AMD FX-8800P – top nabídka AMD může směle soutěžit s Core i3

22. 12. 2015 08:00    Rubrika: Technologie    Autor: Jakub Pavlis

Co nejlepšího nabízí AMD pro notebooky? Odpověď najdete v nadpisu článku. Řada FX nabízí 12tijádrové procesory pro mobilní nasazení s přijatelným TDP i výkonem. A že vám 12 jader přijde nějak mnoho? AMD totiž u svých APU sčítá výpočetní a grafická jádra dohromady. Přesto jde o zajímavý procesor, který v noteboocích svou práci odvede.

AMD FX-8800P – top nabídka AMD může směle soutěžit s Core i3

AMD FX-880P je nejlepší procesor v nabídce AMD v dané výkonové kategorii, totiž u „středněnapěťových“ procesorů s TDP do 35 W. Škálovatelný výkon procesorů od AMD totiž povoluje nastavit TDP pro procesor v rozmezí 12-35 W. AMD se tím snaží vklínit mezi nízko- a plnonapěťové procesory Intelu a vytvořit tak kategorii samu pro sebe. Plnonapěťové procesory Intelu totiž pracují s TDP o 10 W vyšším. AMD ovšem ve srovnání nabízí výrazně nižší výkon a i při vyšším TDP nabízí výkon srovnatelný s nízkonapěťovými Core i3 aktuální generace Skylake. Díky jiné architektuře a jinému přístupu k počítání výsledky benchmarků dost oscilují – v některých je AMD oproti srovnatelným Intelům výrazněji lepší, v jiných naopak horší.

Hlavní výhodou APU od AMD je grafická část, která vychází z dedikovaných Radeonů a má obvykle dobře vyladěné ovladače a podporuje nejnovější technologie. Výhodné jsou tyto procesory zejména při počítání přes OpenCL, což ovšem většina uživatelů příliš nevyužije.


Co se týče výrobního řešení, oproti předchůdcům, nejspíše APU Kaveri, se vůbec nic nezměnilo, stále je používán 28nm proces a dodavatelem jsou Global Founderies. Při výrobě využívají specifický SHP proces, který byl vyvinut speciálně pro AMD. JE pravdou, že objemy výroby ani tržby se zrovna rekordům neblíží, ale zejména v levnějších počítačích nebo herních konzolích má AMD stabilní podíl a za cenu, kterou od svých zákazníků chce, se tyto procesory vyplatí.

Jádra procesoru mají kódové jméno Excavator (volně přeloženo „bagr“) a jsou čtvrtou generací rozvíjející architekturu Bulldozer. Čip obsahuje vedle grafického jádra dva výpočetní moduly, přičemž každý má dvě integrovaná jádra a jednu jednotku pro výpočet součinů s plovoucí desetinnou čárkou (Floating-Point Unit), postaru vlastně matematický koprocesor. Ve výsledku lze tedy říci, že procesor má čtyři jádra a umí zpracovávat čtyři thready najednou, neboť AMD zatím nevyvinulo protějšek intelovské Hyper-Threading technologie. L1 vyrovnávací paměť má 32 KB pro každé jádro, tedy 64 KB na modul a celkem 128 KB. L2 paměť je společná a má hodnotu 2048 KB. Základní frekvence činí 2100 MHz, v turbo módu může být jedno jádro taktováno až na 3400 MHz.


Zvláštní kapitolou je TDP, které je vysoce škálovatelné podle použití, tedy notebooku nebo tabletu, v němž bude APU osazeno, rozmezí je od 12 do 35 W. Na konkrétním nastavení je samozřejmě závislý i výsledný výkon, který například v grafických syntetických testech 3DMark 11 u nižšího modelu A10 osciluje o 25%! U APU FX při 15 W TDP dosáhne 1992 bodů a při plném výkonu 2753 bodů, což je už rozdíl 38%. Nutno podotknout, že teprve při plném nastavení lze plnohodnotně využít Turbo frekvence, které jsou navíc taktovány poměrně vysoko.

