Procesory Intel podporují 64 bitů

21. 2. 2005 20:02    Rubrika: Tiskové zprávy

Intel ohlásil dostupnost pěti nových procesorů pro stolní počítače s významnými přínosy pro pracovní i zábavní využití PC. V kombinaci s oblíbenou čipovou sadou z řady Intel® 925/915 Express tyto procesory zajišťují vyšší výkon počítačových systémů a rychlejší odezvu aplikací.

Intel již distribuuje procesor Intel® Pentium® 4 Extreme Edition 3,73 GHz s technologií Hyper-Threading (HT) a čtyři nové procesory Intel Pentium 4 řady 6xx s HT technologií. Nové procesory jsou tím nejlepším v nabídce společnosti Intel pro špičkově výkonné stolní systémy.

Všech pět nových procesorů podporuje 64bitové adresování paměti prostřednictvím technologie Intel® EM64T (Intel® Extended Memory 64 Technology). Společnost Intel plánuje zavedení technologie EM64T do všech nových procesorů Intel pro stolní počítače uváděných v průběhu tohoto roku, včetně procesorů řady Intel® Celeron® D.

„Intel pokračuje v nabídce nových funkcí pro své platformy, které vychází z toho, jak lidé počítače prakticky používají – například pro práci s multimédii, komunikaci s přáteli a příbuznými a zvýšení produktivity v zaměstnání,“ řekl Rob Crooke, ředitel Desktop Marketing and Strategic Planning společnosti Intel. „Jak se software pro digitální domácnost a kancelář dostává na vyšší úroveň a jeho nároky stoupají, nastává vhodná doba pro nové možnosti, které počítačům přináší technologie Intel EM64T.“

Spotřebitelé ve stále větší míře využívají PC jako základní zdroj zábavy a tráví čím dál více času interakcí s dalšími uživateli PC po celém světě, hraním her nebo úpravou digitálního videa a obrázků. Nové procesory Intel s technologií Intel EM64T zpřístupňují možnosti 64bitových systémů v kategorii běžných PC s procesory Intel. Otevírají tak prostor k dalšímu rozvoji software v oblasti videa a zvuku s vysokým rozlišením a 3D vizualizace.

Procesory Intel Pentium 4 řady 6xx kromě toho do světa stolních počítačů přináší nové funkce úspory energie technologie EIST (Enhanced Intel SpeedStep® Technology). Podobně jako technologie používané v mobilní technologii Intel® Centrino™, dokáže EIST omezit celkovou spotřebu energie omezením spotřeby procesoru.

Nové procesory budou podporovat připravovaný operační systém Microsoft* Windows® XP Professional x64 Edition, který uživatelům přístupní výhody 64bitových operačních systémů.

„Jsme potěšeni, že Microsoft může společně s firmou Intel podporovat přechod odvětví na 64bitové systémy,“ řekl Brad Goldberg, generální ředitel Windows Product Marketing Group společnosti Microsoft. „Velmi úzce spolupracujeme na přípravě robustní 64bitové klientské platformy, která zákazníkům zpřístupní nové výkonové možnosti 64 bitů a zároveň ochrání investice do 32bitových aplikací.“

Procesor Pentium 4 Extreme Edition 3,73 GHz s HT technologií je vybaven rychlou 1066MHz systémovou sběrnicí a 2MB vyrovnávací pamětí 2. úrovně. Ty zvyšují výkon aplikací typu videa a her s vysokým rozlišením, které plně využijí velký objem rychle dostupných dat.

Procesor Intel Pentium 4 řady 6xx s HT technologií se dodává s taktem až 3,60 GHz, s 800MHz systémovou sběrnicí, dvojnásobnou pamětí L2 cache o velikosti 2 MB a technologií Enhanced Intel SpeedStep®. Funkce úspory energie podporují Windows XP Service Pack 2. Kromě výrazného nárůstu výkonu díky větší vyrovnávací paměti 2. úrovně, nabízí nové procesory i vyšší stupeň bezpečnosti technologie Execute Disable Bit – ta v kombinaci se systémem Windows XP Service Pack 2 zajišťuje ochranu před určitými typy virů.

Koncem roku 2004 prodávala společnost Intel více než dvě třetiny procesorů Pentium s HT technologií a uvedla řadu podpůrných nástrojů, software a programů, které tvoří masivní základ pro nástup připravované platformy dvoujádrových systémů v průběhu roku 2005.

Společnost Intel potvrzuje svou vedoucí pozici v nabídce inovativních řešení pro digitální domácnost a kancelář i v roce 2005 – uvádí nové procesory, rozšiřuje oceněními ověnčenou řadu čipových sad Intel® 925/915 Express a nabízí stabilní platformy pro nejmodernější modely použití osobního počítače.

Ceny a dostupnost

Nové procesory Intel Pentium 4 s HT technologií řady 6xx a procesor Pentium 4 Extreme Edition s HT technologií na 3,73 GHz jsou dostupné za tyto ceny:

Procesor Frekvence FSB sběrnice On-die Cache Cena (1000 kusů)
Procesor Intel Pentium 4 Extreme Edition 3.73 GHz s HT technologií 3.73 GHz 1066 MHz 2 MB L2 999 USD
Procesor Intel Pentium 4 660 s HT technologií 3,60 GHz 800 MHz 2 MB L2 605 USD
Procesor Intel Pentium 4 650 s HT technologií 3,40 GHz 800 MHz 2 MB L2 401 USD
Procesor Intel Pentium 4 640 s HT technologií 3,20 GHz 800 MHz 2 MB L2 273 USD
Procesor Intel Pentium 4 630 s HT technologií 3,00 GHz 800 MHz 2 MB L2 224 USD

Technologie Hyper-Threading ke své činnosti potřebuje počítačový systém s procesorem Intel® Pentium® 4 podporujícím HT, dále čipovou sadu, BIOS a operační systém, rovněž s podporou technologie Hyper-Threading. Výkon se bude lišit v závislosti na použitém hardwaru a softwaru. Další informace, včetně seznamu procesorů podporujících HT najdete na adrese: www.intel/info/hyperthreading/.

Technologie Intel® Extended Memory 64 (Intel® EM64T) ke své činnosti potřebuje počítač, procesor, čipovou sadu, BIOS, operační systém, ovladače a aplikace s aktivovanou podporou Intel EM64T. Procesor nebude fungovat (ani ve 32bitovém režimu) bez BIOSu se zapnutou podporou Intel EM64T. Výkon se bude lišit podle aktuální hardwarové a softwarové konfigurace. Dostupnost operačního systému, BIOSu, ovladačů či aplikací s podporou Intel EM64T není zaručena. Další informace poskytne váš dodavatel.

Tiskové zprávy

Diskuse