Intel a ZTE podpoří zavádění globálních pásem a standardů

14. 1. 2005 15:23    Rubrika: Tiskové zprávy

Společnosti Intel a ZTE oznámily plány na spolupráci v oblasti globálních širokopásmových bezdrátových řešení s technologií WiMAX. WiMAX je nový bezdrátový standard, který nabízí vysokorychlostní propojení v pevných i bezdrátových sítích.

Společnosti Intel a ZTE budou spolupracovat na vývoji a propagaci standardů a specifikací 802.16 sítí. Dále budou společně jednat s regulačními orgány na klíčových globálních trzích, aby zajistily odpovídající radiové pásmo pro širokopásmové služby založené na technologii WiMAX.

V rámci tohoto ujednání bude společnost ZTE vyvíjet a zavádět infrastrukturu a koncová zařízení WiMAX s využitím polovodičů společnosti Intel, v souladu se standardy mobilních sítí IEEE 802.16-2004 (dříve označovaný jako IEEE 802.16REVd) a připravovaným IEEE 802.16e. První řešení na jediném čipu společnosti Intel – „Rosedale“ – je určeno právě pro cenově dostupná koncová zařízení (CPE, customer premise equipment) s podporou 802.16-2004.

„Širokopásmový bezdrátový přístup má ohromnou dynamiku. Představuje tak reálné řešení pro oblasti, které nemají dostatečně zajištěno digitální pokrytí,“ řekl Scott Richardson, generální ředitel Broadband Wireless Division společnosti Intel. „Naše spolupráce se společností ZTE je důležitým krokem k urychlení celosvětového rozvoje širokopásmového bezdrátového přístupu.“

„Společnosti Intel a ZTE spolupracují na vývoji standardů a architektury 802.16 sítí již 18 měsíců. Tato dohoda naše vazby dále prohlubuje a umožňuje spolupráci i v oblasti propagace technologie WiMAX,“ řekl James Jiang, prezident ZiMAX Technologies. (ZiMAX je pobočka společnosti ZTE zaměřená na vývoj IEEE 802.16 produktů.) „Společnosti Intel a ZTE jsou ve svých oblastech významní světoví hráči. Spolupráce znamená významný pokrok v globální harmonizaci WiMAX produktů.”

ZTE plánuje první implementace 802.16-2004 sítí již v průběhu tohoto roku, a to ve spolupráci s operátory v Číně, východní Evropě a jihovýchodní Asii. Plošné testování sítí standardu 802.16e by mělo být zahájeno v polovině roku 2006.

Tiskové zprávy

Diskuse