AMD FX-8800P je pleně 64bbitový s podporou instrukcí SSE (1, 2, 3, 3S, 4.1, 4.2, 4A), x86-64, AES, AVX a FMA.


Důležitou součástí je i paměťový řadič, který ovšem zvládne obhospodařovat pouze paměti DDR3-1600, což oproti DDR4-2133 u aktuálních Intelů nestačí. Na druhou stranu, řada výrobců i ke Skylakům stále osazuje jen DDR3 paměti a AMD cílí spíše na nižší segment, kde se nejnovější technologie přeci jen prosazují pomaleji.

Chloubou všech APU od AMD jsou integrované grafické karty, které vycházejí z dedikovaných Radeonů. Jejich výhoda leží ve 3D výkonu, v přehrávání videa a 2D výkonu jsou Radeony, potažmo jakákoli APU od AMD srovnatelná s Intelem. Radeon R7, který je v tomto APU integrován, používá 512 shaderů v osmi jádrech a je taktován na 800 MHz při plném nastavení TDP. Má sice pouze 64bitovou paměťovou sběrnici počítáno na kanál, ale při dvoukanálovém (double-channel) zapojení se sběrnice chová jako 128bitová. Je postaven na architektuře GCN 1.2, tedy třetí generaci GCN, podporuje DirectX 12.0 a speciální API Mantle, které by mělo dost výrazně zrychlovat optimalizované hry. Ovšem i ty bez této podpory by měli běžet na nízké či střední detaily, a to včetně nejnovějších. Výkonem je srovnatelný s dedikovanou (!) NVIDIA GeForce GT 920M nebo třeba Intelem HD 530, který se ovšem integruje pouze do plnonapěťových procesorů s TDP 45 W, navíc může částečně těžit z DDR4 pamětí.


Jde také o jeden z prvních procesorů, které mají implementovanou a do praxe přináší technologii HSA 1.0 (Heteronymous System Architecture), která sjednocuje standardy pro konvenční a grafická data, jejich výměna mezi jednotlivými typy jader (skalárními a paralelními, tedy „běžnými“ a grafickými) by měla být snazší a rychlejší. V tuhle chvíli není příliš softwaru, který by HSA využíval, ale i Intel na její implementaci pracuje, takže budoucnost je více-méně zaručená. Výhody budou především tam, kde software vyžaduje hodně komunikace mezi oběma typy jader – tedy například i ve hrách.


V rámci výkonových testů nabízím srovnání AMD FX-8800P s TDP na plných možnostech, tedy 35 W, s procesorem Intel Core i3-6100U (2 jádra Skylake, 2,3 GHz, 15 W TDP) jako druhým v pořadí:

Cinebench R15 Single: 84 / 97 (více je lépe)
Cinebench R15 Multi: 282 / 247 (více je lépe)
3DMark 2013 (Fire Strike SP): 4207 / 3753 bodů (více je lépe)
3DMark 2013 (Cloud Gate SP): 2938 / 2667 bodů (více je lépe)
3DMark 2013 (Ice Storm SP): 33 982 / 29 232 bodů (více je lépe)
3DMark 11: 3187 / 3295 bodů (více je lépe)
Cinebench R11.5 Single 64: 1 / 1,1 (více je lépe)
Cinebench R11.5 Multi 64: 3,4 / 2,8 (více je lépe)

AMD těží především ze schopnosti vysoce paralelizovat výpočty, v multivláknových aplikacích prostě má fyzické jádro výhodu nad Hyper-Threadingem. Smysl dává postavit procesor FX proti Core i3, za obdobnou cenu podle mě ve výsledku můžete získat více u AMD, ale tohle hodnocení je spíše subjektivní, než pevně podložené čísly. Pokud je pro vás jednoznačnou prioritou výkon, Intel i v nízkonapěťových variantách svých vyšších řad nabídne více.

Technologie

Diskuse