Intel představil nejnovější mobilní technologii Centrino

19. 1. 2005 16:51    Rubrika: Tiskové zprávy

Nová mobilní platforma je nabitá funkcemi pro optimální provoz zábavních i pracovních aplikací – počínaje vynikající grafikou a konče rychlou odezvou a podporou špičkových bezpečnostních funkcí – a to bez omezování ostatních důležitých parametrů, jako je výkonné bezdrátové připojení k síti a dlouhý provoz na baterie.

Mobilní technologie Intel Centrino zahrnuje procesor, čipovou sadu, bezdrátové rozhraní a síťový software, vše zcela od základů vyrobené společností Intel pro potřeby mobility. Spolupráce s poskytovateli služeb a spokojenost uživatelů jsou prověřeny statisíci hodin testování a ověřovacího provozu. Díky novým schopnostem jsou notebooky s mobilní technologií Intel Centrino nejen výbornými počítači a přenosnými komunikačními zařízeními, ale lze je využít i jako herní konzole, domácí kina, MP3 přehrávače a nezbytné pracovní nástroje – to vše ve snadno přenosném provedení, které si můžeme brát sebou téměř kamkoliv.

Společnost Intel odhaduje, že v průběhu tohoto roku bude na trhu více než 150 různých modelů notebooků s novou mobilní technologií Intel Centrino (dříve označovanou Sonoma). Podle statistik Mercury Research rostl ve čtvrtém čtvrtletí 2004 prodej mobilních procesorů o více než 20 procent za čtvrtletí – to z něj činí zdaleka nejrychleji rostoucí segment procesorů. Rovněž společnost Intel oznámila rekordní prodeje mobilních procesorů. Připravované notebooky sahají od maximálně vybavených modelů se 17palcovým širokoúhlým displejem a prostorovým zvukem Intel® High Definition Audio, až po drobné, úsporné počítače s hmotností pod dva kilogramy. Zákazníci mohou rovněž očekávat více modelů v cenové hladině od 1 000 dolarů.

„Uvedením mobilní technologie Intel Centrino před dvěma roky proměnila společnost Intel trh přenosných počítačů. Přinesla platformu nabitou funkcemi, s delším provozem na baterie, jednodušším bezdrátovým připojením, úžasným výkonem a zajímavějším vzhledem,“ řekl Mooly Eden, viceprezident Mobility Group společnosti Intel. „Nová sada spotřebitelských a podnikových funkcí platformy roku 2005 posunuje přenosné počítače a mobilitu vůbec na vyšší úroveň. Mobilní technologie Intel Centrino se stala nezbytnou součástí přenosných počítačů.“

„V závodech o bezdrátovou konektivitu se Evropa podle nejnovějších statistik výzkumné a poradenské společnosti IDC ujímá vedení – rok 2005 se tak v Evropě skutečně stává „rokem mobility,“ dodal Evžen Pavlovský, Business Development Manager, Intel Czech. Přední evropské společnosti zavádějí mobilní technologii Intel Centrino, aby dosáhly vyšších výkonů a efektivity.

„Naším cílem je zajistit pilotům a letuškám přístup k užitečným aktuálním informacím během letu, aby mohli přispívat k dalšímu zvýšení spokojenosti cestujících,“ řekl Schweiger, vedoucí týmu Mobile Technologies Competence Center společnosti Lufthansa Systems. „Řešení s mobilní technologií Intel Centrino představují významný krok směrem k naší vizi 'bezpapírového letadla' – zajišťují nám špičkový mobilní výkon, který je nutný na zajištění provozu nejnáročnějších aplikací během letu. Jednoduchý provoz a správa bezdrátové sítě nám umožňuje dosažení současných i budoucích podnikatelských záměrů, což je především vysoká konkurenceschopnost.“

Pro práci i zábavu
Modernizovaná platforma mobilní technologie Intel Centrino zahrnuje nové procesory Intel® Pentium® M, mobilní čipovou sadu řady Intel 915 Express (kódově označovanou Alviso) a komponenty bezdrátové sítě Intel® PRO/Wireless 2915ABG nebo 2200BG.

