Nokia - rozvoji technologie EDGE pro mobilkom austria

30. 4. 2005 00:00    Rubrika: Tiskové zprávy

Společnost mobilkom austria uzavřela smlouvu se společností Nokia o rozvoji technologie EDGE

ESPOO, FINSKO – Společnost Nokia a rakouský operátor mobilkom austria uzavřeli smlouvu týkající se modernizace a rozšíření GSM sítě společnosti mobilkom austria v několika rakouských regionech. Součástí uzavřené smlouvy je také dohoda o zavedení technologie EDGE. Podle podmínek uzavřené smlouvy společnost Nokia poskytne technologii EDGE a řadu dalších služeb včetně implementace základnových řídících jednotek (BSC) a podpory při optimalizaci sítě.

Na základě tohoto dodatku ke stávající smlouvě společnost Nokia dodává společnosti mobilkom austria technologii EDGE s cílem zajistit vysokorychlostní konektivitu doplňující technologii UMTS. Příslušné dodávky již byly zahájeny a bezdrátové širokopásmové služby poskytované na základě technologie EDGE již byly v Rakousku uvedeny do provozu. Mobilkom austria je jediným rakouským operátorem, který má ve své nabídce technologii EDGE, a vzhledem ke své schopnosti nabídnout vysokorychlostní datové přenosy se těší ve své zemi jedinečnému postavení.

„Díky zavedení technologie EDGE, kterou provozujeme vedle UMTS, jsme v Rakousku prvním operátorem, který nabídne pokrytí umožňující poskytování služeb postavených na vysokorychlostním přenosu dat. Jako svého partnera pro implementaci technologie EDGE jsme si zvolili společnost Nokia, protože věříme v úspěšnost dlouhodobých obchodních vztahů a technologickou vyspělost řešení nabízených firmou Nokia,“ uvedl Boris Nemsic, CEO společnosti mobilkom austria a COO společnosti Wireless Telekom Austria.

„Díky zavedení technologie EDGE, kterou provozuje vedle UMTS, je společnost mobilkom austria schopna nabídnou služby bezkonkurenční kvality. Jsme potěšeni, že si nás tento operátor, který má vedoucí postavení na rakouském trhu, zvolil jako partnera pro svůj další rozvoj,“ uvedl Jaakko Myllym\xE4ki, ředitel oddělení pro střední a východní Evropu divize Network společnosti Nokia.

Nokia je pro společnost mobilkom austria jedním z dodavatelů síťové infrastruktury GSM již od roku 1997.

Nokia je přední světovou společností působící v oblasti mobilních komunikací a hnací silou růstu a udržitelného rozvoje celého odvětví mobility. Nokia zajišťuje spojení mezi lidmi a poskytuje jim přístup k informacím, které jsou pro ně důležité, a to prostřednictvím snadno ovladatelných a inovativních produktů, jako jsou mobilní telefony, přístroje a řešení pro poskytovatele obrazového obsahu, her, médií a pro podniky. Nokia nabízí zařízení, řešení a služby pro provozovatele sítí a podnikovou klientelu. www.nokia.com

Společnost mobilkom austria byla založena v roce 1996 a od této doby je jedním z nejúspěšnějších podniků skupiny Telekom Austria. Koncem roku 2004, měla skupina mobilkom austria více než 4,9 mil. zákazníků a dosahovala výnosů ve výši 2 125,5 mil. EUR. Ke konci roku 2004 také dosáhl zisk společnosti před odpisy, finančními náklady a zdaněním (EBITDA) částky 765,4 mil. EUR. Společnost mobilkom austria dosáhla dalšího významného mezníku ve své historii – dne 25. září 2002 uvedla do provozu první evropskou národní UMTS síť a služby sítí třetí generace začaly být zákazníkům poskytovány 25. dubna 2003.