IBM eServer překonal rekord

26. 11. 2004 00:02    Rubrika: Tiskové zprávy

Server s procesory IBM POWER5 a s databází DB2 zpracovává obchodní transakce třikrát rychleji než server HP

Společnost IBM oznámila, že IBM eServer s procesory IBM POWER5 a softwarem DB2 Universal Database dosáhl milníku v historii počítačů, když překonal hranici tří miliónů transakcí za minutu v benchmark testu TPC-C a vytvořil tak nový světový rekord ve výpočetní rychlosti. Dosud se nikomu v historii nepodařilo dosáhnout výsledku, který by překročil 1,2 miliónu transakcí za minutu (tpmC) podle TPC.

V rozhodujícím testu TPC-C kombinace IBM eServer p5 595 a DB2 nejen trojnásobně překonala výkon serveru HP Integrity Superdome, ale také prokázala 37procentní výhodu z hlediska poměru ceny a výkonu. Stala se tak dosud nejrychlejším počítačovým řešením. Sun od roku 2001 nezveřejnil žádný výsledek svého systému v benchmarku TPC-C.

Pro vytvoření nového rekordu TPC-C využila společnost IBM kombinovaný výkon serveru eServer p5 595 s procesory POWER5, špičkového operačního systému IBM AIX 5L a databáze DB2.

Podrobnosti o konfiguraci „rekordního“ systému IBM eServer p5 595: *

Systém: IBM eServer p5 595
Procesory: 64 procesory POWER5 (1,9 GHz)
Databáze: DB2 Universal Database v8.2
Operační systém: AIX 5L V5.3
TpmC (TPC-C verze 5.0): 3,21 miliónu transakcí za minutu, \$/tpmC: 5,19

* podle údajů zveřejněných na webu http://www.tpc.org

Benchmark TPC-C je uznávaný standard pro měření schopnosti serveru zpracovávat složité dotazy a velké objemy obchodních dat. Nový systém IBM zpracoval 3 210 540 transakcí za minutu (tpmC) při ceně 5,19 dolaru na transakci (\$/tpmC). Tyto výsledky snadno překonaly všechny srovnatelné systémy a databáze, jejichž výsledky v testech TPC jsou v současné době zveřejňovány.

IBM eServer p5 595 – mimořádně výkonný unixový server
64procesorový server p5-595 založený na mikroprocesorech POWER5 má téměř trojnásobek komerčního výkonu a dvojnásobek kapacity svého předchůdce IBM eServer p690. Nový systém umožňuje mnohem ekonomičtější provoz, neboť v jediném počítači může běžet více než 250 virtuálních serverů. Zákazníci tak mají možnost významně snížit náklady na správu technologických infrastruktur a zkonsolidovat celé datové centrum do jediného, vysoce výkonného a škálovatelného serveru, v němž mohou běžet stovky aplikací.

Tiskové zprávy

Diskuse