Bluetooth 5 – dále, rychleji a s několika vylepšeními

14. 12. 2016 08:00    Rubrika: Technologie    Autor: Jakub Pavlis

Jedna z nejrozšířenějších bezdrátových technologií, kterou má snad každý v telefonu, tabletu či notebooku, hlásí novou verzi. Bluetooth s pořadovým číslem pět přináší dost výrazné vylepšení rychlosti i dosahu a pár zajímavých novinek.

Bluetooth 5 – dále, rychleji a s několika vylepšeními

Král Harald Modrozub sjednotil dánské germánské kmeny a vytvořil křesťanské království. Tisíc let poté si švédská společnost Ericsson vzala jeho jméno a pojmenovala jím technologii bezdrátového přenosu dat na malou vzdálenost, která se stala jednou z nejúspěšnějších vůbec, na počet přístrojů bezdrátově komunikujících může být úspěšnější snad jen Wi-Fi.

Dnes je ovšem na trhu s mobilním připojením na nelicencovaných pásmech velký přetlak a také se neustále chystají a objevují nové potřeby. Poslední hojně diskutovanou je internet věcí (internet of Things – IoT). Kdo na chvíli ustrne, snadno může o svou pozici přijít. Toho si je Bluetooth SIG (Special Interest Group), sdružení původně založeno firmami Ericsson, IBM, Intel, Nokia a dalšími a dbající na standardizaci této technologie, dobře vědomo. Proto přichází nová hlavní verze s pořadovou číslovkou 5 a řadou vylepšení.

Prvním takovým vylepšením je marketingová strategie – nově se vypouští písmenko“v“ před číselným označením verze, oficiálně tam bylo, ale stejně ho nikdo nepoužíval. A minimálně do menších aktualizací mizí i druhé číslo podverze. Dříve měl totiž oficiální název vypadat například Bluetooth v4.2. Dnes je to jednoduše Bluetooth 5.


Bluetooth 5 je změna zaměřená hlavně na internet věcí a jde o vylepšení přímo na hardwarové bázi. Zatímco tedy verze 4.1 byla jen softwarová a některé funkcionality verze 4.2 jste také mohli využívat i na hardwaru původem pro verzi 4.0, zde budete muset pořídit nové „železo. Odměnou vám bude především rychlejší přenos dat, a to až 2 Mb/s, což je zhruba dvojnásobek oproti verzi 4.2. Signál by měl také být odolnější vůči rušení a interferencím, protože využívá stejně jako řada dalších technologií nelicencované pásmo 2,4 GHz.

Pro internet věcí a chytrou domácnost je dnes poměrně omezující nízké pokrytí signálem. Teoretické maximum bylo dosud kolem 100 metrů na volném prostoru, ovšem signál má nízkou prostupnost pevnými stěnami a vysílací výkon typických zařízení (tablety, mobily) je velmi nízký. Běžně se u mobilů udává dosah do 10 metrů. Bluetooth 5 by měl dosah zečtyřnásobit, tedy teoretické maximum na otevřeném prostoru činí až 400 metrů, vy domech bude samozřejmě opět silně utlumen, ale stále by zařízení měla být schopna udržet spojení až na vzdálenost 30 – 40 metrů. Nebudete tedy muset odpojovat mobil od nabíječky, i když si budete chtít streamovanou hudbu vzít s bezdrátovým reproduktorem na zahradu. A to všechno i pro LE (Low Energy) přenosy.

Ještě vyšší je zlepšené u datových přenosů (Data Broadcasting), kde je zvýšení kapacity jednoho přenosu (Beacon) až osminásobné. Bluetooth by tak měl být mnohem praktičtější při lokální reklamě nebo navigaci – mluví se třeba o navigaci nákupním centrem ke konkrétnímu výrobku nalezenému na netu. Navíc se tím zvýší bezpečnost, protože tento typ přenosu je možné realizovat bez přímého otevření spojení. Je to v podstatě stejný typ dat, kterými se identifikují jednotlivá vysílající Bluetooth zařízení, aby byla viditelná před tím, než se je rozhodnete spárovat.


Už je jasné, že certifikaci Bluetooth 5 obdrží jen zařízení s novým hardwarem a nových výhod bude možné využívat jen s ním, jak to ale bude se zpětnou kompatibilitou? Při implementaci plného Bluetooth 5.0 bude váš přístroj kompatibilní se vším od verze 1.1 (tedy od roku 2001). Pokud jde o zařízení pouze s implementovaným LE rozhraním (může se týkat různých přístrojů chytré domácnosti), bude si rozumět se vším od verze 4.0 (první přístroje přišly na trh v roce 2011).

Bluetooth SIG oznámila, že plná specifikace Bluetooth 5 vyjde někdy koncem roku 2016, možná až v lednu 2017. Výrobcům ovšem samozřejmě zabere další čas připravit správné čipy a zavést všechna vylepšení. Na přístroje s plnou podporou si tedy ještě nějaký čas počkáme, pravděpodobně do druhého pololetí příštího roku na první vlaštovky, běžnějšími by se takové přístroje mohly stát na předvánočním trhu v roce 2017. Mimochodem, optimisté ABI Research očekávají do roku 2021 48 miliard bezdrátově připojených zařízení v internetu věcí. Alespoň třetina z nich by ke komunikaci měla používat Bluetooth.

Technologie

Diskuse