Rozdíl mezi Wi-Fi 6 a Wi-Fi 6E

1. 3. 2023 17:15    Rubrika: Technologie    Autor: TZ

Pokud znáte fiktivní dokument Roba Reinera „Hraje skupina Spinal Tap“, možná si vybavíte scénku, ve které kytarista Nigel Tufnel filmaři říká, že jeho zesilovač je hlasitější než ostatní, protože se dá nastavit až na jedenáctku.

Rozdíl mezi Wi-Fi 6 a Wi-Fi 6E

Filmař se snaží Nigela přesvědčit, že „11“ je jen číslo a že jeho zesilovač není hlasitější než ty, jejichž stupnice končí desítkou. S tím ale Nigel rozhodně nesouhlasí. Podle něj je jeho zesilovač hlasitější než všechny ostatní, protože má o stupeň více. „Dá se nastavit až na jedenáctku,“ trvá na svém Nigel, a tím to pro něj končí.

Tato scénka je nejen z mnoha důvodů zábavná, ale také v sobě nese poselství pro ty z nás, kteří jsou nadšenci do technologií a mají rádi věci, které jedou rychleji nebo hrají hlasitěji. Člověk se nesmí nechat oklamat reklamou ani tím, co se píše na štítku zařízení, protože důležitý je jen jeho skutečný výkon.

Kde oceníte WiFi 6E?

Od WiFi 6E můžete určitě čekat vyšší výkon a více schopností. Tento nejnovější standard bezdrátové komunikace využívá frekvenční pásmo 6 GHz, které se vyznačuje vyšší propustností než pásma 5 GHz a 2,4 GHz používaná v případě standardu WiFi 6.

Tento fakt oceníte v mnoha různých situacích, mezi které patří mimo jiné telekonference vyžadující vysoce kvalitní spojení mezi vzdálenými skupinami nebo jednotlivci. Pokud například chcete využívat nejmodernější videokonferenční technologii s rozlišením 8K, bude pro vás standard WiFi 6E mít citelný přínos.

Jeho výhody se projeví také při používání virtuální reality/rozšířené reality (VR/AR) k praktické výuce, simulacím a vzdálené asistenci. Právě zařízení VR/AR se stále častěji uplatňují ve vzdělávání, zdravotnictví, strojírenství i v dalších oborech. Standard WiFi 6E poskytne dodatečnou přenosovou kapacitu, která umožňuje volný pohyb zařízení VR/AR a poskytuje kvalitní a spolehlivé připojení, bez něhož tato zařízení nedokáží efektivně fungovat.

Standard WiFi 6E navíc zlepší výkon každé bezdrátové sítě, a to zejména větších sítí v místech s vysokou hustotou provozu, jako jsou např. konferenční centra, stadiony a univerzitní areály. Právě takové lokality v současnosti trpí nedostatečnou přenosovou kapacitou. Praktický každý z nás dennodenně využívá pracovní a videokonferenční aplikace, streamuje videa nebo se spoléhá na různé cloudové aplikace a služby, v důsledku čehož neustále stoupají nároky na přenosovou kapacitu bezdrátových sítí.

Podstatné výhody

Vzhledem k podstatným výhodám standardu WiFi 6E společnost Zyxel vyvinula tři přístupové body, které tuto novou technologii podporují. Modely NWA220AX-6E a WAX620D-6E disponují řešením Zyxel BandFlex, které umožňuje místo frekvenčního pásma 5 GHz používat pásmo 6 GHz vyznačující se vyšší propustností.

Hlavní rozdíl mezi těmito dvěma modely spočívá v tom, že NWA220AX-6E podporuje řešení NebulaFlex, které umožňuje zařízení spravovat samostatně nebo pomocí naší cloudové platformy Nebula. Model WAX620D-6E pak je kompatibilní s řešením NebulaFlex Pro, se kterým má uživatel tři možnosti, jak přístupový bod spravovat - samostatně, pomocí řídicího zařízení, jako např. bezpečnostní brány, nebo prostřednictvím cloudové platformy Nebula.

Třetí novinkou v portfoliu je vlajkový model WAX640S-6E, který pro maximální flexibilitu podporuje všechna tři frekvenční pásma současně. WAX640S-6E dokáže nejlépe plnit nároky spojené s přenosem video obsahu v ultravysokém rozlišení, používáním zařízení AR/VR a s vyšším počtem bezdrátových klientů. Tento přístupový bod navíc využívá technologii chytré antény, která brání rušení signálu, a tím přispívá k plynulosti a spolehlivosti připojení.

Mnohem víc než jen o jeden stupeň výš

Ačkoliv se může zdát, že standard WiFi 6E je jen o jeden stupeň výš než WiFi 6 (něco jako zesilovač s jedenáctkou), ve skutečnosti přináší citelné výhody. V případě nových sítí vám zařízení tohoto standardu poskytnou dodatečný výkon a zajistí soulad vaší sítě s budoucími nároky. A v případě stávajících sítí, které pokrývají velké plochy, jako jsou třeba veřejné prostory nebo školní areály, vám instalace přístupových bodů standardu WiFi 6E na klíčových místech efektivně pomůže maximalizovat pokrytí a zvýšit spokojenost uživatelů.

A mimochodem, pokud jste film „Hraje skupina Spinal Tap“ ještě neviděli, vřele ho doporučuji. „Dá se nastavit až na jedenáctku“ je jen jedna z mnoha scének, která vás rozesměje. Pokud však jde o volbu mezi WiFi 6 a WiFi 6E, můžete si být jisti, že mezi nimi je skutečný rozdíl a že s přístupovými body Zyxel kompatibilními se standardem WiFi 6E získáte to nejlepší, co nabízí frekvenční pásmo 6 GHz.

Kompletní informace o našich nových přístupových bodech standardu WiFi 6E vám sdělí obchodní partneři nebo nejbližší pobočka společnosti Zyxel.

Petr Koudelka
Senior Sales Manager, Zyxel

Technologie . Tiskové zprávy

Diskuse