AMD Ryzen Mobile – Revoluce! Konečně konkurenceschopné procesory

9. 11. 2017 08:00    Rubrika: Technologie    Autor: Jakub Pavlis

Zanedlouho tomu bude rok, co AMD způsobilo revoluci na trhu s desktopovými procesory. Dnes se konečně lavina dovalila až k nám – AMD představuje první mobilní Ryzeny a rozhodně je nač se těšit. A Intel dost možná bude mít těžké spaní.

AMD Ryzen Mobile – Revoluce! Konečně konkurenceschopné procesory

Generace procesorů Ryzen od AMD byla nedočkavě očekávána příznivci značky roky. Vždyť až dosud lze nalézt v nabídce procesory založené na architekturách Bulldozer a Bobcat, které mají původ v roce 2011! A poslední novinky, Puma, byla představena v roce 2014. Až do letoška byly všechny procesory AMD vyráběny 28nm procesem, což prostě nedávalo šanci Intelu konkurovat. Vždyť Intel používal srovnatelný výrobní proces naposledy v roce 2012 (32nm výrobní proces), potažmo do roku 2014, kdy přešel na 14nm proces s generací Broadwell.

Pojďmeš se tedy podívat na to, co znamená Ryzen dneska. AMD okopírovalo pojmenovávací schema od Intelu, zřejmě proto, aby se mohli uživatelé lépe orientovat a porovnávat modely. Setkáme se tedy s Ryzenem 3, 5 i 7, podobně jako je to u procesorů Intel Core iX. Následuje číslo modelu, zatím jsou představeny dva . Ryzen 7 2700U a Ryzen 5 2500U. Dvojka v čísle modelu (2700, 2500) označuje druhou, vylepšenou a optimalizovanou generaci Zen architektury s kódovým názvem Raven Ridge. Stejně tak U na konci by mělo znamenat modely s nízkým TDP 15 W. Obecně jde říci, že se AMD v mnohém výrazně přiblížilo Intelu, což možná může být hodnoceno jako epigonství, ale má to dvě obrovské výhody. Jednak snadné srovnání s produkty Intelu, ale především velice snadnou implementaci do návrhů stávajících notebooků. Ryzeny s U na konci mají podle oficiálních specifikací TDP 12 – 25 W a základní zmiňovaných 15 W, což je v zásadě shodné s Intelem. Výrobci tak nemusejí nijak zásadně měnit návrh chlazení nebo podobu základní desky.


Ryzeny tedy jednoznačně míří proti aktuálním procesorům Core i7 a i5 z generace Coffee Lake. Mají stejný počet jader fyzických (4) i virtuálních (8) a srovnatelné frekvence. Ryzen 7 2700U je v základu naladěn na 2,2 GHz a přetakt dosáhne na 3,8 GHz (srovnatelný Intel Core i7-855U má základ na 1,8 a přetakt na 4,0 GHz), Ryzen 5 2500U pak má taktování na 2,0 GHz a přetakt 3,6 GHz (Intel Core i5-8250U 1?6 a 3,4 GHz). Zajímavě zachází oba výrobci s vyrovnávací pamětí. Ryzen má L2 cache o kapacitě 2 MB, zatímco Intel jen 1 MB, naopak u L3 disponují Ryzeny pouze 4 MB, zatímco Intel 8 MB. Srovnatelné jsou i paměťové řadiče, kdy oba typy procesorů mají řadič pro DDR4 paměti s frekvencí až 2400 MHz a dva kanály. Nepříliš používanou výhodou pro Intel je současná podpora LPDDR3 pamětí, které jsou o něco méně energeticky náročné, ale stejně se v dnešních noteboocích příliš nevyužívají.


AMD se přeneslo do současnosti i ve výbavě svých procesorů novými technologiemi. Jmenujme Precision Boost 2, která rychleji rozhoduje o tom, jak naškálovat výkon jednotlivých jader podle požadovaného zatížení, Mobile XFR, které řídí přetaktování frekvence.


Podle vlastních měření AMD by jednotlivá jádra měla být srovnatelná s nejnovějšími jádry Intelu v jednovláknovém zatížení, při paralelních výpočtech by pak Ryzeny měly být oproti Intelům Coffee Lake výkonnější, ale budeme si muset počkat na nezávislá měření. Výhodu by prý měli mít Ryzeny především při editaci obrazu, zejména videa.


Druhou velkou výhodou Ryzenů by měla být grafická část. Intel sice se svými integrovanými jádry UHD zvládá všechny běžné úlohy a méně náročné, ale vysoce populární hry typu Dirt 4, FIFA 17 nebo Overwatch si zahrajete, ale AMD staví na své architektuře Vega, která v principu soutěží s dedikovanými čipy od NVIDIA. A to celkem úspěšně, AMD má plně konkurenceschopné čipy, které v některých případech NVIDII předčí a v jiných jsou zase jen o něco horší. Podle AMD mohou být vestavěné Vegy až 2,6x výkonnější než integrovaná jádra Intelu. Otázkou pro mě zůstává, jak velkou část TDP v takovém případě spotřebuje grafická část čipu a kolik TDP zbude na výpočty. A i zde budeme muset počkat na nezávislé testy Těch bychom se mohli ale dočkat velice rychle, protože...


...protože první notebooky s AMD Ryzen procesory už byly ohlášeny. Jako první se ujaly procesorů firmy Lenovo s modelem IdeaPad 720S, HP ho osadilo do Envy X360 a Acer do Swiftu 3. Zejména IdeaPad není jen nějaký obyčejný levný notebook, ale poměrně sofistikovaný Ultrabook s cenovkou kolem 25 000 Kč vč. DPH na českém trhu při osazení Intelem generace Kaby Lake. Je otázka, jestli se AMD dokáže „vnutit“ i dalším velkým výrobcům, především se čeká na Dell a Asus jako největší nezapojené. Také je tu otázka prodejů, lidé jsou mezi notebooky zvyklí nic jiného než Intel nevídat. Já osobně Ryzenu držím palce a až budu nový notebook vybírat, určitě vezmu AMD v úvahu. A pokud bude širší nabídka typů notebooků, tak nejspíš jako favorita.

Technologie

Diskuse