IBM, Sony, a Toshiba představují procesor Cell

10. 12. 2004 00:00    Rubrika: Tiskové zprávy

První podrobnosti o vícejádrovém čipu s architekturou Power a synergistickými procesory

Společnosti IBM, Sony Corporation, Sony Computer Entertainment Inc. (následně nazývané Sony Group) a Toshiba Corporation poprvé představily některé klíčové vlastnosti očekávaného mikroprocesoru s kódovým označením Cell, který společně vyvíjejí pro počítačové systémy další generace a digitální spotřební elektroniku.

Tyto čtyři společnosti také oznámily, že technické podrobnosti o čipu Cell představí na akci International Solid-State Circuits Conference (ISSCC), která se bude konat 6.-10. února 2005 v San Francisku.

Konkrétně společnosti potvrdily, že Cell bude vícejádrový čip, který bude obsahovat jádro 64bitového procesoru Power a několik synergistických procesorových jader s ohromným výkonem pro zpracování operací s plovoucí desetinnou čárkou. Procesor Cell bude optimalizován pro výpočetně náročné úlohy a širokopásmové mediální aplikace, například počítačovou zábavu, filmy a další formy digitálního obsahu.

Další vlastnosti procesoru Cell:

• Vícevláknová, vícejádrová architektura.
  • Podpora pro různé operační systémy.
  • Vysoká propustnost sběrnice hlavní paměti a doplňkových čipů.
  • Flexibilní vstupní/výstupní rozhraní na čipu.
  • Systém řízení prostředků v reálném čase pro aplikace, které pracují v reálném čase.
  • Hardware podporující bezpečnostní systém pro ochranu intelektuálního vlastnictví.
  • 90nanometrová implementace technologie křemíku na izolantu (SOI).

Více podrobností o čipu Cell zveřejní IBM, Sony Group a Toshiba ve čtyřech technických dokumentech, jejichž prezentace je naplánována na International Solid State Circuits Conference.

Procesor Cell představuje průlomové řešení, neboť je postaven na flexibilní paralelní a distribuované výpočetní architektuře, která pro zpracování multimédií používá nezávislé procesory pro operace s plovoucí čárkou. Podporuje různé operační systémy včetně operačních systémů PC/WS a operačních systémů pro spotřební elektroniku a hry, jež pracují v reálném čase. Kromě toho je procesor Cell škálovatelný a lze jej využívat v široké řadě aplikací – od menší digitální spotřební elektroniky pro domácnosti přes aplikace pro rendering filmů až po vědecké aplikace a superpočítače.

Na konstrukci a implementaci procesoru Cell, který by měl přinést ohromný výkon v operacích s plovoucí desetinnou čárkou, značnou propustnost a škálovatelný výkon srovnatelný se superpočítači, spolupracuje tým inženýrů ze společností IBM, Sony Group a Toshiba. Práce probíhá ve společné vývojové laboratoři, kterou tyto tři společnosti založily v Austinu v Texasu po oznámení projektu v roce 2001.

Pilotní výrobu mikroprocesorů Cell plánuje IBM zahájit ve své továrně na 300 mm čipové pláty v East Fishkill, stát New York, v prvním pololetí roku 2005. Prvním počítačovým uplatněním, které IBM pro procesor Cell plánuje, má být pracovní stanice, na jejímž vývoji spolupracuje se Sony Computer Entertainment Inc.

Sony Corporation plánuje uvést domácí servery pro širokopásmový obsah a systémy HDTV (high-definition television) s procesory Cell v roce 2006.

Sony Computer Entertainment Inc. také počítá s tím, že uvede na trh zábavní počítačový systém další generace s procesorem Cell, který přinese revoluční pojetí počítačové zábavy.

Společnost Toshiba Corporation si pro Cell představuje rozmanité aplikace a svůj první výrobek založený na tomto procesoru, televizi s vysokým rozlišením (HDTV), plánuje uvést v roce 2006