Intel Celeron 2957U - do supermarketu i pro Chromebook

4. 3. 2015 08:00    Rubrika: Technologie    Autor: Jakub Pavlis

Procesor pro supermarketový notebook. Tak se dá nejkratším způsobem charakterizovat procesor Intel Celeron 2957U. Má stejně jako nejnovější procesory TDP 15 W, i když je ještě založen na architektuře Haswell. Výpočetní výkon stačí na základní multimédia a kancelářskou práci nebo procházení webu, ale je úsporný a řadě lidí může stačit.

Intel Celeron 2957U - do supermarketu i pro Chromebook

Žijeme v době, kdy se do některých mobilních telefon dávají výkonnější procesory než do specializovaných zařízení – počítačů. Dnes představovaný procesor je přesně na této hraně, v současné době už existují ARM procesory, které mají při paralelizaci výpočtů vyšší výkon než tento x86 procesor (např. nejnovější osmijádrový Qualcom 810 a šestijádrový Qalcom 808). Na tom samozřejmě není nic špatného, spíše naopak, otázkou však je, proč by si někdo kupoval počítač slabší než telefon :-)

Odpověď samozřejmě není nijak moc objevná. Počítače jsou starší a moderní smartphony vznikli vlastně jako odpověď na poptávku po službách počítače v ještě mobilnějším provedení, než mohou nabízet sebetenčí notebooky. Mnozí lidé vlastně chtějí od obou zařízení totéž – přístup na web kvůli informacím, novinám, nákupům či jízdním řádům, přístup k internetovému bankovnictví, nějakému messangeru, poště, možnost zahrát si občas nějakou hru a poslouchat hudbu a sledovat filmy. Někteří mají na mobil vlastně větší požadavky, než na počítač. Je potřeba, aby ještě zvládl navigovat v autě a fotit kdekoli. Počítač tak už v principu nabízí jen dvě základní výhody – velkou obrazovku a klávesnici, tedy pohodlí při tvoření obsahu, jako třetí věc pak snazší propojitelnost s periferiemi (tiskárny, scanery, analogové projektory (VGA) apod.).

Intel Celeron 2957U najdeme i v Chromebooku
Intel Celeron 2957U najdeme i v Chromebooku

Zpět k Celeronu. Modul 2957U je z generace Haswell a na trhu je to skoro dědeček, prodává se už od loňského roku. A na trhu zřejmě ještě chvíli vydrží. Intel naprosto pochopitelně zavádí své nejnovější technologie od vyšších řad, tedy od procesorů Core, kde realizuje největší prodeje. A kdyby nabídl novější technologii jinde dříve, bylo by to hodně netaktické. Výhodou pro zájemce o Celerony je fakt, že Intel jimi vytěžuje již vybudované (a také již zaplacené) výrobní kapacity a technologie, což mu umožňuje držet cenu velice nízko. Právě tímhle způsobem díky na začátku nevelkému technickému náskoku tak výrazně „drtí“ konkurenci, zejména v podobě AMD.

Procesory Celeron samozřejmě představují entry-level, tedy naprosto nejzákladnější řadu procesorů v nabídce, výkonem je překonávají i některé Atomy, které se ovšem dnes profilují spíše jako procesory do tabletů.

Intel Cleron 2957U je dvoujádrový procesor postavený 22nm výrobním procesem, má tříúrovňovou vyrovnávací paměť (L1 – 128 kB, L2 – 512 kB, L3 – 2048 kB) a běží na frekvenci 1400 MHz. Do vínku mu nebylo naděleno mnoho technologií, chybí obě z nejznámějších, nedisponuje tedy ani Turbo Boostem (možnost přetaktovat jádra podle potřebného výkonu), ani Hyper-Threadingem, tedy schopností paralelně počítat dvě aplikační vlákna na jediném jádru. Šetřící technologie Intel SpeedStep ovšem integrovány jsou, stejně tak základní virtualizace (VT-x). TDP činí 15 W.


Intel Celeron 2957U je plně 64bitový s podporou instrukcí SSE (1, 2, 3, 3S, 4.1, 4.2). Důležitou součástí je i paměťový řadič, který zvládne obhospodařovat paměti DDR3L-1333/1600 a LPDDR3-1333/1600 do kapacity 16 GB.

Intel u Celeronů nemá ani tak propracovanou grafickou stránku jako u procesorů Core a AMD staví svou propagaci na Radeonech, které mají být ještě lepší. Integrované jádro Intel HD je opravdu jen základní. Ve 3D je to samozřejmě slabounké počínaje podporou pouze DirectX 11.1. Základní frekvence je pouhých 200 MHz, což je s konkurencí v podobě AMD neporovnatelné (AMD Kaveri mají grafické jádro na 533 MHz), možnost přetaktování na 1 GHz tu sice je, ale stejně omezená, jako v případě přetaktovávání obecně-výpočetních jader. Grafické jádro má 10 exekučních jednotek, kromě DirectX podporuje i standardy OpenCL 1.2 a OpenGL 4.0. Potěší i technologie Quick Sync pro kódování videa, která je u slabších Celeronů deaktivovaná.


V rámci výkonových testů nabízím srovnání s nízkonapěťovým Intel Core i3-3217U (Ivy Bridge, 2 jádra, 2,5-3,1 GHz, 37 W TDP) a konkurencí v podobě AMD A4-6210 (4 jádra, 1,8 GHz, 15 W TDP) v tomto pořadí:

Cinebench R15 Single: 55 / 65 / 37,5 bodů (více je lépe)
Cinebench R15 Multi: 105 / 160 / 134,5 bodů (více je lépe)
Geekbench 2 32bit: 4741,8 / 3741 / 3408 bodů (více je lépe)
3DMark 2013 (Fire Strike): 2819 / 2358 / 2110 bodů (více je lépe)
TrueCrypt AES Mean 100 MB: 0,1 / 0,2 / 1,0 GB/s (více je lépe)

Intel Celeron 2957U je spolehlivý procesor pro nejzákladnější nasazení, může být dobrý v malém 12'' levném notebooku, který můžete koupit za cenu telefonu střední třídy jako první svému dítěti, babičce nebo jako levný stroj pro rizikovější nasazení (cesty na chalupu, zabavení dětí pohádkou v autě...), ovšem pro plnohodnotnou práci se složitějším software se příliš nehodí. Dobrou volbou může být, pokud netrváte na výkonu a důležitá je především cena, ale nechcete od Intelu odejít ke konkurenci.

Technologie

Diskuse