Toyota urychluje vývoj F1 díky CPU Itanium

19. 11. 2004 13:58    Rubrika: Tiskové zprávy

Intel oznámil, že Toyota Motorsport, významný závodní tým formule jedna, zavedl jako standard pro návrh a konstrukci vozů cluster serverů s procesory Intel Itanium 2, aby urychlil vývoj vozů formule jedna a dosáhl jejich lepšího závodního výkonu. Nové informační systémy už v sezóně 2004 umožnily firmě Toyota dosáhnout neustálého a rychlého zlepšování návrhových procesů a vyhovět požadavku, aby byl tým schopen přepracovat až 15% vozu za pouhé dva týdny mezi dvěma různými velkými cenami. Tým tak průběžně zvyšoval rychlost a stabilitu vozů na dráze.

Výkonné servery s procesory Intel umožnily rychlejší, přesnější simulace a výpočty návrhů například při optimalizaci aerodynamiky závodních vozů. Zpracovávají virtuální testy podstatně rychleji než starší platforma s procesory RISC, čímž umožnily výrazně zkrátit dobu vývoje vozů. Ve snaze dosáhnout optimálního přítlaku, který by zajistil lepší přilnavost vozu a zároveň minimalizoval odpor vzduchu, prováděl cluster 160 dvouprocesorových serverů s procesory Intel Itanium 2 komplexní modelování, při němž byla ověřována řada nově navržených prvků, jež mají zlepšit proudění vzduchu okolo vozu.

Servery s procesory Intel Itanium 2 a softwarem Computational Fluid Dynamics (CFD) umožňují týmu Toyota Motorsport simulovat proudění vzduchu a analyzovat aerodynamiku návrhů. Díky tomu je tým schopen optimalizovat využití omezených prostředků jako aerodynamického tunelu. Komplexní úpravy návrhů lze nyní otestovat přes noc, zatímco s dřívějšími systémy to trvalo několik dní. Informace o výkonu vozů jsou v průběhu testů a závodů shromažďovány pomocí odolných počítačů založených na mobilní technologii Intel® Centrino™, z nichž jsou bezdrátově přenášeny pro analýzu do ústředí v německém K\xF6lnu. Zde pod jednou střechou probíhá veškerý vývoj od návrhu až po dokončení.

„Moderní vůz formule jedna toho má téměř tolik společného s tryskovou stíhačkou jako s běžným silničním vozidlem – aerodynamika konstrukce je pro úspěch rozhodující,“ řekl Waldemar Klemm, vedoucí skupiny IT, Toyota Motorsport. „Jedním slovem, hlavní oblastí našeho zájmu je výkon – a servery s procesory Intel podstatně zvýšily hodnotu, kterou dostáváme z informačních technologií. Díky clusteru serverů s procesory Itanium 2 se nám dařilo v průběhu celé sezóny neustále a pohotově zdokonalovat náš vůz formule jedna. Bez vysokého výkonu procesorů Itanium 2 by to nebylo možné.“

Při implementaci nového řešení se tým Toyota Motorsport obrátil na Intel Solution Services, organizaci profesionálních služeb společnosti Intel, který sestavil, vyzkoušel, zoptimalizoval a zprovoznil celý cluster do března 2004. V současné době Toyota plánuje rozšířit řešení o další stovku serverů s procesory Itanium 2, aby získala ještě větší výkon, který dále urychlí vývojové cykly a zvýší rychlost, účinnost a přesnost navrhování.

„Ve formuli jedna je hranice mezi úspěchem a selháním často zlomek sekundy. Proto je dosažení maximální výkonu na trati i v boxech pro úspěch týmu rozhodující,“ řekla Carol Barrett, ředitelka marketingu podnikových platforem ve společnosti Intel Corporation. „Procesory Intel Itanium 2 byly navrženy tak, aby posunuly meze vysokého výkonu. Ve srovnání s proprietárními platformami, které jsou postaveny na architektuře RISC, přinášejí mimořádný výpočetní výkon za nižší cenu. Těší nás, že můžeme spolupracovat s týmem Toyota Motorsport a reálně přispívat k jeho výsledkům na trati. Těšíme se na další společné úspěchy v sezóně formule jedna 2005.“

Toyota Motorsport také používá architekturu Intel ve své podnikové infrastruktuře pro provoz důležitých podnikových aplikací, které dříve běžely na zastaralé architektuře RISC. Staré platformy jsou nahrazovány servery a clustery s procesory Intel® Xeon™ a softwarem SAP R/3* a Oracle 9i*, jež umožňují Toyotě dosahovat vyššího výpočetního výkonu. Platforma založená na otevřených standardech poskytuje týmu Toyota Motorsport dostatečnou škálovatelnost na podporu jeho růstu.