Řešení problému přesměrování linek s tarifem

23. 2. 2005 00:00    Rubrika: Tiskové zprávy

Jedním z cílů Asociace provozovatelů veřejných telekomunikačních sítí (dále jen APVTS nebo Asociace) je ochrana telekomunikačního trhu a rozvoj informační společnosti. Proto bylo v září 2004 na půdě Asociace zahájeno řešení problematiky služby zprostředkování přístupu se zvláštním tarifem (976) ke službám poskytovaným na sítí internet.

„Především jsme se zaměřili na to, aby byl nastaven naprosto transparentní způsob poskytování této služby pro koncového zákazníka. Dále jsme hledali optimální nastavení povinností mezi jednotlivými hráči (poskytovatel přístupu, propojený operátor, poskytovatel obsahu), kteří se podílí na poskytování služby,“ říká Miroslav Řezníček, předseda ekonomické komise APVTS.

Tým složený z členů Asociace, mobilních operátorů a za účasti zástupců ČTÚ vypracoval návrh úpravy dodatku k propojovací smlouvě týkající se Služby zprostředkování přístupu se zvláštním tarifem 976 ke službám poskytovaným na síti internet nebo na jiných datových sítích. Upravený dodatek se stane součástí propojovacích smluv mezi operátory.

K cílům rozhodnutí APVTS sděluje Svatoslav Novák, předseda APVTS: „Cílem hledaného řešení bylo zprůhlednit způsob poskytování služeb se zvláštním tarifem pro koncového zákazníka a zároveň nastavit pravidla mezi poskytovatelem přístupu, propojeným operátorem a poskytovatelem služby. A to se naší ekonomické komisi určitě povedlo – samozřejmě také díky kompromisům všech zúčastněných stran.“

Miroslav Řezníček dodává: „Za nejcennější na dohodě operátorů považuji především transparentní a důvěryhodný způsob definice služby pro jejího koncového uživatele. Plné podmínky pro použití služby musí být zobrazeny v českém jazyce včetně jména a sídla, telefonního a e-mailového spojení na provozovatele služby, musí být uvedena cena za minutu spojení vč. DPH a informace, že spojení bude ukončeno po dosažení časového nebo korunového limitu. Navíc služba nebude spuštěna pokud nedojde k nastavení dialogového tlačítka SOUHLASÍM S CENOU SLUŽBY, kde bude souhlas zákazníka vyjádřen zaškrtnutím checkboxu.“

Svatoslav Novák dále dodává: „Velmi si vážím a respektuji, že sami operátoři sdruženi v APVTS našli řešení, které je výhodné pro uživatele a operátoři přesně definovali proces poskytování služby. Doufám, že výsledek této práce poslouží jako standard pro ostatní operátory a to nejen vzhledem k přítomnosti ČTÚ na tomto projektu.

O Asociaci provozovatelů veřejných telekomunikačních sítí APVTS vznikla v roce 1999 za účelem vytváření optimálních podmínek pro rozvoj činnosti provozovatelů veřejných telekomunikačních sítí v České republice. Základním cílem Asociace je podpora a ochrana rovného a otevřeného telekomunikačního trhu v České republice.

APVTS má 10 řádných členů a 30 přidružených členů.

Více na: www.apvts.cz

Tiskové zprávy

Diskuse