8. generace procesorů Intel Core – Kaby Lake-R, Coffee Lake, Cannon Lake

30. 8. 2017 16:07    Rubrika: Technologie    Autor: Jakub Pavlis

Intel ohlásil nové procesory osmé generace a zdá se, že kromě vylepšených technologií a vyšších výkonů se můžeme těšit především na spoustu různých architektur a označeních, ze kterých se snadno zatočí hlava. A kdo za to může? Nejspíše AMD, které dokázalo pěkně šlápnout na plyn a představit konkurenceschopné procesory Ryzen.

8. generace procesorů Intel Core – Kaby Lake-R, Coffee Lake, Cannon Lake

Intel představuje procesory 8. generace a panuje kolem toho pěkný chaos a objevuje se spousta dohadů a dedukcí. Pojďme se pokusit trochu si je utřídit. Základem je určitě fakt, že AMD dokázalo ve svých procesorech Ryzen dodat na trh skutečně konkurenceschopný produkt s nejmodernějšími technologiemi, srovnatelným výrobním procesem a cenami, kterým Intel konkuruje jen těžko. První reakcí byly procesory Skylake X odvozené od serverových Xeonů, aby Intel mohl nabídnout vyšší počty jader, a Kaby Lake X. Zároveň zřejmě došlo k urychlení vývoje a 8. generace Intelu smíchá kde co, jen aby měla firma zase navrch.

Jako první by měly být na trhu dostupné nízkonapěťové varianty procesorů s označením U, tedy mobilní, nebo chcete-li notebookové varianty s TDP 15 W. Budou založeny na architektuře Kaby Lake-R (R jako Refresh). Jde o další rozvíjení architektury s kořeny v generaci Broadwell, pro niž Skylaky přinesly nový 14nm výrobní proces a Kaby Lake optimalizace. Kaby Lake-R by měl dál pracovat se zdokonalováním výrobního procesu a technologie FinFET tranzistoru, takže bude možno z procesorů dostat zase vyšší takty. Hlavní změnou, která zajistí výrazné zvýšení výkonu, budou přidaná jádra. Zatím představené procesory Core i7-U i Core i5-U jsou čtyřjádrová a obě řady podporují Hyper-Threading, nabídnou tedy osm aplikačních vláken. A spolu s jádry došlo i k navýšení L3 cache paměti, u Core i7 na 8 MB, u Core i5 na 6 MB. Core i3-U zatím ohlášeny nebyly, ale lze předpokládat, že budou-li jaké, budou také čtyřjádrové, pouze bez podpory Hyper-Threadingu.


Základní TDP bylo i přes zdvojnásobení počtu jader zachováno na 15 W, konfigurovatelné je od 10 W do 25 W. Naopak mnohem větší rozsah získaly taktovací frekvence, což je pochopitelné. Výrazně klesly základní frekvence (u Core i5-8250U až na 1,6 GHz), ovšem pořád jsou dosažitelné velmi vysoké Boost frekvence (technologie Turbo Boost) - u Core i5-8250U až na 3,4 Ghz, u Core i7 až 4,2 GHz. Víceméně stejný zůstal jak paměťový řadič – dvoukanálový s podporou DDR4-2400 – jen přibyla podpora LPDDR3-2133, maximálně je stále osaditelných 32 GB paměti. Téměř beze změny oproti Kaby Lake je i grafická část čipu, byť ke jménu Intel HD 620 přibylo jedno písmenko – nově tedy Intel UHD 620. UHD znamená, že Intel konečně přidat dlouho očekávanou podporu HDMI 2.0, takže teď na běžném consumer notebooku bude k HDMI možné připojit 4K displej s 60Hz (doteď šlo jen 30Hz u všech notebooků s HDMI, kromě těch, kde byl výstup připojený na dedikovanou grafiku). Dále se zvýšil Boost frekvence o 50-100 MHz, v Core i7 tedy nově až na 1150 MHz.


Druhým často skloňovaným názvem jsou procesory Coffee Lake. Zatím půjde o desktopové procesory, vydané budou koncem října tohoto roku. I tyto procesory budou založeny na architektuře s kořeny v Broadwellu a vyráběné 14nm procesem. Intel ovšem vnitřně označuje proces jako 14++ (Kaby Lake jako 14+) a tvrdí, že změny ve výkonu 3D FinFET tranzistorech mohou přinést opravdu zásadní nárůst výkonu – proti Kaby Lake o cca 15% u procesorů Core i5. Dokonce spočítal, že při výměně 5 let starého Core i5 za jeho aktuálního nástupce získáte při stejné spotřebě dvojnásobek výkonu.


I procesory Coffee Lake půjdou směrem k rozšiřování počtu jader, který tak nesmlouvavě nastolilo AMD. Konkrétně procesory Core i7 budou mít 6 fyzických jader a podporu Hyper-Threadingu, tedy celkem 12 vláken a 12 MB L3 cache, procesory Core i5 budou také šestijádrové, pouze bez Hyper-Threadingu a s „pouhými 9 MB vyrovnávací paměti. Procesory Core i3 dostanou čtyři jádra a 8 (u nejslabšího ohlášeného modelu 6) MB L3 cache, Hyper-Threading zde také nebude. Obdobně jako u mobilních procesorů, ani tady nebude Intel nijak významně zasahovat do integrovaných grafických částí. Velkým problémem pro řadu lidí bude fakt, že Coffee Lake procesory nejsou kompatibilní s čipsety řady 200, i když používají stejnou procesorovou patici. Na vydaných obrázcích krabicových verzí procesoru Core i7 je přímo napsáno, že vyžadují čipsety řady 300. S novým procesorem je tedy nutno koupit i novou desku. Výhodou nových čipsetů bude nativní podpora USB 3.1 Gen 2 (10 Gbit/s) a Thunderboltu nebo DisplayPortu 1.4


Poslední věcí, která by nás měla potkat ještě pod označení 8. generace, jsou procesory Cannon Lake. Měly by přinést 10nm výrobní proces, ovšem jejich budoucnost je poněkud nejistá. Prosakují správy, že možná bude nahrazena rovnou 9. generací s kódovým označením Ice Lake. Jisté je, že Ice Lake by měl pracovat s čipsety řady 400.

AMD zjevně dost rozčeřilo vodu a „rozhodilo“ Intelu kdejaký dlouhodobý plán. Pryč je dlouholetá tick-tock strategie vydávání procesorů a vlastně už nesedí ani nedávno představená tick-tock-optimalisation. Jak budou vypadat dlouhodobé plány Intelu je teď dost těžké předvídat, každopádně je vidět, jak rychle se věci mohou začít hýbat z míst, když se objeví opravdová konkurence.

Technologie

Diskuse