Intel - dvoujaderné procesory ve druhém čtvrtletí 2005

17. 2. 2005 20:25    Rubrika: Tiskové zprávy

Intel oznámil úspěšné dokončení výroby první série procesorů se dvěma jádry a zveřejnila další informace o plánech v oblasti procesorů s více jádry. Vše nasvědčuje tomu, že éra PC se dvěma a více „mozky“ právě začíná.

Společnost Intel plánuje uvedení dvou samostatných produktů se dvěma jádry a příslušných čipových sad v produktové řadě Pentium® na druhé čtvrtletí tohoto roku, včetně procesoru Pentium® Extreme Edition. Procesor Intel® Pentium® Extreme Edition bude vybaven také technologií Hyper-Threading, takže dokáže souběžně zpracovat až čtyři vlákna instrukčního kódu (tzv. threads).

„Kromě značných investic do našich produktů věnujeme velké prostředky na přípravu celého odvětví směrem k vícejádrovým systémům,“ řekl Robert Crooke, viceprezident Desktop Platforms Group a generální manager Desktop Marketing and Strategic Planning společnosti Intel. „Celý vývoj výrazně urychlilo zavedení technologie Hyper-Threading před třemi lety a nyní jej povzbudí uvedení vícejádrových procesorů. Systémy založené na technologii Intel s více jádry přinesou takový výkon a rychlost odezvy, které vyžadují spotřebitelé i firmy při práci s nejmodernějšími zábavními a kancelářskými aplikacemi.“
První platformy stolních počítačů se dvěma jádry potvrzují úspěšnost investic společnosti Intel do vývoje polovodičů a platforem, výrobních technologií, kapacit a dalších podpůrných aktivit v oblasti stolních počítačů, serverů, pracovních stanic i mobilních systémů.

„Společnost Dell, jako vedoucí výrobce špičkových herních systémů, spotřebních PC a pracovních stanic, samozřejmě uvede výkonné dvoujádrové procesory Intel ve svých systémech,“ řekl John Medica, senior viceprezident Dell Product Group. „Žádné jiné firmy nezpřístupňují inovatovní technologie za dostupnou cenu tak ohromnému množství zákazníkům jako Dell a Intel.“
Produkty se dvěma a více jádry jsou koncipovány jako jednotlivé procesory se dvěma a více centrálními výpočetními jednotkami (CPU) s možností souběžného řízení jejich činností. V kombinaci s HT technologií, která procesor prezentuje jako dva logické procesory, budou procesory Pentium Extreme Edition schopny zpracovat čtyři softwarová vlákna souběžně a efektivněji využít zdroje, které by jinak zůstávaly nevyužity.

Systémy postavené na dvoujádrovém procesoru Intel Pentium Extreme Edition jsou ideální pro náročné výpočty a špičkovou zábavu. Jsou navrženy pro uživatele, kteří potřebují výkon pro zpracování zvuku, videa, grafiky a hraní her. Procesor Pentium Extreme Edition se bude dodávat s novou čipovou sadou Intel® 955X Express, kódově označovanou “Glenwood,” která obsahuje Intel® High Definition Audio, PCI-Express a podporuje rychlejší dvoukanálovou DDR-2 paměť. Ve druhém čtvrtletí společnost Intel rovněž uvede procesor kódově označovaný jako “Smithfield”. Společně s novými čipovými sadami Intel® 945G Express a Intel® 945P Express, dříve známými pod kódovým označením „Lakeport“, bude “Smithfield” určen pro nejširší využití v domácích a kancelářských PC.

Společnost Intel v současnosti realizuje více než 10 projektů týkajících se vícejádrových produktů a plánuje rozšíření podpůrného softwaru a řešení, nástrojů, investic a programů, které dále urychlí návrh a ověření příslušných aplikací.

Tiskové zprávy

Diskuse