Notebooky s modernizovanými a rozměrově menšími čipovými sadami přinášejí uživatelům kromě jiného i dramaticky vyšší grafický výkon. Nové jádro grafického akcelerátoru Intel® GMA 900, energeticky optimalizovaná 533MHz FSB sběrnice a podpora dvoukanálové DDR2 paměti dovoluje zvýšit výkon integrované grafiky mobilní čipové sady Intel 915GM Express na dvojnásobek. Kromě toho podporuje nová mobilní technologie Intel Centrino i nové grafické rozhraní PCI Express, které špičkovým systémům se samostatnou grafikou přináší až čtyřnásobnou propustnost.

V závislosti na výbavě notebooku se uživatelé mohou těšit i z takových doplňků, jako je televizní tuner, prostorový zvuk Intel® High Definition Audio 7.1 s Dolby* Digital, osobní videorekordér a dálkové ovládání – přitom zde zůstává důležitá vlastnost mobilní technologie Intel Centrino, dlouhý provoz na baterie. V této oblasti mají výrobci k dispozici úsporné technologie Display Power Saving Technology v2.0, podporu nízkonapěťových pamětí DDR2 a technologii Enhanced Intel® SpeedStep.

IT manažeři a podnikoví uživatelé mohou využít tyto a další vlastnosti v rámci iniciativy společnosti Intel „digitální kancelář“. Cílem této strategie je definovat nové možnosti a modely kancelářského využití počítačů a podpořit technologie, které je uvádí do života. Díky integrované širokopásmové bezdrátové síti 802.11a/g mohou zaměstnanci komunikovat a spolupracovat novými způsoby. Nová platforma je rovněž v souladu s programem Intel Stable Image, který zaručuje standardizovaný hardware a ovladače po dobu minimálně jednoho roku – IT oddělení tak ušetří čas a náklady spojené se zaváděním nových notebooků.

Odborníci dále ocení integrované bezdrátové čipy Intel PRO/Wireless 2915ABG, které podporují nejvyšší dostupnou úroveň zabezpečení podnikového prostředí dle standardu 802.11i\xA7. Volitelný software Intel® PROSet Wireless rovněž podporuje nejnovější Cisco* Compatible Extensions. Uživatelé se dále mohou flexibilně připojit do tří nejpopulárnějších typů Wi-Fi sítí a s využitím Intel PROSet Wireless Software v9.0, si mohou jak spotřebitelé, tak i podnikoví uživatelé vychutnat vylepšené uživatelské rozhraní a zjednodušenou správu Wi-Fi komunikace v domácnosti i na veřejných hotspotech.

Společně s novou čipovou sadou a nejmodernějšími bezdrátovými komponenty nabízí společnost Intel sedm verzí procesoru Intel Pentium M – od nejrychlejšího modelu řady 770 pracujícího na 2,13 GHz, až po ultra-nízkonapěťovou verzi procesoru Intel Pentium M se spotřebou pouhých 5 wattů. Procesor má rychlou, energeticky optimalizovanou 533MHz FSB sběrnici, která urychlí činnost a rozšíří možnosti aplikací, a také volitelně podporu technologie Execute Disable Bit‡, která zajišťuje v kombinaci s vhodným softwarem jedinečnou ochranu proti určitému typu virů a červů.

Ceny a dostupnost

Cenová kalkulace mobilní technologie Intel Centrino zahrnuje mobilní čipovou sadu Intel 915PM nebo 915GM Express; síťové rozhraní Intel PRO/Wireless 2195ABG nebo 2200BG a procesor Intel Pentium M s taktem v rozmezí 1,60 až 2,13 GHz. Při odběru 1 000 kusů se cena pohybuje od 270 do 705 USD. Mobilní technologie Intel Centrino je rovněž dostupná s mobilní čipovou sadou Intel 915GMS Express, nízkonapěťovým procesorem Intel Pentium M 758 na 1,50 GHz, a ultra-nízkonapěťovým procesorem Intel Pentium M 753 na 1,20 GHz.
Uvedené ceny zahrnují všechny komponenty (procesor, čipovou sadu, rozhraní WLAN), které dohromady tvoří mobilní technologii Intel Centrino. Společnost Intel rovněž prodává uvedené komponenty samostatně. Ceny jednotlivých produktů viz www.intel.com/intel/finance/pricelist/.

Společnost Intel dnes rovněž uvádí procesor Intel® Celeron® M 370 na 1,50 GHz, procesor Intel Celeron M 373 ULV na 1,0 GHz, s cenami 134 a 161 USD (za 1 000 kusů) a mobilní čipovou sadu Intel 910GML Express.

Tiskové zprávy

Diskuse