Intel Kaby Lake – 7.generace jen s mírnými vylepšeními a ztrátou rytmu

7. 9. 2016 08:00    Rubrika: Technologie    Autor: Jakub Pavlis

Intel v roce 2007 přijal filosofii tick-tock vývoje procesorů – jedna generace zlepší výrobní proces, druhá architekturu. Zdá se však, že model se trochu mění na tick-tock-tock. Už procesory Haswell přinesly modely Haswell-refresh a generace Kaby Lake je vůči Skylaku také spíše optimalizací než rázným krokem vpřed.

Intel Kaby Lake – 7.generace jen s mírnými vylepšeními a ztrátou rytmu

Trh chce stále nové a nové produkty, ovšem dodržování Mooreova zákona je stále těžší a při pouhé miniaturizaci brzy narazíme na jeho fyzikální limit – ani teoreticky nelze sestavit tranzistor menší než jeden atom. Kvantové počítače jdou sice rychle kupředu, ale nějakou dobu si budeme muset vystačit s těmi obyčejnými. A pro letošní a příští rok budou největším výkřikem techniky procesory Intel Kaby Lake.

V zásadě se toho mnoho nemění – stále budou vyráběny 14nm procesem v továrnách Intelu a budou používat i základní mikroarchitekturu shodnou s generací Skylake. Mluvit můžeme, ostatně stejně jako občas sám Intel, především o optimalizacích. První je úprava výrobního procesu, která by měla přinést vyšší kvalitu vytištěných (fotolitografie) čipů, což umožní mírně zvýšit frekvence – u většiny čipů o 200 MHz – třeba u Core i7 to znamená navýšení o 8%. To není nijak mnoho, ale vzhledem k tomu, že Intel nechává u procesorů Kaby Lake stejnou velkoobchodní cenu, jako měly Skylake procesory, dokud byly nové (teď můžeme očekávat postupné zlevňování), jde o příjemný benefit.


Přibylo i několik novinek, které posunou používání mobilní techniky zase o kousek dále směrem k rychlostem, pohodlí či výdrži. Nativní podpora Thunderboltu 3 by měla vést k rychlému rozšíření výkonných portů USB 3.1 Type-C gen 2, tedy oboustranných malých portů s extrémně vysokými přenosovými rychlostmi (10 Gbit/s) a kompatibilitou s přenosem obrazu přes protokol DisplayPort. V podstatě každý notebook s tímto portem je dokovatelný, protože na to konečně stačí rychlosti jediné zdířky.

Zajímavou, ale ještě relativně vzdálenou technologií je Intel Optane (též pod jménem QuantiX od Micronu), s velkým zjednodušením je ji možno nazvat 2. generace SSD s vysokou datovou hustotou a vyššími operačními rychlostmi a nižší latencí.

Typické nasazení notebooku obsahuje i velkou porci času strávenou obrazovými výpočty – díváme se na filmy, klipy z youtube... Intel věnoval velkou pozornost hardwarové podpoře 4K videu, konkrétně podpoře H.264, HEVC a VP9 a přidává nativní podporu HDCP 2.2 (High-bandwidth Digital Content Protection ), tedy speciální DRM ochranu. Výsledkem by mělo být výrazné snížení procesoru během přehrávání takového obsahu – z 60% vytížení u Skylaku ke zhruba 5% vytížení u Kaby Lake procesorů. 4K video sice na displejích notebooků nepřehráváme příliš často, ale úspory energie by se měly projevit v podstatě u veškerého HD obsahu, tedy i při youtube během cesty vlakem.


Většina ostatních parametrů zůstává stejná – stejné velikosti cache paměti všech tří úrovní, stejné velikosti eDRAM pamětí u vybraných procesorů s Iris grafikami, stejný paměťový řadič pro DDR3 a DDR4 paměti s podporou pouze do DDR4-2133.

Na závěr je třeba zmínit ještě jednu novinky, i když marketingovou a z mého pohledu ne úplně dobrou. Intel se rozhodl mírně pohnout se způsobem značení svých nejmobilnějších procesorů. Osvědčená značka Core i3/5/7 zůstává a dokonce i značení modelů řady U (nízkonapěťové procesory s TDP 15 W) zůstává prakticky stejná, v první řadě půjdou do prodeje procesory Core i3-7100U, i5-7200U s 3 MB L3 cache a i7-7500U se 4 MB L3, ovšem v ještě mobilnější řadě Core m3/5/7 dojde ke změně. Zachováno zůstane pouze označení m3, ostatní procesory se promění na Core i5/7 a odlišovat je bude pouze číselné označení (Core i5-7Y54, Core i7-7Z75). To rozhodně nepovede k větší přehlednosti a reklama se sloganem „...se silou procesoru Core i7...“ může znamenat jak velký čtyřjádrový procesor s 45W TDP, tak jeho desetkrát slabšího bratříčka...


Intel by měl procesory Kaby Lake uvolnit pro velké OEM výrobce snad už během září tohoto roku, na tr by se tedy měly dostat snad již v říjnu. Půjde ovšem o 5 mobilních variant nahrazující nejpoužívanější Skylake procesory. Pravděpodobně až počátkem roku 2017, tedy po vánoční sezoně, budou uvedeny i další modely, především pak ty plnonapěťové čtyřjádrové.

Vydání procesorů Kaby Lake také mírně protahuje intelovskou „roadmapu“, další na řadě jsou procesory Cannonlake, které y měly představovat další „tick“ na 10nm výrobní proces. Ty určitě nepřijdou dříve, než na konci roku 2017. Je tedy možné, že AMD by mohlo nabrat alespoň trošku druhý dech, alespoň jeho dvorní výrobce, taiwanská společnost TSMC ohlásila spuštění 10nm procesu na dřívější datum. Je ovšem otázkou, zda to v reálu stihne, nebo jestli šlo jen o reklamní tah. Vyšší konkurence na poli procesorů/APU by ovšem světu jen prospěla.

Technologie

Diskuse