Další dva nové mobilní procesory Intel pro tento rok, opět z nižší řady

24. 1. 2019 06:20    Rubrika: Technologie    Autor: Viktor Péder

Podobné základní parametry, ale vyšší propustnost pamětí, novější OpenGL, paradoxně ale nižší standard PCI Express. Intel uvedl další dva mobilní procesory, Celeron a Pentium.

Další dva nové mobilní procesory Intel pro tento rok, opět z nižší řady

Od nedávné zprávy, o prvních dvou mobilních procesorech Intel, roku 2019, se v technické dokumentaci výrobce, objevily další dva velmi podobné procesory. Nové dva kousky patří už do nejnovější rodiny mobilních procesorů Intel, nesoucích kódové označení Whiskey Lake. Opět podporují až 32 GB operační paměti DDR4-2133, tentokrát s o 10% vyšší propustností, 37.5 GB/s oproti 34.1 GB/s.

Oba procesory v sobě opět mají integrované grafické jádro, tentokrát Intel UHD Graphics 610. Rozdíl v označení je nově UHD oproti HD, rozdíl ve specifikaci je verze podpory OpenGL 4.5 oproti 4.4. Možnosti 4K rozlišení na výstupech DP s podporou 60 Hz frekvence jsou shodné, alespoň podle dostupných specifikací (UHD 630 na tom bylo ve srovnání s HD 630 lépe). Další změna je ve specifikaci podpory PCI Express, nově kupodivu jen 2.0, předchozí dva mají ve specifikaci uvedenu verzi 3.0, což by naznačovalo možnost spolupráce s výkonnějšími dedikovanými grafikami, ty ovšem bývají v noteboocích s procesory řady Intel Core, nikoliv v kategorii notebooků s procesory Celeron a Pentium.

Zbývá tedy už jen uvést jejich označení. Prvním je Intel Celeron Processor 4205U s frekvencí 1.8 GHz a dvěma jádry, bez podpory HT. Druhý nese označení Intel Pentium Gold 5405U Processor, dostal 2 jádra, díky HT pak 4 výpočetní vlákna a pracovní frekvenci 2.3 GHz. Oba procesory bez podpory Turbo Boost, ta je vyhrazena pro modernější procesory Intel Core.

Technologie

Diskuse