Intel - ultra-širokopásmový bezdrát (UWB)

8. 3. 2005 19:38    Rubrika: Tiskové zprávy

Intel informoval o pokroku ve vývoji jednotných standardizovaných bezdrátových technologií pro ultra-širokopásmový přístup (UWB). Mezi novinky patří dokončení klíčových specifikací a sloučení průmyslových sdružení WiMedia Alliance a Multi-band OFDM Alliance (MBOA) usilujících o standardizaci a zavedení UWB.

UWB je bezdrátová technologie určená pro přenos dat na krátké vzdálenosti (až 10 metrů) s velkou šíří pásma (až 480 Mb/s) a malou spotřebou energie. Hodí se pro bezdrátový přenos vysoce kvalitního multimediálního obsahu (kupř. videa) mezi zařízením spotřební elektroniky a počítači či jejich příslušenstvím. Jednou z velkých výhod UWB je to, že se neruší s ostatními bezdrátovými technologiemi, jako je Wi-Fi*, WiMAX* a mobilní telefonní sítě.

Specifikace bezdrátového USB má být podle plánů hotova koncem března a MAC řadič MBOA by měl být dokončen do konce června.

Bezdrátové USB (Wireless USB) bude první implementací využívající radiovou technologii UWB. Cílem bezdrátového USB je zajistit stejně jednoduché a rychlé spojení, jako je USB 2.0, ale bez kabelů. Aby byl zachován systém a architektura kabelového USB, vyvíjí skupina Wireless USB Promoter Group, které je Intel vedoucím členem, specifikace bezdrátového USB. První verze specifikací bude dokončena do konce tohoto měsíce. Tento přístup zjednoduší přechod od dnešních kabelových USB řešení k bezdrátovým.

Dále pokračuje zpráva v původním znění:

The MBOA’s MAC layer specification v1.0. is expected to be finalized by the end of June, after their merger with the WiMedia Alliance. The WiMedia Alliance and the MBOA are industry groups that share a large portion of their memberships and have similar missions. Combining these groups will bring efficiency in developing the UWB standards and interoperabilty. After the groups merge they will maintain the current momentum to create a certification and interoperbaility testing program capable of addressing the enitre UWB technology stack.

“One of the key successes of the UWB program is the enormous industry support and cooperation for developing the specifications, with close to 200 companies involved,” said Kevin Kahn, senior fellow, Intel’s corporate technology group. “In addition, with the merger of WiMedia and MBOA the association will grow stronger and deliver a more integrated interoperable specification.”

Intel believes the broadly supported MBOA, WiMedia Alliance and Wireless USB Promoter Group will enable commercial development of UWB standards-based products in late 2005 to early 2006. Through cooperative work with many other key industry players in the consumer electronics , computing, and communications segments as well as these industry groups, Intel helping create an ecosystem for UWB enabled devices.

Tiskové zprávy

Diskuse