Intel HD Graphics Braswell – grafika za hubičku

30. 9. 2015 08:00    Rubrika: Technologie    Autor: Jakub Pavlis

Ani Intel nemůže ignorovat některý ze segmentů procesorového trhu, stačí zaváhat a vlak je pryč – a to by se mohlo stát i takovémuto gigantovi. Pojďme se tedy podívat, co nabízí svým zákazníků v nejnižším patře nabídky, tedy tam kde i AMD hraje vyrovnanou partii alespoň co do výkonu a technologií, pokud už ne co do prodejů.

Intel HD Graphics Braswell – grafika za hubičku


Architektura Intel Braswell má za úkol pokrýt nejnižší patro nabídky, tedy nepříliš výkonné procesory s nízkým TDP určené pro nejlevnější nebo nejmobilnější aplikace. S pojmenováním Braswell se tedy setkáme především u těch nejlevnějších notebooků (kolem 10 000 Kč i s DPH), případně u tabletů nebo minisystémů. Výhody i nevýhody jsou jasné – na jedné straně minimální cena a TDP, na druhé minimální výkon. Berte nebo nechte být.

Technologicky je Braswell založený na 14nm procesu a tvoří tak dvojici s výrazně výkonnější architekturou Broadwell, pravděpodobně se bude bez větších změn nabízet i vedle Skylaku, který se plnou parou chystá na vánoční trh. Najdeme ho pod značkami Celeron N a Pentium N, kde nahrazuje starší architekturu Bay Trail-M, což byly vlastně jen přejmenované Atomy. Z tohoto pohledu mohu říci, že úspěch je zaručen, neboť podle mého osobního názoru i objektivních benchmarků nebyly Bay Trail-M procesory zrovna dobré, cokoli tedy bude lepší. My ovšem nemáme mluvit o architektuře, ale o grafickém jádru, na závěr tedy jen připomenu, že čipy Braswell jsou vyráběny výhradně jako SoC (System on Chip) zařízení, v jednom čipu jsou tedy soustředěny všechny součásti od výpočetních a grafických jader po řadiče paměti a sběrnice. Společné pro celý čip je pak i TDP, které podle modelu variuje od 4 do 6 W, umožňuje tedy pasivní chlazení. A grafika si samozřejmě smí z těch 6 W uzmout pouze část (pro srovnání, i chystaná ULV varianta NVIDIA GeForce 930M si řekne o TDP minimálně 12 W, absolutní mainstream použitelný pro základní hraní prakticky jakékoli hry, GeForce 940M, pak 30 W)


Intel HD Braswell je prakticky totožné jádro, jaké nabízí nízkonapěťové varianty Broadwell procesorů (Core-M), což je dobře především z pohledu podporovaných technologií. Problém tedy není s DirectX 11.2 a OpenGL 4.3, vedle OpenCL 1.2 přibylo i OpenCL 2.0 s podporou virtuální paměti. Grafická část čipu je ovšem kvůli snížení spotřeby a TDP radikálně osekaná, má ve variantě pro Celerony 12 exekučních jednotek, nejsilnější z dosud nabízených Braswell procesorů, Pentium N3700, má ještě o 4 jednotky navíc. Opět pro srovnání – Core-M procesory mají 24 exekučních jednotek. Škálované jsou i naladěné frekvence, u Celeronů je základní na 320 MHz a u dvoujádrových verzí se mohou přetaktovat na 600 MHz, čtyřjádrový Celeron N3150 se pak zvládá ze stejné základní frekvence posunout až na 640 MHz. U Pentia jsou posunuty obě frekvence na 400, resp. 700 MHz.


Velká pozornost byla už u Intel HD 5300 z Core-M procesorů věnována podpoře 4K obsahu a schopnostem čipu generovat obraz pro 4K monitor. Stejné to zůstává i u Braswell, stejně i s podporou kodeku H.265. Bohužel ještě nedošlo na integraci nových obrazových rozhraní (HDMI 2.0 a DisplayPort 2.0), ale Intel se brání tím, že na trhu není ani příslušný hardware, ani obsah, který by to vyžadoval. Ostatně stejné je to i u NVIDIA a AMD, koneckonců většina jejich mobilních výrobků používá řešení Optimus, resp. Enduro, tedy vyvedení vypočítaného obrazu pomocí integrované karty.


Vzhledem k širokému nastavení tohoto jádra v různých modelech procesorů je třeba upozornit, že výsledné benchmarky jsou průměrem ze různě nastavených sestav.
Cinebench R15 Match64: 98 bodu, v OpenGL testu cca 12 bodů, v Cinebench R11.5 OpenGL 9,5 bodu. Pro Futuremark 3DMark Ice Storm Standard Graph. 24 026, Cloud Gate Std. Gr. 2175 a Fire Strike Std. Gr. 225,1.

Následující tabulka při vysokém/nízkém nastavení a rozlišení 1024 x 768 /1366 x 768:

• Metal gear Solid (2015): - / 13,7 fps
• Evolve (2015): - / 31 ,2fps
• Tdirt Rally (2015): 7,1 / 27,2 fps
• F1 2014 (2014) - / 13 fps
• Sims 4 (2014): - / 64 fps
• Dishonored (2012): 8 / 21 fps
• Anno 2070 (2011): 8 / 28 fps

Dobrou zprávou je, že oproti Bay Trail grafickému jádru nový Intel HD Braswell dokáže rozběhnout prakticky jakoukoli dnešní hru, špatnou pak fakt, že pouze velice trhaně, a to i na minimalistické nastavení, takže hry nejsou ani náhodou hratelné, a to platí i pro tři čtyři roky staré tituly. U notebooků vybavených těmito procesory se tak musíte omezit na abandonware nebo flashové hříčky.


Braswell je oproti přejmenovaným Atomům v předchozí generaci přeci jenom slušný krok vpřed, důležité je si ale uvědomit, k čemu jsou jimi vybavené přístroje. Potřebujete něco velice mobilního na jednoduchou kancelářskou práci, komunikaci a přístup k webu? Stačí vám pro zábavu přehrávání filmů a flashové hříčky? Pak ano, zcela tiché tablety či subnotebooky s Celerony N a Pentii N jsou to pravé pro vás. Pokud čekáte jen o trochu více, budete se muset smířit s šuměním větráčku.

Technologie

Diskuse