IBM - nové zbraně proti spamu

2. 4. 2005 21:29    Rubrika: Tiskové zprávy

IBM: měsíční index globální bezpečnosti firem vykazuje pokles spamu v období od ledna do února – 76 e-mailů ze sta je nevyžádaných

Únorová zpráva IBM Global Business Security Index, která každý měsíc sleduje globální bezpečnostní hrozby, zjistila, že množství spamu překvapivě kleslo vzhledem k hladině indexu z 83,11 procenta v lednu na 76,3 procenta v únoru – což je sedmiprocentní pokles. Ovšem navzdory této příznivé zprávě je nevyžádaná pošta nadále velkým problémem pracovníků IT po celém světě.

Společnost IBM uvedla novou technologii boje proti spamu, která má pomoci firmám snížit výdaje a bezpečnostní rizika spojená s nevyžádanými e-maily a má zvýšit efektivitu dosavadních řešení filtrování spamu.

Nevyžádaná pošta klade na firmy značné nároky z hlediska času, peněz a systémových prostředků. Kromě toho, že spam snižuje produktivitu pracovníků, se také stal prostředkem pro zneužití identity a šíření virů a červů, jež mohou mít devastující dopad na IT systémy firem i jejich pověst.

Nová technologie IBM zvaná FairUCE (Fair use of Unsolicited Commercial Email, přijatelné užití nevyžádaného komerčního e-mailu) filtruje a blokuje spam na základě analýzy identity domény, z níž e-mail přichází. Používá přitom zabudované funkce správy identit na úrovni sítě. Systém FairUCE dokáže potvrdit legitimitu e-mailové zprávy tím, že ustaví vztah mezi e-mailovou doménou, e-mailovou adresou a počítačem, z něhož byla zpráva odeslána. Protože jsou adresy IP pevné a nelze je měnit, FairUCE dokáže určit, zda zpráva přichází z napadeného, tzv. zombie počítače, automatického rozesílacího serveru (botu) nebo legitimního e-mailového serveru. Na rozdíl od filtrů nevyžádané pošty, které identifikují spam prověřováním obsahu každého příchozího e-mailu, FairUCE blokuje a odstraňuje zprávy od odesílatelů, kteří používají falešné identity, aby skryli svou skutečnou totožnost.

Nové řešení účinně minimalizuje rostoucí hrozbu phishingu a spoofingu, což jsou nekalé praktiky, jejichž cílem je přimět oběti poskytnout informace, jež mohou vést ke zneužití identity. Filtrování obsahu klade velké nároky na informační systémy, neboť odčerpává přenosové pásmo, které je potřeba pro podnikatelské potřeby. Nová technologie IBM FairUCE pomůže zákazníkům identifikovat potenciálně nebezpečný provoz mnohem dříve, než může mít vliv na jejich sítě.

Nejdůležitější informace z únorové zprávy IBM Global Business Security Index:

· Spam – v průběhu února organizace IBM Security Intelligence Services zjistila, že 76 mailů ze sta bylo identifikováno a zachyceno jako nevyžádaná pošta a v jednom z každých 46.1 e-mailů (neboli 2,2 procenta) byl zachycen virus, trojský kůň nebo jiný nebezpečný obsah.

· Slabiny softwaru Microsoftu – 8. února oznámil Microsoft řadu slabin ve Windows, prohlížeči Internet Explorer a dalších aplikacích. Jednou z nejvážnějších slabin, které byly oznámeny, byla chyba v protokolu SMB (Server Message Block) používaném většinou systémů Windows. IBM firmám doporučuje, aby odstranily tyto slabiny instalací zveřejněných oprav.

· Nový malware – v února se objevila nová varianta červu MyDoom a nový kmen malwaru zvaný Poxdar. IBM doporučuje aktualizovat definice antivirových produktů.

Technologie FairUCE je k dispozici prostřednictvím IBM alphaWorks, což je online komunita IBM, jež poskytuje prvním zájemcům přístup k novým technologiím a prostředkům od IBM. FairUCE si můžete stáhnout na adrese http://www.alphaworks.ibm.com/tech/fairuce.