IBM - archivace a sdílení digitálních médií

1. 4. 2005 20:33    Rubrika: Tiskové zprávy

Fakultní nemocnice Olomouc využívá řešení pro 21. století - systém archivace a sdílení digitálních médií od IBM

Olomoučtí lékaři a pacienti ve věku digitalizace: pacient čekající na rentgenový snímek je nenávratnou minulostí

Olomouc, 23. března – Fakultní nemocnice Olomouc (FNO) bude společně se svými pacienty jako jedno z prvních zdravotnických zařízení v České republice využívat propojené informační systémy pro pořizování, archivaci a sdílení digitálních snímků. Fakultní nemocnice implementovala vyspělý obrazový archivační a komunikační systém PACS (Picture Archiving and Communication Systems), který je založen na nejnovějších technologiích od společností IBM a Agfa převádějících do digitálního formátu rentgenové snímky z celkových 110 000 radiologických vyšetření, která olomoucká nemocnice za rok provede. Podstatné ovšem je, že systém PACS je plně integrován s klinickým a radiologickým systémem nemocnice, kterých dosud lékaři mohli využívat pouze izolovaně. Právě vysoký stupeň této integrace, která se projeví na vyšší efektivnosti a snížení nákladů nemocnice, je v podmínkách českého zdravotnictví ojedinělý.

Nové řešení poskytuje lékařům stálý a okamžitý přístup ke všem archivovaným snímkům a relevantním údajům o pacientech. Oprávnění uživatelé z řad lékařů a zdravotnického personálu tak mohou prostřednictvím sítě snadno radiologické snímky vyhledávat a vyhodnocovat, procházet data z různých zdrojů a sdílet informace s ostatními.

„Systém digitálních snímků a jejich plné propojení kompletně uzavírá kruh od provedení vyšetření a pořízení snímku s jeho následným diagnostickým popisem až po jeho uložení do nemocničního informačního systému. Doba, kdy si pacienti sami přenášeli snímky k různým odborníkům, je minulostí,“ uvedl k výhodám nového řešení Jaroslav Vomáčka, ředitel Fakultní nemocnice Olomouc. „Zcela nová dimenze diagnostiky přináší pacientovi minimální radiační zátěž spolu s významným zrychlením procesu klinického vyšetření. Pro odborníky je přínosem především možnost konziliárního řešení konkrétních případů a rychlá mezioborová komunikace,“ hodnotí další přínosy Jaroslav Vomáčka.

„Zavedení digitálního komunikačního systému nepředstavuje pouhou záměnu jedné technologie za druhou, ale znamená převratnou změnu v klinické praxi,“ říká Leoš Raibr, Business Area Leader pro střední a východní Evropu, IBM Healthcare and Life Sciences Industry. „Na chodbě nemocnice už nepotkáte pacienta, který by čekal až mu vydají rentgenové snímky a on je pak předal svému lékaři. Ze světa analogových filmových snímků a ručně psaných poznámek vstoupila Fakultní nemocnice Olomouc rovnou do digitálního prostředí s velmi rychle dostupnými informacemi po síti a dokonalejší diagnostikou na monitorech. Systém implementovaný ve Fakultní nemocnici Olomouc se opírá o nejnovější digitální technologie, které nemocnici dávají perspektivu dalšího rozvoje diagnostiky a léčby, což bude mít dopad jak na její efektivitu, tak i na kvalitu péče a spokojenost pacientů.“

Tím, že systém PACS propojuje velký počet pracovišť nacházejících se v rozdílných areálech nemocnice, umožňuje snadné a vysoce efektivní přenášení důležitých obrazových informací. Všechny jeho komponenty využívají nejmodernější digitální technologie a významným způsobem zpřesňují diagnostiku a urychlují diagnostické procesy. PACS je komplexním systémem, který lékařům usnadňuje práci s daty pacientů a pomáhá při jejich pořizování, vyhodnocování, zadávání a odesílání na jednotlivé zobrazovací modality a psaní nálezů. Významnou funkčností je rovněž dokumentace provedených vyšetření zefektivňující komunikaci se zdravotními pojišťovnami. Jedná se o nejkomplexnější instalaci systému tohoto rozsahu v českých a moravských zdravotnických institucích z hlediska míry integrace jednotlivých systémů. Ani v regionu střední a východní Evropy s výjimkou Rakouska nebyla obdobná implementace podle dostupných informací dosud uskutečněna.

O systému archivace a sdílení digitálních snímků PACS a využitých technologiích

Vysokovýkonný digitální obrazový archiv Fakultní nemocnice Olomouc je založen na propojení jednotlivých lokalit nemocnice na jedno špičkové úložné zařízení. Jeho architektura SAN (Storage Area Network) umožňuje využívat bezpečného úložiště nejen pro ukládání veškeré obrazové dokumentace, ale i klinických a ekonomických dat ze souvisejících nemocničních systémů. Fakultní nemocnice tak velmi efektivně využívá vložených investičních prostředků. Celý systém je spravován operátory z jednoho místa, a díky systému Tivoli Storage Manager umožňuje zamezit výpadkům funkčnosti a případné ztrátě dat. Veškeré informace jsou navíc dvakrát zálohovány na samostatných mediích.

Subdodavatelem softwarové technologie pro systém PACS byla společnost Agfa. Ve spolupráci s ní byl dodán a zprovozněn ucelený systém nepřímé digitalizace, nejsnazší a nejlevnější cesta k digitálním obrazovým snímkům využívajícím stávající diagnostické přístroje nemocnice. Podstatným přínosem této nepřímé digitalizace je, že je z dosavadní praxe radiologických vyšetření díky ní zcela eliminován chemický proces. Výsledek rentgenového vyšetření není totiž zpracován do podoby klasického rentgenového snímku, ale je prostřednictvím technologie převeden rovnou do digitálního formátu, zcela kompatibilního s formátem získaným prostřednictvím metody magnetické rezonance nebo počítačové tomografie.

O Fakultní nemocnici Olomouc

Fakultní nemocnice Olomouc je největším zdravotnickým zařízením v kraji. Její součástí je 51 klinik a odborných pracovišť s 1500 lůžky, na kterých o pacienty pečuje více než 3000 odborníků. Moderní prostory se špičkovým zařízením jsou výsledkem modernizace a přestavby areálu FNO v posledních letech. V rámci ní byl loni dostavěn také chirurgický monoblok, který se stal páteří nemocnice. Moderní komplex výrazným způsobem zvyšuje úroveň diagnostické a léčebné péče v chirurgických oborech, intenzivní medicíně a resuscitační péči. K jeho vybavenosti patří rovněž vysoce specializované pracoviště oddělení urgentního příjmu a traumatologického centra poskytující odbornou péči pacientům z celé střední Moravy.

Ochrana zdraví a profesionální zdravotní péče poskytovaná na nejvyšší úrovni je každodenním poselstvím největší nemocnice na střední Moravě.

O společnosti IBM
Společnost IBM je největším výrobcem produktů a poskytovatelem služeb informačních technologií na světě, s více než osmdesátiletou tradicí v inovacích, které mění náš svět. Převažující činností IBM ČR je prodej širokého spektra IT technologií, tedy všech typů počítačů, zálohovacích a komunikačních systémů, a to včetně programového vybavení a služeb.

K hlavním cílům IBM patří poskytování komplexních služeb systémového integrátora a prosazování výhod elektronického obchodu do každodenního života.

Tiskové zprávy

Diskuse