trh mezistupeň nazývaný Haswell Refresh. Půjde o mírně optimalizovanou nabídku, která by měla přinést asi 20 nových modelů s navýšením frekvencí o cca 100 MHz při stejném TDP. Tedy nic, kvůli čemu by stálo za to vyměňovat stávající procesor, ale trochu svěžího vánku a možnost přilepit na spoustu počítačů v obchodech cedulku „novinka“. Jen doufám, že Intel časem nesáhne k podobnému přeznačování procesorů s minimálními změnami, jak to známe z oblasti grafických čipů. Protože tohle už se tomu velice vzdáleně sice, ale podobá.

Roadmap dektopových procesorů.
Roadmap dektopových procesorů.

A nakonec pro osvěžení paměti několik technických údajů k architektuře Broadwell. V intelovské strategii Tick – Tock se jedná o Tick, tedy uvedení nového výrobního procesu (Tock je potom uvádění nové architektury). Intelu to dovoluje zhruba každých 18 měsíců celkem radikálně zlepšit vlastnosti svých procesorů, i když na vávoj jednotlivých segmentů, tedy architektury i výrobního procesu, má vždy zhruba tři roky.

Procesory budou vyráběny na architektuře Haswell, ovšem 14nm procesem, přičemž Intel bude první, a zřejmě dlouho i jediný, kdo bude takovýto proces nabízet. U notebookových procesorů se očekávají tři modelové řady odstupňované podle TDP. Mainstream a nejvýkonnější aplikace pokryje řada H (37 a 47 W TDP), nízkonapěťové procesory pro notebooky a Ultrabooky řada U (15 a 28 W) a do Ultrabooku a tabletů s nejvyššími požadavky na mobilitu řada Y (3,5 a 4,5 W). Pro řadu H se navíc chystá staronová věc, tedy rozdělení do dvou čipů, to kvůli efektivnějšímu chlazení, týká se to ovšem pouze čtyřjádrových modelů, dvoujádrová „Háčka“ a všechny procesory U a Y se nadále budou držet SoC varianty, i když se očekává přenesení regulátoru napětí zpět na základní desku – opět kvůli optimalizaci chlazení. Zvýší se i množství paměti, kterou dokážou procesory používat (až na 32 GB u řady H, 16 GB u U a 8 GB u řady Y) a samozřejmě jejich typy, i když v mobilní sféře se počítá stále s DDR4L-1600, DDR4 bude zřejmě vyhrazena jen desktopům. Velkým vylepšením vzhledem k výkonu SSD by měla být podpora SATA Express sběrnice, která dokáže využít dvě PCIe linky a bude mít propustnost až 16 Gb/s (zhruba 2 GB/s). Samozřejmostí jsou nové čipsety nebo grafická jádra, o těch je ale ještě stále velmi málo informací.

Zdržení je samozřejmě dost nepříjemné, ale na nové procesory se těšit můžeme, určitě přinesou opět řádný krok vpřed.

Technologie

Diskuse