Dynabook implementuje do notebooků technologii EyeSafe pro ochranu očí

9. 3. 2023 18:40    Rubrika: Technologie    Autor: TZ

Japonský výrobce profesionálních notebooků Dynabook (dříve Toshiba) se výrazně zaměřuje na optimalizaci svých přístrojů pro každodenní intenzivní využití. Notebook nejvyšší řady Portégé X40L je prvním notebookem, do jehož displeje implementuje Dynabook technologii potlačující vyzařování nebezpečného vysoce energetického modrého světla při zachování barevné věrnosti obrazu. IPS Eyesafe-certified displej řeší filtraci modrého světla automaticky bez potřeby instalace speciálních fólií či filtrů. Eyesafe-certified displeji chce Dynabook vybavit i další zařízení, včetně notebooků pro mladé, jejichž oči jsou vůči modrému světlu nejcitlivější.

Dynabook implementuje do notebooků technologii EyeSafe pro ochranu očí
  • Lidé tráví u obrazovek průměrně 13 hodin denně, modré světlo displejů kazí oči
  • Účinné řešení pro ochranu zraku

Příliš mnoho modrého světla škodí očím

Modré světlo je přirozenou součástí života a má svůj jednoznačně pozitivní vliv na člověka. Například nás ráno budí, zlepšuje náladu i jednu z hlavních oblastí lidské psychiky – kognitivní funkce, které nám umožňují vnímat svět, adekvátně reagovat na podněty a zvládat nejrůznější úkoly. V přirozeném prostředí ho máme akorát tolik, aby nám dobře sloužilo.

Na druhou stranu nebyli lidé nikdy vystaveni takovému množství modrého světla, jako v současnosti, protože významným zdrojem modrého světla jsou také elektronické displeje. Podle jedné studie z roku 2020 tráví dnes lidé průměrně až skoro neuvěřitelných 13 hodin u obrazovek svých monitorů, telefonů a televizorů. Při běžném režimu to znamená, že bez intenzivního působení modrého světla jsme během dne jen 3 až 4 hodiny. K tomuto stavu přispěla bezpochyby i pandemie a související karantény a lockdowny. To vše s sebou nese také možné významné ohrožení našeho zraku, protože lidské oko si neumí s modrým světlem příliš poradit a jeho přílišné množství oči poškozuje.

Nejzranitelnější jsou děti a mladí lidé

Ve srovnání s UV zářením, které dokáže rohovka a čočka oka odfiltrovat téměř se stoprocentní účinností, k sítnici dětí proniká až asi 65 % modrého světla dopadajícího na oči. U starších osob je to méně. Přílišné množství modrého světla způsobuje například vysychání a potažmo svědění a bolest očí, ale také třeba poruchy spánku, bolesti hlavy nebo rozmazané vidění. Nejzranitelnějšími jsou děti, jejichž vyvíjející se oči mají nejnižší schopnost modré světlo filtrovat, a navíc mají tendenci držet zařízení blíže k očím, čímž se nebezpečí zvyšuje.

Největší zatížení je v kanceláři, pomoci mohou zaměstnavatelé

Protože lidé pracující v kancelářích jsou vystaveni modrému světlu během pracovní doby, leží v tomto ohledu jistá míra odpovědnosti i na zaměstnavatelích. IT a HR manažeři by měli zvážit, zda není vhodná doba vybavit zaměstnance některým z možných prostředků pro ochranu očí. Mimochodem, kromě zdravotních hledisek mohou výše uvedené následky působení modrého světla způsobit i únavu a snížení efektivity zaměstnanců.

Jak to vidí Dynabook: Speciální displej, filtr nebo softwarové řešení?

Možností, jak se negativnímu působení modrého světla bránit, je hned několik. Některé z nich jsou účinnější, jiné méně.

  • Speciální displej s filtrací modrého světla. Nejjednodušším a nejefektivnějším způsobem filtrace modrého světla je z pohledu uživatele použití displeje, který dokáže snížit intenzitu vysoce energetického modrého světla automaticky bez negativního dopadu na barevné podání obrazu. Tímto směrem se vydává právě Dynabook Portégé X40L, který je osazen speciálním IPS Eyesafe-certified displejem. Ten řeší filtraci modrého světla automaticky bez toho, aby na ni musel uživatel myslet a jeho sledování je příjemnější a šetrnější pro oči. „Jako výrobce profesionálních notebooků, jejichž uživatelé sledují displeje v průběhu celého dne, se do budoucna chceme zaměřit na implementaci Eyesafe-certified displejů i do dalších zařízení, včetně notebooků pro mladé, které navrhujeme a optimalizujeme pro studijní účely,“ říká Stanka Plavšic, B2B Account Manager regionů CSEE společnosti Dynabook Europe GmbH
  • Filtr. Naprostá většina dnes prodávaných displejů však modré světlo potlačit neumí. Pro ně se nabízí možnost použití speciálního filtru. Stolní monitory, notebooky i telefony lze vybavit samostatně prodávanými fóliemi, které snižují odlesky a zároveň omezují množství procházejícího modrého světla. Většina těchto filtrů, které lze sehnat pro danou úhlopříčku displeje nebo konkrétní model telefonu, je určena k jednorázovému nalepení přímo na displej, u mobilních telefonů mohou tyto filtry sloužit také jako ochranný prostředek snižující nebezpečí rozbití displeje při pádu.
  • Brýle. Obdobnou funkci potlačení množství procházejícího modrého světla mohou zastat také speciální brýle, často prodávané jako „brýle na počítač“. Při jejich pořízení je dobré ověřit v parametrech přítomnost filtru modrého světla.
  • Softwarové řešení. Modré světlo je možné také eliminovat softwarově, nicméně tento způsob s sebou přináší změnu barev, což není většinou žádoucí ani příjemné.
  • Rada pro všechny. Ze zdravotního hlediska je dobré nastavit úroveň jasu displeje jen na potřebnou úroveň (nikoli na maximální) a nesledovat displej vyzařující modré světlo potmě. Lepší je zapnout si při večerní práci s počítačem nebo telefonem aspoň lampičku.

Ještě nikdy nebyli lidé vystavení působení modrého světla v tak velké míře, jako v poslední době. Lepší než řešit nevratné následky, je zaměřit se na prevenci.

Technologie . Tiskové zprávy

Diskuse