Nokia I-HSPA; vysokorychlostní paketový přístup k internetu

23. 3. 2005 19:50    Rubrika: Tiskové zprávy

Nokia rozšiřuje nabídku rádiového přístupu, demonstruje vysokorychlostní paketový přístup ve směru od uživatele (High Speed Uplink Packet Access – HSUPA) a podporuje další vývoj technologie EDGE.

NEW ORLEANS - Nokia na veletrhu CTIA Wireless 2005 představila řešení Internet High Speed Packet Access (I-HSPA – vysokorychlostní paketový přístup k internetu), které je síťovou inovací umožňující vyšší výkon a z hlediska nákladů efektivnější širokopásmový bezdrátový přístup. Řešení Nokia I-HSPA založené na stávající technologii WCDMA je určeno speciálně pro přenosy velkého objemu datových paketů a vhodně doplňuje mobilní technologie třetí generace.

Nokia I-HSPA je zjednodušená inovace síťové architektury založené na standardech sdružení 3GPP, která se realizuje přidáním funkce I-HSPA do stávajících základnových stanic WCDMA. Základní funkce I-HSPA je podobná „tradičnímu“ řešení High Speed Packet Access (HSPA), a to zejména vysokorychlostnímu paketovému přístupu ve směru k uživateli a od uživatele (High Speed Downlink & Uplink Packet Access). Znamená to, že přenosová rychlost v sestupném směru může dosáhnout 14,4 Mb/s a ve vzestupném směru 5,8 Mb/s. Řešení Nokia I-HSPA je založeno na standardním rádiovém rozhraní HSPA.

„Nokia I-HSPA zvyšuje rentabilitu nákladů a výkon bezdrátových datových přenosů. Zároveň umožňuje nabízet nové ziskové služby, které byly dříve možné jen prostřednictvím pevných linek,“ uvedl Giuseppe Donagemma, viceprezident divize Radio Networks společnosti Nokia.

Nokia na veletrhu CTIA Wireless předvedla vysokorychlostní paketový přístup ve směru od uživatele (High Speed Uplink Packet Access – HSUPA). Jedná se o evoluční technologii UMTS/WCDMA ve vzestupném směru, kterou v současné době zároveň s technologií HSDPA (High Speed Downlink Packet Access) standardizuje sdružení 3GPP. Technologie HSDPA a HSUPA nabízejí vysoký výkon hlasových a datových přenosů a umožní na masovém trhu uskutečňovat mobilní multimediální přenosy pomocí protokolu IP. Technologie HSUPA, která zvyšuje rychlost sítí UMTS/WCDMA ve směru od uživatele, je po technologii HSDPA dalším vývojovým krokem. Díky rychlejším a symetrickým datovým přenosům zlepší technologie HSUPA běh pokročilých datových aplikací, jako jsou mobilní elektronická pošta a hraní her v reálném čase. Tradiční obchodní aplikace spolu s celou řadou spotřebitelských aplikací budou moci vyžívat vyšší přenosové rychlosti ve směru od uživatele. Řešení Nokia HSUPA zpočátku zvýší rychlost sítí UMTS/WCDMA ve vzestupném směru na 1,4 Mb/s a později až na 5,8 Mb/s.

Vedle řešení HSUPA a HSDPA představuje Nokia i nejnovější technologie v oblasti rádiových sítí a mobilních telefonních ústředen příští generace včetně současného přenosu videa v sítích EDGE, UMTS/WCDMA a WiFi, sdílení videa, služby Push to Talk v sítích WCDMA a okamžitého příjmu a odesílání hlasových zpráv.

Společnost Nokia aktivně podporuje další rozvoj technologie EDGE. Evoluce technologie EDGE značně zlepší vyhlídky provozovatelů sítí GSM/EDGE, protože přispěje k optimalizaci stávajících sítí GPRS/EDGE, sníží náklady na poskytování služeb, zvýší výnosy z datových přenosů a zajistí plynulejší poskytování služeb HSPA/WCDMA. Předpokládá se, že sdružení 3GPP ukončí první fázi standardizace v roce 2006. Očekává se, že první komerční řešení, kterým bude možno snadno modernizovat stávající sítě, bude k dispozici v roce 2007. Nokia jako přední uznávaný dodavatel technologie EDGE začne v první polovině roku 2005 dodávat pouze kombinované základnové stanice GSMs podporou technologie GSM/EDGE.

Tiskové zprávy

Diskuse