Nokia - NFC pro bezhotovostní platby

11. 3. 2005 15:40    Rubrika: Tiskové zprávy

Nokia ohlásila první mobilní produkt založený na technologii NFC určený pro bezhotovostní platby a tiketovací aplikace

Společnost Nokia představila nový produkt určený pro bezpečné mobilní bezhotovostní platby a ticketing. V celosvětovém měřítku první platební a tiketovací produkt založený na technologii NFC (Near Field Communications) bude zdokonalenou verzí již avizovaného NFC krytu Nokia pro telefon Nokia 3220. NFC kryt Nokia nabídne zákazníkům, operátorům a poskytovatelům služeb výhodu jednoduchého dotykového přístupu ke službám a produktům.

S NFC krytem Nokia pro platby a ticketing může zákazník provádět transakce pomocí svého mobilního telefonu a to tak, že se jednoduše dotkne zařízení prodejce nebo tiketovací brány. Platební doklady zákazníka, jako jsou debetní a kreditní karty či cestovní jízdenky, jsou bezpečně uloženy v NFC krytu na čipu vestavěné smart karty. NFC kryt Nokia pro platby a ticketing je kompatibilní s infrastrukturou pro bezkontaktní smart karty. K jeho využití tedy nejsou nutné žádné další investice.

V současné době se připravuje první živé předvedení prodeje jízdenek na městskou hromadnou dopravu založeného na technologii NFC. V rámci sítě místní autobusové dopravy v německém Hanau poblíž Frankfurtu budou takto testovány mobilní telefony Nokia 3220. Mobilní telefon nabízí zákazníkům rychlý a pohodlný způsob využití sítě hromadné dopravy. „Technologie NFC nám umožňuje bezpečně uchovávat a elektronicky kontrolovat jízdenky v mobilních telefonech. Další důležitou vlastností projektu je pro nás skutečnost, že telefony opatřené technologií NFC jsou kompatibilní s infrastrukturou bezkontaktních smart karet, která je v Hanau již instalována,“ prohlásil Peter Preuss, vedoucí pro strategii a inovace dopravního podniku Rhein-Main-Verkehrsverbund.

„Bezpečné funkce placení a ticketingu přidávají každodennímu životu zákazníků skutečnou hodnotu,“ prohlásil Petri Vesikivi, ředitel společnosti Nokia Ventures Organization. „S tímto inovativním produktem mohou mobilní operátoři stejně jako poskytovatelé služeb, např. banky nebo dopravci, nabízet k telefonu platební a tiketovací aplikace. Tato příležitost nás opravdu nadchla a nemůžeme se dočkat prvního komerčního využití.“

NFC kryt Nokia pro platby a ticketing bude k dispozici v polovině roku 2005. Produkt bude mezi zákazníky distribuován prostřednictvím operátorů a jako takový tedy nebude běžně k dispozici jako klasický doplněk. Kryt byl představen na světovém kongresu 3GSM 2005 v Cannes v hlavním stánku společnosti Nokia.

O technologii Near Field Communication (NFC)

Technologie NFC se vyvinula z kombinace bezkontaktní identifikace (RFID) a propojovacích technologií. Technologie NFC funguje v pásmu 13,56 MHz, běžně na vzdálenost několika centimetrů. Tato technologie vyhovuje normám ISO 18092, ISO 21481, ECMA (340, 352 a 356) a ETSI TS 102 190. Je také kompatibilní s široce rozšířenou infrastrukturou bezkontaktních smart karet, která je založena na normě ISO 14443 A, tj. technologií firmy Philips MIFARE®, jakož i s kartou FeliCa společnosti Sony. www.nfc-forum.org.