Intel míří do digitální domácnosti

7. 3. 2005 17:26    Rubrika: Tiskové zprávy

Intel nastínil systém vývoje široké řady platforem a technologií pro domácí PC, spotřební elektroniku (CE) a mobilní zařízení. Cílem je zajištění snadné a bezproblémové spolupráce těchto zařízení v digitální domácnosti. Intel rovněž zveřejnil další informace o značkách a cílových trzích prvních procesorů se dvěma jádry a příslušných čipových sad, které budou v prodeji během druhého čtvrtletí tohoto roku.

V své prezentaci na Intel Developer Fóru (IDF) generální ředitel Digital Home Group Don MacDonald uvedl, že připravované dvoujádrové procesory a sada funkcí s křemíkovou technologií spotřebitelům zprostředkuje maximální užitek z jejich digitálního obsahu – včetně her, hudby, fotografií a videa – na různých zařízeních v domácnosti.

„Společnost Intel nerozděluje digitální domácnosti podle tvaru, velikosti či umístění a stejně tak nebude omezovat funkce digitální domácnosti na jediné zařízení,“ řekl Don MacDonald. „Ať již hovoříme o zábavním PC ke hraní graficky bohatých her, MP3 přehrávači digitální hudby nebo osobním multimediálním rekordéru pro záznam TV pořadů, je to vždy jedno zařízení a jeden způsob využití, který otevírá cestu dalším zařízením, způsobům využití a novým zážitkům v digitální domácnosti.“

Don MacDonald zveřejnil další podrobnosti o první platformě dvoujádrových stolních počítačů, včetně názvu značky první řady spotřebitelských dvoujádrových procesorů pro stolní počítače – Intel® Pentium® D – kódově označovaných „Smithfield“.

„Plány společnosti Intel v oblasti procesorů s několika jádry se odvíjejí od potřeb uživatelů a představují pro celé odvětví významnou příležitost k modernizaci digitální domácnosti,“ uvedl Don MacDonald v souvislosti s Multi-Core Zone prezentací na IDF. Zde je představeno více než tucet OEM systémů s dvoujádrovými procesory, počínaje stolními, přes mobilní, až po serverové aplikace. Dvou- a vícejádrové produkty obsahují v jediném procesoru několik CPU jednotek se společným řízením jejich aktivity.

Procesor Pentium D přináší stolním počítačům vyšší výpočetní výkon a možnosti, včetně podpory několika souběžně pracujících uživatelů. Například děti si tak budou moci hrát na PC s procesorem Pentium D ve svém pokojíčku zajímavou hru, rodiče v obýváku si pomocí dálkového ovladače mohou na stejném počítači nahrávat nebo přehrávat uloženou hudbu či video a prostřednictvím digitálního multimediálního adaptéru je posílat do zesilovače nebo na televizi. K dvoujádrovému procesoru Pentium D se bude dodávat čipová sada Intel® 945G Express nebo Intel® 945P Express (obě nesly kódové označení „Lakeport”) s podporou zvukového systému Intel® High Definition Audio s několika nezávislými zvukovými stopami směrovanými souběžně k jednotlivým uživatelům.

Intel předpokládá, že v době uvedení ve druhém čtvrtletí již bude k dispozici celá řada různých systémů založených na procesoru Pentium D a nových čipových sadách a jejich počet dále poroste, mimo jiné od firem Acer*, Alienware*, Asus*, Dell*, Founder*, Fujitsu*, Fujitsu Siemens Company*, Gateway*, Gigabyte Technology Co.*, Hitachi*, HP*, Lenovo*, LG Electronics*, Medion*, NEC*, Packard Bell*, Samsung*, Sony*, TCL*, Tongang* a Trigem*.

Pro odborníky a nadšence vyžadující maximální výkon pro zpracování zvuku, videa, grafiky či hraní her budou k dispozici systémy s dvoujádrovým procesorem Intel Pentium Extreme Edition a čipovou sadou Intel® 955X Express od řady výrobců, včetně Alienware*, Dell*, Falcon Northwest* a Velocity Micro*, kteří své sestavy představují na IDF úplně poprvé. Dvoujádrový procesor Pentium Extreme Edition s technologií Hyper-Threading** dokáže zpracovat čtyři softwarová „vlánka“ souběžně.

Úsilí společnosti Intel v oblasti digitální domácnosti zahrnuje rovněž vývoj škálovatelných platforem pro výrobce spotřební elektroniky, kteří potřebují jednodušší a spolehlivý přístup k digitálním médiím. Don MacDonald popsal polovodičové komponenty, vzorové návrhy a softwarové sady pro vývoj zařízení spotřební elektroniky typu set-top boxů, digitálních televizí a digitálních multimediálních rekordérů. Svou nabídku standardizovaných CE komponentů a software společnost Intel nedávno doplnila o špičkové procesory a technologie pro zpracování obrazu v digitálních televizích a displejích společnosti Oplus Technologies, kterou zakoupila. MacDonald rovněž stručně popsal platformy pro mobilní telefony a notebooky, které umožní konstrukci nové kategorie spotřebitelských zařízení a které zpřístupní spotřebitelům jejich digitální obsah kdekoliv na cestách.

Kromě vývoje technologií a platforem společnost Intel úzce spolupracuje s poskytovateli obsahu a služeb na rozšíření nabídky jejich služeb i pro PC a další zařízení digitální domácnosti. Například společnosti Disney a Intel řeší nové způsoby zpřístupnění exkluzivního obsahu Disney MovieBeam* na zábavních a multimediálních PC. V současnosti je MovieBeam dostupný pouze na set-top boxech, přičemž zpřístupňuje 100 profesionálních filmů v digitální kvalitě a pravidelně přináší prostřednictvím běžného vysílání nový obsah. Nová verze služby MovieBeam podle všeho nabídku rozšíří o filmy ve vysokém rozlišení.

Pat MacDonald rozebral rozsáhlé snahy o zpřístupnění chráněného obsahu v rámci celé digitální domácnosti a úsilí vynakládané na prosazení standardizovaných specifikací, které by zajistily vzájemnou spolupráci jednotlivých zařízení. Společnost Intel pokračuje v činnosti v rámci Digital Living Network Aliance, přičemž počet jejích členů se od minulého roku zdvojnásobil a dosáhl již 213 firem.

Tiskové zprávy

Diskuse