Intel: vize mobilního digitálního životního stylu

7. 3. 2005 17:29    Rubrika: Tiskové zprávy

Intel představil nejnovější koncepty přenosných počítačů blížící se vizi počítačů dostupných kdykoliv a kdekoliv. Nové návrhy demonstrují využití budoucí mobilní technologie Intel® Centrino™ ke spotřební zábavě „na cestách“ a k rozšíření možností uživatelů „digitální kanceláře“.

„Nový koncept konstrukce přenosných počítačů zahrnuje inovace na úrovni systému, přičemž vychází z přední pozice společnosti Intel ve výrobě polovodičů. Pomáhá celému počítačovému odvětví při výrobě nových zajímavých řešení s novými tvary, funkcemi a výhodami pro koncové uživatele,“ říká Mike Trainor, Chief mobile technology evangelist společnosti Intel. „Inovace společnosti Intel vytváří prostor k transformaci přenosných počítačů v nezbytnou výbavu digitálního životního stylu.“

Třetí generace konceptu přenosných počítačů velmi názorně odráží vize společnosti Intel ohledně možného vývoje notebooků v příštích dvou, třech letech a ukazuje potenciál růstu celého IT průmyslu. Intel uvedl dva koncepty notebooků a jednoho stolního počítače, které vycházejí z funkcí vzorového systému Intel „Florence“ představeného v loňském roce.

Zábava kdekoliv na cestách

Koncepce přenosného počítače na cesty („on-the-go“) představuje nový, ultra-mobilní notebook, který by v budoucnu uživatelům umožnil vychutnat si digitální zábavu mimo, uvnitř i poblíž domova. Intel počítá s tím, že software uživatelům umožní přístup uvnitř i mimo domácnost („outside-in”) a/nebo synchronizaci („sync-n-go”) obsahu s PC či sítí v digitální domácnosti spolupracující s tímto produktem.

Počítač malý tak, aby se vešel uživateli do dlaně, je vybaven velkým dotykovým displejem a plošným reproduktorem, takže nepotřebuje klávesnici. Konstrukce zařízení uživatelům usnadňuje komunikaci na cestách. Dodává se k němu kabelová či bezdrátová klávesnice, externí DVD přehrávač, GPS navigační systém, zabudovaná je kamera a vektorový mikrofon. Nabízí rovněž nejmodernější výpočetní a komunikační výbavu, včetně WLAN konektivity, pokročilých funkcí a výkonu.

Business v reálném čase

Podnikoví uživatelé ve stále větší míře pracují v kanceláři i mimo ni, komunikují s kolegy a partnery po celém světě. Vyžadují jednoduché a spolehlivé spojení kdekoliv v terénu. Vzhledem k těmto potřebám obsahuje koncept přenosného počítače pro digitální kancelář rozšířené možnosti zabezpečení a správy, které umožní ochranu proti přibývajícím škodolibým softwarovým útokům a pomohou v boji s rostoucími náklady na správu globálních síťových systémů.

Koncepce notebooku pro digitální kancelář podporuje technologii Intel Virtualization (dříve kódově označovanou Vanderpool), která umožňuje bezproblémový a bezpečný souběžný provoz různých programů nebo operačních systémů na jednom počítači. Díky tomu může jeden počítač pracovat jako několik „vituálních“ systémů. V kombinaci s vhodným softwarem je to základ velmi dostupných a bezpečnějších klientských virtuálních oddílů.

Tento systém rovněž zahrnuje nadstandardní možnosti správy, vizuální indikaci aktivity a čtečku otisků. Dále se zde nachází vektorový mikrofon, integrovaná kamera a bezproblémové připojení prostřednictvím mobilního telefonu a bezdrátových technologií 802.11a/b/g a Bluetooth*.

Mobilní technologie Intel vylepšuje podnikové stolní počítače

Společnost Intel dále představuje koncept stolního počítače pro digitální kancelář, který využívá mobilní technologii Intel. Návrh počítá s ultra-tenkým a tichým kancelářským počítačem, který v sobě spojí tenké a lehké provedení notebooků s výkonem a možnostmi tradičního stolního PC. Takové počítače by podnikům využívajícím ve větším měřítku notebooky umožnily vybavení stolními počítači, které budou provozovat stejné aplikace

– to přispěje k omezení nákladů a zvýšení efektivity organizace.

Cestovatelé v novém

Ve svém hlavním proslovu Sean Maloney, výkonný viceprezident a general manager Mobility Group společnosti Intel zcela poprvé předvedl metodu integrace přenosného počítače konceptu „on-the-go“ do Land Roveru. Je to příklad, jak může inovativní přístup ke konstrukci počítačů zkvalitnit zábavu, komunikaci a IT výbavu automobilu.

V rámci tohoto speciálního projektu byla předvedena integrace notebooku do Land Roveru prostřednictvím docking station, kdy je počítač možné z auta odnést. Uživatelé tak mohou snadno využívat vlastní multimédia – jako je hudba a filmy – kdekoliv na cestách. Díky bezdrátovému rozhraní se takový počítač může prostřednictvím Bluetooth adaptéru připojit k reproduktorům automobilu a posloužit rovněž jako GPS navigační systém.

Tiskové zprávy

Diskuse