Intel - na trh jdou první PC s dvoujaderným procesorem

18. 4. 2005 19:12    Rubrika: Tiskové zprávy

Na trh jsou uváděny první počítače s dvoujádrovými procesory Intel

SANTA CLARA, USA, 18. dubna 2005 – Společnost Intel oznamuje, že výrobci počítačů Alienware*, Dell* a Velocity Micro* dnes zahajují prodej stolních počítačů a pracovních stanic s prvními dvoujádrovými procesory Intel. Systémy s dvoujádrovými procesory jsou vytvořeny podle potřeb počítačových nadšenců a náročných hráčů.

„Dnešní den je pro počítačový průmysl historickým okamžikem. Ode dneška jsou počítače 'se dvěma mozky' dostupné široké veřejnosti,“ říká Don MacDonald, vicepresident Digital Home Group společnosti Intel.

„Pro společnost Intel má tento milník ještě širší význam, protože se jedná o 40. výročí existence Moorova zákona,“ dodává Don MacDonald. „Hlavní myšlenka Moorova zákona je nárůst výpočetních možností počítače bez příslušného navýšení ceny. A přesně to samé znamená uvedení procesorů se dvěma jádry do světa PC.“

První platforma dvoujádrových procesorů Intel zahrnuje procesor Intel® Pentium® Extreme Edition 840 s taktem 3,2 GHz a čipovou sadu Intel® 955X Express.

„Tato platforma uživatelům zpřístupňuje práci s videem ve vysokém rozlišení, kvalitní zvuk s příslušnou 3D vizualizací, digitální design a úžasné hry,” říká Don MacDonald. „Pro všechny, kdo chtějí dělat se svým počítačem více než dříve, přináší tato platforma větší možnosti a vyšší výpočetní výkon. Mění způsoby použití počítače v domácnosti i mimo ni.“

Dvou- a vícejádrové procesory jsou vybaveny dvěma a více výpočetními jednotkami v jednom procesoru se souběžným řízením činnosti. V kombinaci s technologií Hyper-Threading společnosti Intel se může každé jádro navenek prezentovat jako dva virtuální procesory – procesor Intel Pentium Extreme Edition 840 tak může zpracovávat současně až čtyři softwarová vlákna, a efektivně tak využívat zdroje, které by zůstaly jinak nevyužity.

Společnost Intel má ve vývoji více než 15 projektů vícejaderných procesorů pro segmenty serverů, stolních i přenosných počítačů. Ještě v tomto čtvrtletí uvede Intel hlavní, pro běžné počítače určenou platformu dvoujádrového procesoru Intel® Pentium® D, přičemž kompletní systémy budou dostupné od všech předních počítačových výrobců.

Procesor Intel Pentium Extreme Edition 840 má cenu stanovenou na 999 USD, čipová sada Intel 955X Express stojí 50 USD, vše při odběru 1 000 kusů.

Pro výrobce počítačů a systémové integrátory společnost Intel dnes uvedla rovněž základní desky s čipovou sadou Express.

Další technické informace o nových produktech jsou dostupné na:

www.intel.com/pressroom/kits/pentiumee/factsheet.pdf.

Tiskové zprávy

Diskuse