Intel Core M-5Y31 – nízké TDP pro tablety a Ultrabooky

24. 6. 2015 08:00    Rubrika: Technologie    Autor: Jakub Pavlis

Procesory Core M od Intelu se již dobře etablovaly na trhu a přinesly celou generaci nových zařízení, především 2-v-1 notebooků a výkonných tabletů. Poměr TDP a výkonu je u nich téměř revoluční a Intel si nad tržbami mne ruce. Pojďme se tedy podívat na jeden model ze středu nabídky.

Intel Core M-5Y31 – nízké TDP pro tablety a Ultrabooky

Procesory Core M byly vyvinuty jako odpověď na stále populárnější ARM procesory, neboť Intel cítil, jak rychle ztrácí kontakt s nejrychleji se rozvíjejícím trhem v oblasti procesorů – s čipy určenými pro nejmobilnější zařízení. Do oblasti mobilních telefonů sice zatím příliš nepronikl, zde i 1,5 W TDP rozdílu může být hodně, i když důležitější je oblíbenost nekompatibilních operačních systémů. Zato v oblasti ultramobilních notebooků a tabletů je čip nadmíru úspěšný. Kombinace nízkého TDP a přiměřeně vysokého výkonu vedla k rozvoji 2-v-1 zařízení – vysoce výkonných tabletů s připojitelnou klávesnicí, dobře se také uplatňují v ultratenkých noteboocích.

Procesory Core M jsou postaveny na architektuře Broadwell, vlastně jsou prvními procesory, které ji minulý rok představily, následovaly 15W varianty nízkonapěťových Core iX a plnonapěťové varianty se mají objevit zanedlouho.V intelovské tick-tock strategii se jedná se o tick, tedy jen mírnou optimalizaci předchozího Haswellu, ovšem s přechodem na nový, drobnější výrobní proces. Intel má se 14 nm dost výrazný náskok, konkurence zatím jen pomalu zápasí s 20nm výrobou (např. TSCM), a to jen pro některé produkty, rozhodně ne jako standard (viz i nejmodernější mobilní grafické karty vyráběné stále 28nm procesem). Je jasné, že Intel chce tuhle svou výhodu co nejlépe využít, a protože v běžných procesorech nemá valnou konkurenci a není tak tlačen k přílišné aktivitě, logicky chce rozšířit své tržní prostředí a zaměřil se na ten segment trhu, kde je slabý, ale cítí možnost velkého růstu – trh pasivně chlazených mobilních procesorů s minimálním TDP. Tedy trh s phablety, tablety a nejmobilnějšími notebooky, obvykle s malou úhlopříčkou displeje (do 13'') nebo ty extrémně tenké.


Intel Core M 5Y31 je dvoujádrový procesor v SoC (System on Chip) balení, tedy vše v jednom čipu. Na trh byl uveden na konci roku 2014, máme s ním tedy již řadu zkušeností. Podporuje technologie Hyper-Threading, každé jádro tedy zvládá paralelně počítat dvě aplikační vlákna, i Turbo Boost, která umožňuje krátkodobě přetaktovat procesor ze základní frekvence 0,9 GHz až na 2,4 GHz, přičemž doba výdrže v Turbo Boost módu záleží jednak na počtu vytížených jader, jednak návrhu chlazení přístroje, v praktických aplikacích se tedy může značně lišit. Zejména u velmi tenkých přístrojů lze samozřejmě očekávat, že čip nevydrží v Turbo modu příliš dlouho, rozhodně ne v porovnání s aktivně chlazenými notebooky. Naopak osazení i jen základního větráčku umožní zřejmě běh v Turbo modu po velice dlouhou dobu. Vyrovnávací paměť v procesoru je třístupňová, L3 bude mít velikost 4 MB.

Intel nabízí i možnost továrně zvýšit nebo snížit TDP podle záměru výrobce, pokud je potřeba dosáhnout ještě nižšího tepelného výkonu, je možné nastavit základní frekvenci na 0,6 GHz s TDP 3 W, naopak Apple požadoval trochu více výkonu, s 1,1 GHz základní frekvence však stouplo TDP na 6 W ve 12'' MacBooku Retina.


Intel Core M 5Y31 je plně 64bitový s podporou instrukcí SSE (1, 2, 3, 3S, 4.1, 4.2), x86-64 a AVX. Důležitou součástí je i paměťový řadič, který zvládne obhospodařovat 16 GB paměti DDR3L-1333/1600 a LPDDR3-1333/1600.

Připraveno je samozřejmě i integrované grafické řešení, zde pod názvem Intel HD 5300. to má 24 shaderů (v intelovské hantýrce exekučních jednotek), jejichž takt se bude pohybovat mezi 300 a 850 MHz podle toho, co TDP dovolí. Přestože došlo k optimalizaci a dílčím vylepšením, nelze očekávat výrazné vylepšení ve 3D výkonu oproti starší HD 4200. Novinkou je plná podpora DirectX 11.2 a OpenCL 1.3/2.0 a OpenGL 4.3. z výstupů budou nativně podporovány DisplayPort 1.2 a HDMI 1.4a.


V rámci výkonových testů nabízím srovnání Core M s ULV procesorem Intel Core i5-4300U (2 jádra, 1,9-2,9 GHz, 15 W TDP) a předchůdcem Intel Celeron N2810 (4 jádra, 2,0 GHz, 7,5 W TDP) v tomto pořadí:

Cinebench R15 Single: 98 / 108 / 31 bodů (více je lépe)
Cinebench R15 Multi: 211 / 253 / 59 bodů (více je lépe)
Geekbench 3 32bit Multi: 4166 / 4958 / 1328 bodů (více je lépe)
Geekbench 3 32bit Single: 2270 / 2526 / 762 bodů (více je lépe)
3DMark 2013 (Fire Strike): 3362 / 3741 / 969 bodů (více je lépe)
TrueCrypt AES Mean 100 MB: 1,2 / 1,5 / 0,1 GB/s (více je lépe)

Povětšinou se v tomto článku můžete dočíst, jak úžasný je poměr výkonu a TDP, ovšem je třeba si dobře uvědomit, že mluvíme o poměru. Samotný výkon bez přihlédnutí k TDP nijak oslnivý není a pokud od svého notebooku očekáváte práci pod „plnou náloží“, například ve hrách nebo při renderováni, často doopravdy používáte multitasking (tedy ne jen několik otevřených oken v prohlížeči), procesorům Core M rychle dojde dech. Při zatížení více jader jim rychle klesá frekvence, protože pasivní chlazení není zrovna dvakrát účinné. Pokud tedy hledáte opravdu pracovní přístroj, poohlédněte se spíše v aktuální generaci Core iX procesorů, také nabízí zajímavé TDP a výkon je přeci jen lepší. A pokud hledáte třeba herní notebook, musíte buď dočkat uvedení plnonapěťových Broadwellů v létě, nebo vzít za vděk Haswellem, u kterého začíná být zajímavá cena.

Technologie

Diskuse