Intel pracuje v rytmu Moorova zákona

22. 4. 2005 00:00    Rubrika: Tiskové zprávy

Před čtyřiceti lety mladý technik jménem Gordon Moore odhalil trend raného vývoje mikroelektroniky, který dnes definuje strategii 200miliardového odvětví polovodičového průmyslu. Jeho objev – později označený jako Moorův zákon – definoval, že se složitost integrovaných obvodů každý rok zdvojnásobí a adekvátně klesne jejich cena.

Tento objev svým způsobem podpořil vznikající elektronický průmysl k výrobě mikroprocesoru – mozku počítače – a řadě dalších integrovaných obvodů, které umožnily vznik osobních počítačů, Internetu, mobilních telefonů či videoher. Díky pokrokům ve výrobě čipů dnes máme filmy a TV programy s foto-realistickým animovaným obrazem, auta s menší spotřebou a exhalacemi, nové způsoby hledání zaběhlých mazlíčků (implantované ID čipy) a zařízení, která nám pomohou nalézt cestu v neznámém městě (GPS).

„Společnost Intel neustále pracuje na tom, aby zajistila další rozvoj průmyslu v souladu s Moorovým zákonem. V našich výzkumných laboratořích již máme zmapovaný vývoj na příštích 10 až 15 let,“ Craig Barrett, CEO společnosti Intel. „Kromě pokračujícího vývoje v tradičních výpočetních a komunikačních sektorech vidíme budoucnost polovodičových technologií rovněž v nových způsobech zdravotní péče, vzdělávání, ochrany lidí a životního prostředí nebo řízení každodenních činností ve stále složitějším světě. Křemíkové čipy – podle Moorova zákona stále výkonnější – lidem přinesou zcela nové možnosti při stále klesající ceně.“

Co to je Moorův zákon?
V časopise Electronics Magazine z 19. srpna 1965 uveřejnil Gordon Moore článek, ve kterém předpověděl, že se složitost integrovaných obvodů každý rok zdvojnásobí a adekvátně klesne jejich cena. Jeho odhad, známý jako Moorův zákon, umožnil celosvětové rozšíření polovodičových technologií a stal se synonymem technického pokroku. Gordon Moore svůj odhad v roce 1975 upravil a v této podobě „počet tranzistorů v procesoru se zdvojnásobí zhruba každé dva roky“ – platí dodnes. Kromě předpovědi stále rostoucí složitosti čipu (měřeno počtem tranzistorů v počítačovém procesoru) počítal Moorův zákon rovněž s poklesem ceny. Jak roste výkon polovodičových prvků a komponent platforem, klesají exponenciálně náklady na jejich výrobu, a proto jsou ve stále větší míře začleněny do našeho běžného života. Dnešní mikroprocesory řídí vše, od hraček, až po světelnou signalizaci. Např. hrající přání mají větší výpočetní výkon než měly nejrychlejší sálové počítače před pár desetiletími.

Moorův zákon v perspektivě

Moorův zákon není zákon ve vědeckém slova smyslu, ale spíše pozorování, které vytvořilo rámec pro ohromný technický pokrok.

• V roce 2004 vyprodukoval polovodičový průmysl více tranzistorů – a za nižší ceny – než se na celém světě vypěstovalo zrnek rýže, udává sdružení U.S. Semiconductor Industry Association.
• Gordon Moore ve své době přirovnával počet za rok vyrobených tranzistorů k počtu mravenců na světě. Nicméně do roku 2003 vzrostla výroba na zhruba 10,000,000,000,000,000,000 (1018) tranzistorů, takže aby tato analogie platila i nadále, muselo by se ke každému mravenci přidat 100 tranzistorů.

• V roce 1978 stál komerční let mezi New Yorkem a Paříží zhruba 900 dolarů a trval sedm hodin. Pokud by se princip Moorova zákona, platící v polovodičovém průmyslu od roku 1978 aplikoval na letecký průmysl, stál by dnes takový let zhruba peny a trval méně než jednu vteřinu.

Tiskové zprávy

Diskuse