USB C – jeden za všechny a všichni za jednoho aneb nový standard mezi konektory

18. 3. 2015 08:00    Rubrika: Technologie    Autor: Jakub Pavlis

Na konektory USB jsme zvyklí dlouhá léta, najdeme je v jejich různých verzích prakticky na vší elektronice od mobilů přes fotoaparáty a kamery až po počítače. Přišel čas pro novou generaci konektorů, která by toho nabídla více? USB C využívá jeden konektor pro přenos více druhů dat, vyšší rychlost a propustnost a ještě zlepší možnosti napájení připojených periferií.

USB C – jeden za všechny a všichni za jednoho aneb nový standard mezi konektory

Konektory typu USB A nás provázejí od roku 1996, tedy téměř 20 let, a všichni jsme si na ně zvykli. Standardy USB se postupně měnily, dnes jsme zvyklí na 3.0 a často na místech, kde není příliš důležitá přenosová rychlost, narazíme na starší 2.0. Konektor USB A se však nemění, potkáváme ho dnes a denně – na myších, klávesnicích, externích discích a flashkách, u připojení tiskáren, ale také navigací. Postupem času začalo být zřejmé, že tento konektor má několik nevýhod, především je poměrně velký, alespoň pro potřeby mobilních zařízení jako jsou třeba telefony, za druhé je pouze jednostranný, takže v polovině případů „cpete“ konektor obráceně, což zdržuje a pokud máte ruku zalomenou někde u zdi u zadní strany PC...


Datově s konektorem žádné potíže nebyly, každá nová specifikace si se starým konektorem vyhověla, ale uživatelé brzy začali chtít od stejného konektoru více – více elektrické energie pro připojená zařízení, protože co stačí optické myši, nestačí externímu disku, více funkcí, protože na stále menších zařízeních je méně místa pro konektory. A to máte USB, HDMI, DisplayPort.


Odpovědí má být konektor USB C. Přináší řadu výhod a jednu zásadní nevýhodu, Tou začnu. Konektor má zcela nový tvar, je tedy zpětně nekompatibilní a pro popojení starých a nových zařízení budete potřebovat redukce nebo kabely se dvěma různými konektory (v tomto smyslu jsou A a C konektory zpětně kompatibilní, stačí na obě strany kabelu napájet různé konektory), navíc USB A (a B) jsou tak rozšířené, že bude potřeba postupně nahradit velkou spoustu věcí. Ale elektronika je dnes vlastně rychloobrátkové zboží a výhody USB C jsou také více než zajímavé. Pojďme si tedy povědět něco o nich.

Hlavní předností je fyzická velikost a uživatelská přívětivost. USB C je přibližně stejně velké jako dřívější USB B v mini verzi, jen o maličko větší než dnes oblíbené micro USB B (najdete na svém telefonu), je tedy od počátku designované s myšlenkou na mobilní zařízení a ve standardu C se tedy počítá opravdu jen s jedním konektorem pro celou škálu přístrojů od těch nejmenších po domácí elektroniku a PC. A také je vymyšlen jako oboustranný, nemusíte tedy před připojením přemýšlet nebo zkoušet dvakrát, ať zasunete, jak zasunete, vždy to bude správně.


Další výhody jsou především funkční – USB C je konektor připravený především pro standard USB 3.1, dočkáme se tedy opětovného navýšení propustnosti dat a tedy zrychlení jejich přenosu. V první generaci by měla být propustnost 5 Gb/s, ve druhé (té, která bude opravdovým standardem) pak 10 Gb/s, což vyrovnává nepříliš rozšířený Thunderbolt.

Výrazně se zvýší schopnosti konektoru dodávat elektrický proud. Zatímco USB 3.0 zvládá 900 mA při přenosu dat a 1,5 A při čistém nabíjení (samotný konektor pak musí zvládnout špičku až 5 A), u USB 3.1 s konektorem C se dostáváme k úplně jiným číslům – standardem budou 2 A při 5 V (pro přístroje se spotřebou do 10 W, případně až 5 A při 20 V, což by mělo znamenat možnost napájet i zařízení s až 100W příkonem – například méně výkonný notebook (tzn. s nízkonapěťovým procesorem a pouze integrovanou grafickou kartou). U řady přístrojů by to vedlo i ke zkrácení nabíjecích časů, to ovšem více záleží na výrobcích baterií než čemkoli jiném.


Velkou výhodou by měla být i schopnost konektoru přenášet data různých protokolů, zatím se hovoří o těch obrazových, a to jak digitálních – HDMI a DisplayPortu, tak dokonce analogových (VGA). Do budoucna by tedy mohla mít všechno zařízení jediný konektor a vy byste nemuseli neustále řešit kabeláž: Zapomněli jste si kabel? Tak vezměte ten od televize. Pro starší zařízení samozřejmě bude zapotřebí redukcí, ale jde pouze o „mechanické“ rozvedení vodičů/pinů do správného fyzického umístění, není potřeba žádných aktivních prvků.


USB C má před sebou pravděpodobně velkou budoucnost už proto, že za ním stojí řada velkých hráčů. Na webu se šeptá, že za celou věcí stojí Apple, ale podle oficiálních zdrojů se na vývoji přímo podíleli i inženýři Intelu, Microsoftu, Googlu, Dellu a HP. Apple už ve svých MacBoocích Air stejně jako Google v Chromebooku Pixel USB C nabízí, pomalu vznikají i periferie (například krásný externí disk od Porsche Design) a ohlášeny jsou i první smartphony, i když na veletrhu v Barceloně jich mnoho představeno nebylo, lze s nimi tedy počítat spíše pro příští rok. S USB C se již od konce minulého roku prodává tablet Nokia N1 a proslýchá se, že by tento konektor neměl chybět ani u nové generace přístrojů Google Nexus (tabletů i telefonů).

Technologie

Diskuse