AMD A10-8700P – procesor s jádry Carrizo v praxi

28. 7. 2015 08:00    Rubrika: Technologie    Autor: Jakub Pavlis

AMD nazývá své procesory spojené s grafickým jádrem APU (Accelerated Processing Unit) již šest generací a pět let. Procesor se široce škálovatelným TDP se výkonem řadí do nižší střední třídy, někam vedle nízkonapěťových Core i3 aktuální generace Broadwell. Co přinesla jádra Carrizo nového?

AMD A10-8700P – procesor s jádry Carrizo v praxi

Chtělo by se říci, že výkon procesorů AMD končí tam, kde Intel začíná. Samozřejmě to není příliš přesné, ale je fakt, že aktuálně představovaný procesor A10-8700P je druhým nejvýkonnějším v nabídce mobilních jednotek od AMD, alespoň podle nezávislých testů, přičemž soupeří s nižší střední třídou nízkonapěťových procesorů od Intelu. A jeho lepším procesorům se ani neblíží. A ještě k tomu musím poznamenat, že srovnání s Broadwelly je nutné, ale ne zcela dokonalé. Pro AMD je Carrizo nejnovější představená technologie, to Intel vlastně neprodává procesory Skylake jen proto, aby se mu Broadwell zaplatil, a protože jeho odběratelé ještě nestihli vyprodat ani zásoby s plnonapěťovými Haswelly.


Co se týče výrobního řešení, oproti předchůdcům, nejspíše APU Kaveri, se vůbec nic nezměnilo, stále je používán 28nm proces a dodavatelem jsou Global Founderies. Při výrobě využívají specifický SHP proces, který byl vyvinut speciálně pro AMD. Stále bych to hodnotil jako špatnou zprávu, AMD sice ukazuje, co všechno lze vyrobit, když se doopravdy soustředíte na dokonalé dotažení jedné technologie, ale dnešek už je prostě jinde. A Intel by doopravdy potřeboval schopného protihráče, ovšem AMD se snaží konkurovat se stále slabšími kartami. Tohle postupka není.

Jádra procesoru mají kódové jméno Excavator (volně přeloženo „bagr“) a jsou čtvrtou generací rozvíjející architekturu Bulldozer. Čip obsahuje vedle grafického jádra dva výpočetní moduly, přičemž každý má dvě integrovaná jádra a jednu jednotku pro výpočet součinů s plovoucí desetinnou čárkou (Floating-Point Unit), postaru vlastně matematický koprocesor. Ve výsledku lze tedy říci, že procesor má čtyři jádra a umí zpracovávat čtyři thready najednou, neboť AMD zatím nevyvinulo protějšek intelovské Hyper-Threading technologie. L1 vyrovnávací paměť má 32 KB pro každé jádro, tedy 64 KB na modul a celkem 128 KB. L2 paměť je společná a má hodnotu 2048 KB. Základní frekvence činí 1800 MHz, v turbo módu může být jedno jádro taktováno až na 3200 MHz.


Zvláštní kapitolou je TDP, které je vysoce škálovatelné podle použití, tedy notebooku nebo tabletu, v němž bude APU osazeno, rozmezí je od 12 do 35 W. Na konkrétním nastavení je samozřejmě závislý i výsledný výkon, který například v grafických syntetických testech 3DMark 11 osciluje o 595 bodů (při nejvyšším TDP z 2359 bodů), tedy o 25%!

AMD Kaveri A10-8700P je pleně 64bbitový s podporou instrukcí SSE (1, 2, 3, 3S, 4.1, 4.2, 4A), x86-64, AES, AVX a FMA. Důležitou součástí je i paměťový řadič, který zvládne obhospodařovat paměti DDR3-1600.


Chloubou všech APU od AMD jsou integrované grafické karty, které vycházejí z dedikovaných Radeonů. Jejich výhoda leží ve 3D výkonu, v přehrávání videa a 2D výkonu jsou Radeony, potažmo jakákoli APU od AMD srovnatelná s Intelem. Dnes už to ale příliš neplatí, minimálně v testech 3DMark13 si vedou procesory Broadwell zhruba stejně jako Radeony. Radeon R6, který je v tomto APU integrován, používá 384 shaderů v šesti jádrech a je taktován na 720 - 800 MHz a má 64bitovou paměťovou sběrnici. Je postaven na architektuře GCN 1.2, tedy třetí generaci GCN, podporuje DirectX 12.0 a speciální API Mantle, které by mělo dost výrazně zrychlovat optimalizované hry. Ovšem i ty bez této podpory by měli běžet na nízké či střední detaily, a to včetně nejnovějších. Výkonem je srovnatelný s dedikovanou (!) NVIDIA GeForce GT 920M.

Jde také o jeden z prvních procesorů, které mají implementovanou a do praxe přináší technologii HSA 1.0 (Heteronymous System Architecture), která sjednocuje standardy pro konvenční a grafická data, jejich výměna mezi jednotlivými typy jader (skalárními a paralelními, tedy „běžnými“ a grafickými) by měla být snazší a rychlejší. V tuhle chvíli není příliš softwaru, který by HSA využíval, ale i Intel na její implementaci pracuje, takže budoucnost je více-méně zaručená. Výhody budou především tam, kde software vyžaduje hodně komunikace mezi oběma typy jader – tedy například i ve hrách.


V rámci výkonových testů nabízím srovnání AMD A10-8700P s TDP na plných možnostech, tedy 35 W, s procesorem Intel Core i3-5005U (2 jádra Broadwell, 2,0 GHz, 15 W TDP) jako druhým v pořadí:

  • Octane V2: 8324 / 9551 bodů (více je lépe)
  • Cinebench R15 Single: 69 / 82 (více je lépe)
  • Cinebench R15 Multi: 194 / 208 (více je lépe)
  • 3DMark 2013 (Fire Strike): 2685 / 3250 bodů (více je lépe)
  • TrueCrypt AES Mean 100 MB: 1,5 / 1,2 GB/s (více je lépe)
  • X264 HD Benchmark 4.0 Pass 1: 74,4 / 69,7 fps (více je lépe)
  • Super Pi Mod 1.5 XS 32M: 954,5 / 961,7 (méně je lépe, zatěžuje pouze jedno jádro)

Meteorologové by hlásili setrvalý stav – AMD zvládá svými nejlepšími procesory konkurovat jen tomu slabšímu v nabídce Intelu, který se, zejména díky stále pokračující miniaturizaci, dotáhl i na grafický výkon, v němž po akvizici firmy ATI mívalo AMD náskok. Poslední výraznou výhodou AMD tak zůstává cena a schopnost prodat své výrobky třeba do herních konzolí Playstation. Bez tohoto odbytu by to AMD mělo opět o hodně těžší.

Technologie

Diskuse