Intel - nové způsoby zábavy

7. 1. 2005 14:06    Rubrika: Tiskové zprávy

Craig Barrett, CEO společnosti Intel, na International Consumer Electronic Show prohlásil, že digitální technologie a jejich inovace spotřebitelům zajišťují to nejlepší ze světa počítačů a spotřební elektroniky. Tento trend spolu s možností komunikace prostřednictvím bezdrátových sítí uživatelům přináší nové možnosti a formy zábavy, které navíc lze často provozovat souběžně.

Intel - nové způsoby zábavy

"Z analogového se stává digitální a z klasické komunikace bezdrátová," řekl na CES 2005 Craig Barret. "Spotřebitelé na celém světě si ve stále větší míře uvědomují výhody kombinace webu a Wi-Fi a možností přístupu k digitálnímu obsahu kdykoliv, kdekoliv a na jakémkoliv zařízení – je to stále populárnější trend, zvláště pak v domácnostech."

Craig Barrett uvedl, že křemíkové a bezdrátové technologie společně s rozšiřováním bezdrátových sítí ve veřejných a soukromých prostorách umožňují nové formy zábavy. Díky tomu může například uživatel počítače současně poslouchat internetové rádio a hrát graficky náročnou hru. Nebo si může několik uživatelů prostřednictvím sdíleného PC zasílat zábavu, informace a komunikovat v rámci domácnosti a dál.

Aby bylo vše ještě propojenější, jednodušší, chytřejší a zábavnější, uvede společnost Intel v průběhu roku procesory s více jádry na platformy stolních a přenosných počítačů a servery. Vícejádrové procesory obsahují v jediném procesoru dvě nebo více jader – neboli mozků – umožňují digitálním zařízením udělat za stejnou dobu více práce a udělat ji rychleji. Díky tomu bude možné zasílat zábavu různého typu jednotlivým uživatelům v domácnosti. V rámci přednášky Craig Barrett předvedl prototyp domácího zábavního PC (Entertainment PC) s procesorem se dvěma jádry.

Výkonný ředitel společnosti Intel dále uvedl, že technologie moderních stolních počítačů a zábavních PC budou integrovány rovněž do notebooků. Připravovaná nová generace mobilní technologie Intel® Centrino® (s kódovým označení Sonoma) bude podporovat rychlejší grafiku pro vysoce kvalitní přehrávání DVD a vykreslení her, MP3 zvuk s kvalitou jako v kině a TV tunery ExpressCard*. Kombinace zábavního, herního a výpočetního zařízení do jediného přenosného produktu s výbornou výdrží na baterie a elegantním a lehkým tělem zařadí notebooky mezi nezbytné zařízení pro každodenní zábavu. S dalším vývojem technologií a rozšiřováním bezdrátových sítí se podle Barretta objeví nová zajímavá zařízení s novými funkcemi a způsoby poskytování zábavy.

Pro ilustraci se na pódiu objevil zpěvák skupiny Aerosmith, Steven Tyler, a předvedl software UmixIt*, vyvinutý ve spolupráci se společností Cakewalk. Tato aplikace, která se dodává zdarma jako bonusové CD společně s novým DVD diskem skupiny Aerosmith „You Gotta Move“, uživatelům umožňuje na stolním počítači či notebooku kombinovat vybrané stopy s vlastním vokálním nebo instrumentálním doprovodem.

Příležitosti v rozvoji techniky vidí i nezávislí filmoví tvůrci. Craig Barrett a filmař Robert Redford zveřejnili informaci, že letošní festival Sundance Film Festival v Park City, v Utahu, USA, bude vůbec první scénou, kde budou filmy divákům distribuovány prostřednictvím WiMAX, nové vysokorychlostní bezdrátové technologie pro přenos na velké vzdálenosti. Velmi napjatě očekávaný film slavného tvůrce bude na festivalovou premiéru přenášen z počítače v Oregonu. Craig Barrett poznamenal, že WiMAX zábavnímu průmyslu otevírá příležitosti k novým formám distribuce, které spotřebitelům přinesou větší možnost volby a pohodlí.

"WiMAX bude technologií, která propojí všechny ostatní sítě," řekl Craig Barrett. "Kdekoliv budete, tam s vámi bude síť a veškerá zábava a informace, které nese."

Tiskové zprávy

Diskuse