Nokia rozšiřuje síť WCDMA pro švédskou společnost 3GIS

30. 4. 2005 00:00    Rubrika: Tiskové zprávy

Nokia rozšiřuje síť WCDMA pro švédskou společnost 3GIS. Nokia poskytuje v rámci rozšiřování sítě WCDMA radiová zařízení, podporu při zahájení provozu a asistenční služby

ESPOO, FINSKO – Společnost Nokia uzavřela dodatek ke smlouvě se společností 3G Infrastructure Services AB (3GIS) týkající se rozšíření radiové sítě WCDMA třetí generace provozované tímto švédským operátorem, které má zajistit optimalizované síťové pokrytí a zvýšení kapacity sítě na území celého Švédska. Síť 3GIS představuje první sdílenou síť třetí generace na světě, která by měla být dostupná přibližně sedmdesáti procentům švédské populace. Společnost Nokia je jediným dodavatelem této sítě.

„Silná angažovanost společnosti Nokia vůči naší společnosti a její trvalé a intenzivní úsilí poskytovat 3GIS kvalitní služby představovaly hlavní kritéria našeho výběru,“ uvedl Jan Edh\xE4ll, CEO společnosti 3G Infrastructure Services AB. „Jsme si jisti, že se společností Nokia budeme pokračovat v budování a efektivním provozování sítě.“

„Jsme hrdi, že můžeme na naši spolupráci se společností 3GIS navázat touto fází dodávek zařízení světové kvality pro výstavbu sítě WCDMA. Jsme si jisti, že společnost Nokia bude i nadále poskytovat 3GIS tu nejlepší podporu,“ uvedl Bob Bird, viceprezident divize Networks společnosti Nokia.

Kromě síťového zařízení poskytuje Nokia rovněž další související služby, jako například implementační služby a řízení realizace projektů či operační služby, včetně údržby softwaru, Help Desku, krizové podpory, služeb v oblasti hardwaru

a managementu náhradních dílů.

3G Infrastructure Services AB je společný podnik založený telekomunikačními operátory Hi3G Access a Vodafone Sweden za účelem sdílení síťové infrastruktury v průběhu budování sítí UMTS třetí generace ve Švédsku. Cílem společnosti 3G Infrastructure Services AB je vybudovat a provozovat síť pokrývající 70 % švédské populace. Hi3G Access a Vodafone Sweden mají na tomto podniku rovný podíl. Oba partneři v rámci joint venture získali 3G licence na poskytování služeb třetí generace téměř 100 % švédského obyvatelstva.

Nokia je přední světovou společností působící v oblasti mobilních komunikací a hnací silou růstu a udržitelného rozvoje celého odvětví mobility. Nokia zajišťuje spojení mezi lidmi a poskytuje jim přístup k informacím, které jsou pro ně důležité, a to prostřednictvím snadno ovladatelných a inovativních produktů, jako jsou mobilní telefony, přístroje a řešení pro poskytovatele obrazového obsahu, her, médií a pro podniky. Nokia nabízí zařízení, řešení a služby pro provozovatele sítí a podnikovou klientelu. www.nokia.com

Společnost mobilkom austria byla založena v roce 1996 a od této doby je jedním z nejúspěšnějších podniků skupiny Telekom Austria. Koncem roku 2004, měla skupina mobilkom austria více než 4,9 mil. zákazníků a dosahovala výnosů ve výši 2 125,5 mil. EUR. Ke konci roku 2004 také dosáhl zisk společnosti před odpisy, finančními náklady a zdaněním (EBITDA) částky 765,4 mil. EUR. Společnost mobilkom austria dosáhla dalšího významného mezníku ve své historii – dne 25. září 2002 uvedla do provozu první evropskou národní UMTS síť a služby sítí třetí generace začaly být zákazníkům poskytovány 25. dubna 2003.