IBM a CERN - jaderný výzkum

8. 4. 2005 00:00    Rubrika: Tiskové zprávy

IBM a CERN, Evropská organizace pro jaderný výzkum, oznámily, že software IBM pro virtualizaci úložného systému dosáhl v CERNu průlomových výkonových výsledků při zpracování dat.

Tato výzva v oblasti zpracování dat byla součástí testu probíhajícího v CERNu, jehož smyslem je simulovat výpočetní potřeby sítě Large Hadron Collider (LHC) Computing Grid, která představuje největší vědeckou výpočetní síť na světě. Urychlovač částic LHC má po uvedení do provozu v roce 2007 produkovat obrovské objemy dat – 15 miliónů gigabajtů ročně. Nedávný výzkum představuje významný milník pro CERN, který v rámci partnerského projektu CERN OpenLab testuje špičková řešení správy dat.

Software pro virtualizaci úložného systému IBM TotalStorage SAN File System otřásl v interních testech CERNu všemi výkonovými rekordy. Systém dokázal číst a zapisovat data na disky rychlostí vyšší než 1 GB za sekundu při celkovém objemu jeden petabajt (milión gigabajtů) po dobu 13 dní. Tento výsledek ukazuje, že průkopnické virtualizační řešení IBM se dokáže vypořádat s očekávanými potřebami chystaného datově nejnáročnějšího experimentu na světě.

„Zpracování dat v CERNu je přesně tím typem extrémního projektu, který může posunout technologii IBM k samotnému limitu. Díky tomu si můžeme být jisti, že IBM TotalStorage SAN File System dlouhodobě uspokojí i naše nejnáročnější podnikové klienty,“ řekl Jens Tiedemann, generální ředitel IBM Storage Software.

Inovativní software IBM pro virtualizaci úložného prostoru a jeho technologie správy souborů, vyvinutá organizací IBM Research a prodávaná pod značkou IBM TotalStorage SAN File System, poskytuje škálovatelnou, vysoce výkonnou a vysoce dostupnou správu velkých objemů dat v jediném názvovém prostoru. Přitom nezáleží, kde a pod jakým podporovaným operačním systémem se data nacházejí. IBM a CERN už dva roky spolupracují na rozšíření možností SAN File System, aby tato technologie dokázala zvládnout nepředstavitelnou záplavu dat z urychlovače LHC po jeho spuštění v roce 2007 a umožnila k němu přistupovat z různých míst po celém světě.

Tiskové zprávy

Diskuse