AMD A6-7310 – mobilní čtyřjádro s proměnným TDP

1. 7. 2015 08:00    Rubrika: Technologie    Autor: Jakub Pavlis

Čtyřjádrový procesor s nastavitelným TDP a výkonem konkurujícím procesorům Core i3, to může být v segmentu malých notebooků a tabletů úspěšný hráč. AMD představuje další generaci svých čipů z řady A6 postavených na architektuře Puma+. Hlavním benefitem je konfigurovatelné TDP, ale nabídne i řadu dalších zjímavých technologií.

AMD A6-7310 – mobilní čtyřjádro s proměnným TDP

Procesory AMD jsme zvyklí vídat zejména v levnějších a méně výkonných přístrojích, což je škoda, ale asi s tím nic neuděláme. AMD vzdalo svůj souboj v segmentu výkonných procesorů už před lety, a tak na plnonapěťové Core generace Broadwell musíme čekat ještě dnes – kde není konkurence, chybí i inovace. V prostoru méně výkonných procesorů už je ovšem situace jiná, snaží se Intel a snaží se i AMD, dnes představovaný procesor je důkazem.

Intel má zásadní výhodu v tom, že je obrovsky kapitálově silný a dokáže zainvestovat vývoj celých nových výrobních postupů, které jsou zbytku průmyslu zcela nedostupné. AMD by jistě také umělo šikovně využít menšího výrobního postupu, ale bohužel, TSCM stále používá jen 28nm proces a tak jsou takové i čipy od AMD. Firma také nemění taky rychle architekturu, Intel ji utekl i svým tick-tock modelem, ale v segmentu, na který AMD míří, to není až takový problém. A optimalizace a dokonalé vyladění již vyzkoušených technologií je možná až překvapivě efektivní metoda zvyšování výkonu.


AMD A6-7310 je typickým představitelem AMD čipů - je levný, relativně málo výkonný a je v něm vše co potřebujete, neboť se jedná o tzv. SoC, tedy System on Chip. To znamená, že veškeré součásti potřebné pro celkový výpočetní chod jsou umístěny do jediného integrovaného obvodu, jediné součástky. V SoC najdeme vedle samotných výpočetních jader také grafické jádro, paměťový řadič a jižní můstek, tedy část obstarávající různá rozhraní a sběrnice. Procesory z této kategorie najdeme obvykle v tabletech, případě malých lehkých subnoteboocích – pro běžné notebooky mají přeci jen nízký výkon, naopak pro mobilní telefony příliš vysoký příkon, který by rychle decimoval jejich akumulátory.

AMD A6-7310 je zcela nový procesor, představený v květnu 2015, ovšem stále založený na architektuře Puma+, která je pokračováním a rozšířením architektury Jaguar (kterou nalezneme už v procesorech Kabini a Temash). Co se fyzických a technologických parametrů týče, je A6-7310 něco jako střední třída ve firemní nabídce, nad ním stojí vlastně už jen řada A8 a A10. Procesor obsahuje 4 fyzická výpočetní jádra, to je luxus, který Intel nabízí pouze u vybraných Core i7. Na druhou stranu, AMD nepoužívá žádnou obdobu technologie Hyper-Threading, každé jádro tedy umí pořítat právě jedno aplikační vlákno, rozdíl v přítomnosti dvou nebo čtyř jader mezi Intelem a AMD tedy příliš velký není. Určitou drobnou výhodou pro AMD může být lepší distribuce tepla u čtyřjádrového systému, a tedy efektivnější chlazení, to ale Intel hravě přebije lepším výrobním procesem.


Odlišně se AMD chová v nastavení pracovních frekvencí. Jsme zvyklí na základní frekvenci a Boost frekvenci, kterou procesor používá, dokud to vytížení potřebuje a teplota dovolí. AMD uvádí konfigurovatelné TDP od 12 do 25 W a maximální frekvenci procesoru 2,4 Ghz. Víc nic. To v praxi znamená, že procesor může dosáhnout této rychlosti, více mu vnitřní logika nepovolí, a zůstat v ní tak dlouho, dokud nedosáhne maximálního povoleného tepelného výkonu. Je samozřejmé, že při 25 W si budete moci užívat plného výkonu mnohem déle, než u 12 W, ale baterie poletí mnohem rychleji dolů. Ve skutečnosti je tedy jiná spíše filosofie než přímo chování procesoru, ale je to zajímavé.

AMD A6-7310 je plně 64bitový procesor s podporou instrukcí SSE (1, 2, 3, 3S, 4.1, 4.2, 4A), x86-64, AES a AVX. Důležitou součástí je i paměťový řadič, který zvládne obhospodařovat paměti DDR3-1600. Řadič je pouze jednokanálový, což se ve výsledku odrazí především na výkonu grafického jádra, což je možná nejpádnější důvod, proč se A6vyhnout a zajímat se spíše o procesory A8 nebo A10.

AMD i u svých integrovaných řešení používá značku Radeon, zde se jedná o jádro s modelovým označením R4 (Beema). Podporuje DirectX 11.2, jádro obsahuje 128 shaderů taktovaných na 800 MHz a šířka paměťové sběrnice je 64 bitů. Celkem pochopitelně nedisponuje vyhrazenou pamětí a spoléhá stejně jako výpočetní jádra na sdílenou, jak bylo zmíněno výše, jednokanálovou paměť. Výkon Radeonu R4 je zhruba na úrovni Intel HD 4200, výsledkem je možnost zahrát si velmi nenáročné hry typu FIFA nebo F1 a Sims na nízké detaily, případně starší tituly, u AAA her počítejte s hranicí hratelnosti někde kolem roku 2012.


Vzhledem k tomu, že procesor je relativní novinkou, nelze sehnat příliš výsledků benchmarků pro ilustraci jeho výkonu. Ale přeci jen – benchmarky najdeme v recenzi na Acer Aspire E15 právě na našem webu notebook.cz:

Single-Thread mód (zatíženo jen jedno jádro):
Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 26 985
Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 34 895

Multi-Thread mód (zatížena obě jádra):
Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 92 829
Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 131 608

Cinebench R10
Rendering (Single CPU): 2355 CB-CPU
Rendering (Multiple CPU): 7029 CB-CPU
Multiprocessor Speedup: 2,98

Cinebench R11.5
Rendering (Single CPU): 0,6 CB-CPU
Rendering (Multiple CPU): 2,07 CB-CPU
Multiprocessor Speedup: 3,42

AMD udržuje svou nabídku v intencích, jaké si uložilo, širokou, nabízí řadu procesorů od těch nejjednodušších a nejlevnějších až po ty, které bychom mohli ve srovnání s Intelem označit jako nižší střední třída. Někam sem spadá i A6-7310, konkurovat může nízkonapěťovým Core i3 nebo nejsilnějším Pentiím, přičemž nabídne lepší cenu, což zejména pro nenáročné zákazníky hledající jednoduché a levné notebooky zaměřené na základní kancelářskou práci a konzumaci webového obsahu může být to pravé ořechové.

Technologie

Diskuse