AMD Ryzen – nová generace procesorů konečně konkuruje Intelu

8. 3. 2017 08:00    Rubrika: Technologie    Autor: Jakub Pavlis

AMD vydalo své nové procesory postavené na architektuře Zen – zatím jen pro desktopy – a dlužno říci, že se jí velice povedly. Na mobilní nasazení si sice ještě půl roku počkáme, ale pojďme nahlédnout pod kapotu desktopům.

AMD Ryzen – nová generace procesorů konečně konkuruje Intelu

AMD dlouho na procesorovém trhu paběrkovalo a zachraňovala ho především grafická divize. A zatímco Intel představoval v režimu tick-tock jednu generaci za druhou, AMD donekonečna ladilo výkon svých starých Excavatorů. Architektura Zen toho hodně změnila a AMD je na trhu s procesory, které se výkonem mohou rovnat i nejvyšším modelům Intelu a přitom si pořád zachovávají hlavní výhodu AMD – perfektní cenu.

Zdaleka ne jediným, ale zcela jistě nejviditelnějším handicapem AMD byl starý výrobní proces. Intel sice má na 14nm postavenou už třetí generaci a měl čas ladit výrobní postupy i samotnou architekturu, ale AMD se mu ve výkonu blíží hned první generací, protože Ryzeny jsou stavěny podobně jako Intel na 14nm FinFET tranzistorech. A lez čekat, že během půl roku výkon ještě o trošku stoupne s tím, jak se budou dále ladit ovladače a firmware a jak (snad) vydají updaty i vývojáři operačních systémů a dalšího software. AMD tvrdí, že výkon na jeden hodinový cyklus vzrostl oproti Excavatorům o 40% a nejspíše si nevymýšlí.

AMD vydalo i „návod ke čtení názvů nových procesorů a je příjemně přehledný, i když na první pohled dost kopíruje označování Intelů. Ale má to svou logiku, zákazníci si alespoň snadno udělají obrázek, z čeho na trhu vybírat a co spolu srovnávat.


Procesory Ryzen budou rozděleny do tří výkonnostních kategorií označovaných stejně jako u Intelu čísly 7 pro špičkové, 5 pro výkonnostní a 3 pro základní modely. Hlavní odstupňování bude podle počtu jader a možnosti Multi-Threadingu, kdy trojkové procesory budou mít pouze 4 jádra a 8 MB cache bez možnosti Multi-Threadingu, pětkové budou mít čtyř- i šestijádrové procesory a dvojitý počet výpočetních vláken díky Multi-Threadigu a sedmičkové procesory budou výhradně osmijádrové a s Multi-Threadingem. Srovnání s Intelem se přímo nabízí a AMD v každém případě nabídne buď více fyzických jader, nebo alespoň výpočetních vláken (Ryzen 5 1300 vs. Intel Core i5). AMD to s vícejádrovými systémy umí, dlouhou dobu byly jediným způsobem, jak mohlo bojovat s lepším výkonem architektur Intelu.

Další velkou novinkou, tedy na poli procesorů AMD, je technologie Simultaneous Multi-Threading, tedy výpočet dvou vláken na jednom fyzickém jádře, čímž se toto tváří pro systém jako dvě jádra logická. Ano, Intel to umí už pár let, ale pro AMD i uživatele je to zásadní a potřebný krok.


SenseMI. Další značka, která má pomoci AMD k úspěchu. Je to sestava pěti technologií, které mají optimalizovat výkon procesoru. Díky PurePower a jeho více než 100 senzorům systém vždy přesně ví, jaké je v procesoru napětí, proud a jakou má teplotu. PrecisionBoost určuje potřebnou frekvenci procesoru po 25MHz krocích. Extended Frequency Range (XFR) určuje maximální Turbo frekvenci podle výkonu připojeného chlazení (tedy když připojíte lepší chladič, stoupnou vám automaticky maximální frekvence). Neural Net Prediction má inteligentně předvídat, jak budou spouštěné programy dále pracovat a Smart Prefetch má díky tomu předpřipravit předpokládaná data. Ve skutečnosti (krom XFR) jde o technologie, které má Intel také, byť pod svými názvy, ale AMD je teď alespoň na stejné startovací pásce.


Procesory AMD také nově podporují paměti DDR4, bohužel i u nejvyššího modelu Ryzen 7 1800X pouze dvoukanálově zapojené. To při maximálním vytížení všech osmi jader může být „úzké hrdlo“ a také to znamená, že procesory Ryzen budou mít velký užitek z co nejrychlejších paměťových modulů, které jsou ovšem dost drahé.

Co se týče TDP, AMD kopíruje rozvržení Intelu a nabízí modely s 65 a 95 W tepelného výkonu, což je dobře především z pohledu výrobců dalšího hardware, jako je chlazení, ale i počítačové skříně nebo i základní desky.


Podobně to bude i s „okolním“ hardware. Procesor bude usazen do patice AM4, chladiče by ovšem měli být zpětně kompatibilní i s AM3+. Základní desky pak nabídnou tři čípsety AB350, B350 a X370.

AMD konečně dohnalo Intel, který ovšem už pomalu ladí novou generaci s ještě větším výkonem. Krom toho stále vede ve výkonu na jedno jádro. Pokud ovšem budete stavět herní počítač, AMD nabízí za dobrou cenu plně konkurenční procesory, které v řadě případů výkonem Intel poráží a výběr značky výrobce procesoru bude mnohem více záviset na situacích, ve kterých ho chcete používat. Například ve hře The Witcher 3 procesory AMD ve spojení s kartami od NVIDIA Intel s totožnou grafikou porazí. A my jako mobilní nadšenci se můžeme těšit na druhé pololetí, ve kterém by měly vyjít Ryzeny s kódovým označením Raven Ridge, tedy mobilní varianty.

Technologie

Diskuse